Deco&Design

Lucrări din lemn recuperat care…salvează vieți

Am să abordez din nou subiectul lemn recuperat. O fac pentru că am considerat întotdeauna că aruncăm cu prea multă ușurință obiecte vechi din lemn, că punem pe foc imediat lemn rezultat din demolari sau transformări de locuințe. Și am acum ocazia să vă demonstrez că se poate face artă din lemn recuperat. Din acest lemn recuperat. Știu, am mai vorbit despre astfel de artă. De data asta însă vreau să vă arăt cum cineva fără studii de artă, care a lucrat în domeniu imobiliar fiind martorul acestor demolări și transformări, a ajuns să aibă lucrări în biroul privat al familiei Rockefeller sau în muzee de artă, să dețină galerii de artă și să fie și un mare filantrop, făcând, cu ajutorul artei sale, numeroase acte caritabile.

artă din lemn recuperat

Roddy Wildeman a lucrat la început in armata americană, după care ca tâmplar și apoi ca agent imobiliar timp de 15 ani. În tot acest timp a ajutat oameni să-și găsească locuințe noi și a asistat cum unele din aceste case sunt demolate sau transformate. De fiecare dată resturile caselor îl emoționau pentru că realiza cât de pline sunt de istoria locului, a famiilor care au trecut pe acolo. A început să le adune și să încerce să le transforme în lucrări de artă. Cu toate că nu are studii de specialitate a avut tot timpul o fire artistică care l-a ajutat să găsească drumul și modul de exprimare.

artă din lemn recuperat

 

Experiența de tâmplar l-a ajutat în lucrul cu lemnul. Când a înțeles că trebuie să știe mai mult a apelat la cunoștințele unor tâmplari și dulgheri cunoscuți și a încercat să învețe cât mai mult de la ei. În cele din urmă și-a format un stil care s-a dovedit a fi cel câștigător.

artă din lemn recuperat

Roddy nu schimbă niciodată culoarea lemnului folosit și nici nu-i prelucrează suprafața. Spune că astfel păstrează toată istoria strânsă în el, toate sentimentele celor care au trăit acolo, iubire, ură, deznădejde, speranță.

artă din lemn recuperat

Lemnul provine de la pardoseli, tavane, pereți, dar și din mobilă veche. Bucățile de lemn sunt tăiate după anumite tipare și așezate pentru a forma un anume model. Uneori folosește o metodă de îmbinare a lemnului utilizată în secolul al XV-lea în Italia. Metoda se numește „intarsia” și cu toate că stă la baza a ceea ce știm astăzi despre intarsie, este diferită ca aspect final.

artă din lemn recuperat

Când este întrebat de ce a ales să lucreze cu lemn recuperat Roddy spune că îl face întotdeauna să se gândescă la poveștile oamenilor care l-au folosit înainte, să-și imagineze cum a fost viața lor în acele case. Un alt motiv, mai puțin artistic dar foarte lăudabil, este acela că simte responsabilitatea socială de a recicla și reutiliza. Este modul lui de a păstra mediul curat și a proteja resursele.

artă din lemn recuperat

Wildeman este acum proprietarul unor galerii de artă din New York, directorul unei organizații non-profit, expune în diverse expoziții, ține speach-uri motivaționale la TEDex, este o figură obișnuită în presa locală și națională.

artă din lemn recuperat

Roddy este și un mare filantrop. Donează arta sa la licitații caritabile, susține și sprijină Fundația Americană pentru Prevenirea Sinuciderilor,  Fundația Sarcom din America, Centrul pentru copiii din Kenya si multe altele. De curând a donat o importantă sumă de bani, primită în urma vânzării unei lucrări cântărețului și compozitorului Jason Mraz, Fundației Sarcom.

artă din lemn recuperat

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian