Panouri

Ce este furnirul reconstituit?

La fabricarea mobilei se folosesc de multe ori panouri derivate din lemn, furniruite. Furnirele se obțin din bușteni de diferite esențe, prin derulare sau tăiere sub anumite unghiuri, obținându-se desene diferite ale lemnului. Cu cât esența lemnoasă este mai scumpă și mai rară cu atât furnirele sunt mai scumpe și mai greu de găsit. Plus că din ce în ce mai multe esențe de lemn devin protejate, iar exploatarea lor îngrădită. Este cazul nucului la noi, sau al palisandrului în Brazilia sau Madagascar. De aici nevoia unui material care să nu fie plastic, să semene cu furnirul natural și să poată fi utilizat cu ușurință. Așa a apărut furnirul reconstituit.

furnir reconstituit
furnir reconstituit – nuc
sursa foto: alibaba.com

Furnirul reconstituit este un produs industrial care se obține din furnire naturale, dar din esențe mai ieftine și repede crescătoare, cum este plopul, molidul sau ocoume (esență exotică). Primul furnir compozit a fost făcut în Italia cu mai bine de 40 de ani în urmă. După aceea, încet-încet obținerea și utilizarea lor a început să se extindă și în alte țări.

În anii ’90, când China a intrat în această industrie, producerea furnirelor reconstituite a explodat. Acum, este practic centrul producerii lor, existând 10 fabrici mari care produc fiecare în funcție de clienții lor țintă: furnire mai ieftine, mai scumpe, cu desen natural, cu desen geometric, etc. Practic, orice esență care există în mod natural poate fi reprodusă, dar pe lângă aceste reproduceri, au apărut și furnire cu modele geometrice, furnire care imită pielea animalelor sau furnire cu desene fanteziste.

furnir reconstituit
diferite modele
sursa foto: linkedin.com
Cum se produc aceste furnire. Care este tehnologia

Mai întâi sunt obținute, prin derulare, furnire naturale din esențele enumerate mai sus. Apoi sunt colorate prin imersie în băi cu coloranți hidrodiluabili. Sunt scoase și uscate, după care sunt așezate unele peste altele după un tipar prestabilit. După ce se formează toată grămada de furnire conform tiparului, se ia din nou furnir cu furnir și se aplică adeziv. Straturile de adeziv, pe lângă rolul de încleiere, sunt importante și în stabilirea desenului final. Cu furnirele pe care s-a aplicat adeziv se reface grămada și este pusă în presă pentru încleiere. Se obține practic un mare calup de furnire încleiate care este apoi formatat, adică i se taie marginile pentru a-l aduce la o formă paralelipipedică. Paralelipipedul, practic noul „trunchi”, este întors cu 90 grade și din el sunt tăiate furnire estetice, de 0,6 mm grosime.

furnir reconstituit
obtinerea furnirelor reconstituite
sursa foto: nguyenlamphat.com
Avantajele folosirii unor astfel de furnire:
  • preț atractiv
  • dimensiuni ale foilor de furnir mult mai mari decat ale celor naturale
furnir reconstituit
dimensiuni maxime
sursa foto: linkedin.com
  • prietenoase cu mediul – pe lângă faptul că folosesc specii repede crescătoare în procesul de productie se folosesc coloranți hidrodiluabili fără conținut de metale grele, iar adezivul poate fi controlat să fie în clasa 0 de emisie a formaldehidei E0
  • posibilitatea de a obține orice desen, natural sau nu, în orice culoare
  • se obține un produs mai dens și mai uniform decât cel natural, astfel încât colorarea ulterioară se face mult mai uniform
  • reproducerea perfecta a desenului la fiecare șarjă de produs, ceea ce-l face foarte potrivit pentru decorarea mobilierului din spații mari gen restaurante, magazine, instituții publice.
furnir reconstituit
mobilier furniruit
sursa foto: hardwoods-inc.com

Marele dezavantaj al acestui furnir este tocmai faptul că nu este natural. Un furnir natural are imperfecțiuni, are naturalețe. Este exact ceea ce ne dorim atunci când punem în casă mobilă din lemn.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian