Utilaje Producție Mobilier

Gabriel și Elsie, CNC-ul lui drag

Lui Gabriel i-a plăcut întotdeauna arta, dar a combinat-o cu partea ei tehnică, așa că a studiat arhitectura. La început își făcea lucrările din hârtie, suprapunând mai multe straturi atent tăiate și colorate, obținând în final minunate imagini 3D. Nu avea nevoie de foarte multe pentru arta lui, așa că o perioadă atelierul a însemnat un colț din dormitor, iar materia primă erau vechi reviste adunate din diverse depozite.

La un moment dat însă a descoperit lemnul și a început să lucreze cu el. Folosea placajul așa cum folosea hârtia, decupându-l și suprapunându-l astfel încât să ajungă la modelul dorit.

lucrări artistice cu laserul

Cu ajutorul lemnului a reușit să ajungă mult mai aproape de ceea ce își dorea. A început să facă lucrări elaborate, foarte asemănătoare cu reprezentarea universului în simbolistica hindusă și budhistă (mandala).

lucrări artistice cu laserul

Din cauza volumului mare de muncă, timpul pentru a realiza o lucrare era foarte lung. Fiecare strat care trebuia decupat după un tipar precis îi consuma foarte mult din timpul alocat lucrării. A realizat astfel că cea mai mare parte a timpului dedicat lucrării nu era pentru partea artistică. Timpul s-ar fi redus foarte mult dacă ar fi avut un CNC cu laser. Numai că acesta costa foarte mult. Așa s-a hotărât să apeleze la www.kickstarter.com, care ajută artiștii de orice fel să găsească resursele și suportul pentru a-și pune în practică ideile.

lucrări artistice cu laserul

De fapt, nu era la prima experiență de acest gen. Când arta lui se rezuma doar la hârtie a reușit să strângă ceva fonduri pentru a se finanța. A creat o campanie pe site prin care își prezenta întregul proiect, promițând celor care făceau donații lucrări de-ale sale. Le-a spus că lucrările vor fi ediții limitate, că după încheierea campaniei nu va mai relua niciodata acele teme, că lucrările vor fi complete și gata de pus pe perete și vor fi expediate, fără costuri suplimentare, oriunde în lume.

lucrări artistice cu laserul

Campania a fost un succes total. Inițial Gabriel și-a propus să strângă 10.000 de dolari, bani care-i permiteau să cumpere mașina și să închirieze un spațiu pentru atelier. În urma campaniei a reușit să strângă peste 50.000 de dolari.

lucrări artistice cu laserul

Acum Gabriel Schama are propriul atelier în care lucrează, așa cum spune el, împreună cu Elsie, CNC-ul lui drag.  Folosește placaj din mahon, pe care îl taie, îl colorează, îl lipește și îl finisează, pentru a obține imagini cu adevarat minunate. Spune despre arta sa că este mai degrabă estetică decât conceptuală. Îi place să creadă că este un continuator al vechilor meșteșugari, cei care au împodobit țesături, fațade de clădiri și palate din cele mai vechi timpuri.

lucrări artistice cu laserul

Gabriel și-a onorat toate comenzile către cei care l-au susținut și acum este invitat sa-și expună lucrările în muzee cunoscute.  Între timp a început sa relizeze si portrete foarte interesante. Anul trecut a avut o expoziție la The Center for Art in Wood din Philadelphia, iar acum lucrările sale sunt prezentate pentru o perioadă de 3 luni la Bedford Gallery din Walnut Creek, California.

lucrări artistice cu laserul

Povestea tânărului artist Gabriel Schama, din Oklahoma, SUA, este una dintre acele povești de succes despre care, în momentul în care le citești, îți vine să spui „e prea frumos, nu poate fi adevărat”. Și totuși, este. Important este să știi ceea ce vrei și să iei lucrurile pe rând, făcându-le bine și cu pasiune.

sursa: gabrielschama.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian