Deco&Design

Casă din lemn veche de 200 de ani, restaurată perfect

Această casă de vacanță se află în Alpii elvețieni și citindu-i povestea, am regretat enorm că proprietarii nu au făcut (sau nu au publicat) fotografii ale casei înainte de a fi renovată. Casa, veche de mai bine de 200 de ani, arată extraordinar, dar a fost nevoie de multă muncă și de niște proprietari hotărâți să păstreze tot ce este vechi și autentic.

casa veche de 200 de ani

Casa, aflată într-un sat cu mai puțin de 500 de locuitori – Brienzwiler – din regiunea Bernese Oberland, a fost descoperită de doi tineri din Zurich, dornici să lase agitația orașului în weekend sau în vacanțe, pentru liniștea și pacea unui sat din Alpi, unde și acum principalele preocupări ale localnicilor sunt culesul prunelor si prepararea gemului și rachiului sau coptul pâinii, o dată pe săptămână, în cuptorul sătesc comun.

casa veche de 200 de ani

Îmi pare rău că nu există fotografii de înainte de renovare pentru că proprietarii spun că toți pereții erau acoperiți cu panouri sintetice afumate de anii de încălzire cu cărbuni, panouri care împărțeau locuința în încăperi mici și întunecoase, iar accesul în casă se făcea urcând 2-3 trepte și intrând mai întâi în … baie. Totuși, dincolo de toate acestea, au reușit să vadă adevărata valoare a casei și nu au ratat ocazia de a o cumpăra.

casa veche de 200 de ani

Au crezut în proiectul lor cu toate că nimeni nu le-a garantat la început că vor putea păstra structura originală. Totuși, dupa 7 luni de muncă împreună cu arhitecți, experți în construcții și restauratori, au reușit să scoată de după panourile vechi și pereții innegriți de fum de cărbuni și lemne, o adevărată bijuterie.

casa veche de 200 de ani

Cei doi și-au dorit un interior în stil rustic confortabil care să se potrivească atât casei cât și zonei de munte și au reușit din plin. Pereții și podelele casei, din lemn de brad și pin, au fost șlefuite lăsând însă patina vremii să vorbească despre vârsta casei. Obiectele vechi cu fost asociate cu cele care țin de estetica urbană. Nimic nu este încărcat, nu există sute de obiecte care să arate că sunt în Alpi, sunt numai „tușe” puse cu gust și decență, care fac din casa rustică un loc absolut minunat.

casa veche de 200 de ani

Iubitori ai antichităților, cei doi tineri au îmbogățit casa cu obiecte luate din târgurile de vechituri sau aduse din călătoriile prin diverse colțuri ale lumii.

casa veche de 200 de ani

În camera unde se ia masa există o pendulă impunătoare din lemn de brad, luată din Germania, iar un clopot din Catalonia și o sanie din lemn din Montreal decorează scara de la intrare. Singurele lucruri „strălucitoare” din casă sunt obiectele de bucătărie, de care proprietarii, orășeni autentici, nu s-au putut lipsi.

casa veche de 200 de ani

Intrarea in casă respectă și ea locul. Clopote prinse de benzi de piele brodată sunt agățate la intrare iar accesul se face printre mici grămezi de lemn de foc frumos stivuite și, ceea ce este cel mai important, nu se mai intra întâi în baie.

casa veche de 200 de ani

Este tare frumos ce au reușit să facă proprietarii cu aceasta casa veche din lemn, iar atenția dată detaliilor este impresionantă. Casa este cât se poate de rustică și autentică, decorul este minimalist, având obiecte vechi remarcabile, dar care nu sufocă spațiul și privirea.

casa veche de 200 de ani

Cei doi spun că cea mai mare provocare a fost ca, la finalul renovării, să obțină o casă rustică cât mai autentică, având în același timp toate facilitățile moderne. Și se pare că le-a reușit perfect din moment ce, grație minunilor tehnologiei moderne, pot porni încălzirea centrală în casă în momentul în care pleacă din Zurich.

casa veche de 200 de ani

casa veche de 200 de ani

 

sursa: lonny.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • M-a numesc Alina ,am o casa batraneasca veche de peste 200 ani foarte îngrijită si păstrată dea lungul anilor pe care vreau sa o vand pt a fi relocata (mutată in alta parte) intrun muzeu, sat de vacanta sau unor persoane interesate de tradițiCasa are doua camere si o tinda are un pod mare unde se pot amenaja inca doua camere este acoperita cu sindrila Are soba cu cuptor cu loc de dormit. Pt inf 0756414964

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian