Specii lemn

Paulownia – copacul cu creștere spectaculoasă

Ce este paulownia?

Auzisem de multă vreme de paulownia și de creșterea lui spectaculoasă. Știam că fusese aclimatizat în SUA și că în Comunitatea Europeană era privit ca un arbore miraculos, cu ajutorul căruia se vor reface toate pădurile pierdute, iar aerul va fi din nou respirabil în întreaga lume. Zilele trecute însă am vazut un comentariu cum că această minune n-ar fi chiar atât de „minunată” și mi-am propus să mă documentez. Am să vă spun și vouă ce-am aflat, poate vă este de ajutor.

De unde este paulownia și caracteristicile acestui lemn

Paulownia este originar din estul Asiei, fiind specific Chinei, dar a fost aclimatizat cu succes în SUA, dar și în multe țări din Europa. Este un arbore cu o creștere foarte rapidă, putând fi recoltat pentru cherestea după numai 4 ani de la plantare.

lemn de paulownia

culturi de paulonia in Bulgaria sursa foto: silva.bgLemnul de paulownia este asemănător ca structură cu lemnul de frasin. Are culoarea deschisă, alb gri (se mai numește și arborele de aluminiu), cu ușoare irizații roșiatice și cu foarte mici diferențe între alburn și duramen.

lemn de paulownia
sursa foto: wood-database.com

Inelele anuale sunt distincte și foarte late, datorită ratei de creștere foarte mare.

lemn de paulownia
sursa foto: bep-sa.eu

Are pori mulți, rotunzi și mari, dispuși atât în lemnul timpuriu cât și în cel târziu. Porii din lemnul timpuriu sunt dispuși pe 3-5 rânduri și sunt foarte mari și rotunzi, foarte rar semirotunzi. Cei din lemnul târziu sunt mai rari și de dimensiune medie spre mică. Razele medulare sunt vizibile iar fibra este dreaptă și netedă. Ce-l diferențiază foarte mult de frasin este densitatea și duritatea, ele fiind asemănătoare lemnului de molid.

lemn de paulownia
sursa foto: wood-database.com

Lemnul este ușor de prelucrat, folosindu-se atât sub formă de cherestea,

paulownia
sursa foto: williamstranger.net

cât și de furnir.

lemn de paulownia
sursa foto: ipaulownia.co.uk

Este folosit în special pentru obținerea placajului, a diverselor cutii sau în construcții.

lemnul de paulownia
sursa foto: farmandfleet.com

În Japonia se fabrică de foarte multă vreme instrumente muzicale din paulownia. La nivel mondial este folosit la obținerea chitarelor electrice.

lemnul de paulownia
sursa foto: eyquitarmusic.com

Se comportă foarte bine la strunjire și frezare, obținându-se boluri pentru bucătărie,

lemnul de paulownia
sursa foto: etsy.com

sau diverse obiecte de decor.

lemn de paulownia
sursa foto: greenbop.de

Se folosește si la mobilă,

lemnul de paulownia
sursa foto: paulowniabq.info

dar și în sculptură sau pentru obținerea saboților de lemn sau a plăcilor de surf.

lemnul de paulownia
sursa foto: boardjoy.com

La noi paulownia există încă din anii’70, dar numai ca plantă decorativă. Din 2010 ea a fost prezentată ca o mare oportunitate de afaceri, dându-se și bani de la CE pentru începerea afacerii. Primul care a început la scară mare afacerea este Paul Basoc, un bistrițean care deja are mai multe culturi în țară și care colaborează și cu alte persoane dornice să înceapă o astfel de afacere.

 

El spune și acum că este o afacere din care se poate câștiga foarte bine și care își arată roadele după 4 ani, când copacul poate fi tăiat pentru cherestea. Atrage atenția însă că sunt peste 28 de specii de paulownia și nu toate se adaptează țării noastre. De asemenea, terenul pe care este plantată trebuie să aibă pH-ul între 4,5 și 7, iar culturile trebuie irigate și fertilizate. În aceste condiții planta crește foarte repede, putând ajunge de la câțiva cm la 3 m în numai un an.

 

Sunt însă și voci care spun că totul este o poveste, că planta nu rezistă în condițiile noastre și că după 2-3 ani se usucă. Totuși, gândindu-mă că în toată Europa dar și în țări vecine nouă, ca Bulgaria sau Ungaria, astfel de culturi au succes, înclin să cred că afacerea poate avea succes și la noi, trebuie însă găsit soiul și solul potrivit, iar apa necesară nu trebuie lăsată numai pe seama ploilor.

În orice caz, există multă informație legată de acest subiect și este bine să vă documentați înainte de a începe ceva. Este bine de văzut ce spun și alții, din alte țări, despre această experiență. Eu vă doresc succes!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian