Bricolaj

Cadoul perfect pentru Crăciun – rama…bricolată

Am considerat întotdeauna că cel mai frumos cadou de Crăciun este cel în care te implici personal. Crăciunul nu cred că este despre cât de mult pot să cheltui sau cât de mare este cadoul pe care îl ofer, ci despre cât de mult „din mine” pot să ofer. Și nu cred că trebuie să fac cine știe ce sacrificiu pentru asta. Trebuie numai să încerc sa fac ceva cu mâinile mele, să dau o frântură din timpul meu.

Anii trecuți am reușit să fac lucruri tricotate sau lucrate la mașina de cusut. Cred că aveam ceva mai mult timp. 🙂 Anul acesta timpul de care dispun este mai redus, dar tot nu vreau să renunț la tradiție. Și m-am gândit să fac niște rame simple pentru fotografii sau să transform unele mai vechi. Am găsit cateva idei foarte bune și vreau să vi le spun și vouă. Ceva timp până la Crăciun mai este, ideile nu sunt greu de realizat, așa că nu prea ați avea scuze să nu încercați.

Cel mai simplu mod de a obține o ramă este plecând de la o bucată simplă de lemn. Poate fi chiar o bucată veche de lemn, lăsată exact așa cum a fost găsită, practic o bucată de lemn recuperat. Pe ea se înfășoară câteva spire de sfoară, strâns, în așa fel încât o fotografie să stea între spirele de sfoară și lemn. Se mai decorează cu o floare făcută tot din sfoară sau din pânză de sac și… gata rama.

ramă diy
sursa foto: etsy.com

 

Bucata de lemn poate fi tăiată în formă de pătrat sau dreptunghi, vopsită cu pensula în orice culoare aveți pe-acasa și șlefuită puțin după uscare pentru a-i da un aspect învechit. Se repetă operațiunea cu sfoara și se decorează cu o fundă mare din panză de sac. Rama obținută chiar poate fi un cadou perfect pentru Crăciun.

ramă diy
sursa foto: etsy.com

 

Daca aveți rame vechi nefolosite, cu foarte puțin efort le puteți aduce la viață și transforma într-un foarte frumos cadou de Crăciun. Puteți să le decorati cu sfoară din loc în loc, înfășurând sfoara pur și simplu în jurul ramei.

ramă diy
sursa foto: girlscene.nl

 

Sau puteti să puneți pe spatele ramei câteva ținte (sau cuie mici) de care să agățați 2-3 rânduri de sfoară. De ele prindeți 2-3 clești mici de rufe, cu ajutorul cărora prindeți fotografiile.

ramă diy
sursa foto: etsy.com

 

Dacă rama veche nu arată așa bine, nu vă faceți probleme, ea poate fi totuși folosită. Cu câteva rămurele adunate din parc reușiți să faceți o ramă deosebită.

ramă diy
sursa foto: homebnc.com

 

Dacă nu vreți să adunați crenguțe se pot cumpăra din magazinele de bricolaj pietricele din cele pentru decoratul aleilor din grădină. Se găsesc și la pungi mai mici și sunt de diferite culori și mărimi. Pietricelele se pot lipi cu SuperGlue de ramă.

ramă diy
sursa foto: coco29.com

 

Eu am obiceiul să strâng într-un bol dopurile de la sticlele de vin. În ani de zile s-au strâns cam multe și cum sunt o strângătoare, nu prea îmi venea să le arunc. Acum am găsit o idee foarte bună pentru a le folosi. Le pot lipi pe o ramă veche pe care, de Crăciun, să o ofer unui cunoscător într-ale vinurilor. Cred că-i va face plăcere.

ramă diy
sursa foto: vinopack.es

 

În final, o idee pentru o ramă stil shabby chic. Se poate porni de la o ramă simplă, colorată într-o culoare închisă, ceva gen nuc sau venghe.

ramă diy
sursa foto: sheilazellerinteriors.com

 

Aplicați, cu pensula, un strat de culoare albă și lăsați să se usuce.

ramă diy
sursa foto: sheilazellerinteriors.com

 

Apoi aplicați un alt strat, de culoare mai închisă, dar pastel (gri, bej, roz cenușiu). Culoarea o puteți obține pornind de la cea albă, în care adăugați câteva picături de culoare neagră, roșie, albastră, sau ce altceva aveți prin casă.

ramă diy
surda foto: sheilazellerinteriors.com

 

După uscare, șlefuiți cu un burete abraziv în asa fel încât în unele locuri să ajungeți până la primul strat, în altele până la stratul alb. Faceți acest lucru fără să urmăriți un șablon anume. Nu există reguli, faceți cum simțiți, cum credeți că ar ieși cel mai bine. Veți obține o ramă demnă de un cadou de Crăciun.

ramă diy
sursa foto: sheilazellerinteriors.com

 

Sper să găsiți utile ideile de mai sus.Mie mi-au plăcut foarte mult. Și vreau să vă spun că, imediat ce termin aici, ma duc direct în pod unde știu că am câteva rame mai vechi. Abea aștept să mă apuc de lucru. Succes și vouă!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian