Bricolaj Tehnici de Finisare

Sugestii pentru o colorare uniformă a lemnului

Tuturor ne place mobila din lemn și din câte am observat, sunt tot mai mulți cei care încearcă să facă singuri, cu mâna lor, câte ceva „pe langă casă”. Din păcate, de foarte multe ori, chiar dacă înainte de finisare obiectele arată perfect, după coloraresi finisare arată de-ți pare rău că nu le-ai lăsat nefinisate. Acest lucru este valabil de multe ori și în fabrici. Ceea ce strică aspectul sunt petele și defectele ce apar după aplicarea materialelor peliculogene (scursuri, cratere, peliculă coajă de portocală, etc). În cele ce urmează aveți câteva idei și sugestii pentru a obține o colorare uniformă a lemnului.

Cea mai importanta operație înainte de colorare este șlefuirea (șlefuirea în  alb). Am susținut mereu o atenție deosebită acordată acestei etape reduce considerabil defectele de finisare.  Șlefuirea trebuie făcută gradat, cu hârtie abrazivă (sau bureți abrazivi) cu granulația din ce în ce mai fină. De exemplu, se începe cu granulația 100 si se continuă cu 120 și 150. Sau 120, 150 și 180. Nu folosiți granulații foarte fine (peste 240) pentru că praful fin de lemn va bloca fibra și va influența absorbția.

colorare uniformă
syrsa foto: northwestdriftwoodartists.org

Nu faceți economie la slefuire, pentru că se va întoarce împotriva voastră. Nu folosiți hărtie abrazivă veche, cu materialul abraziv sărit. Șlefuirea cu materiale necorespunzătoare nu va rupe fibra lemnului, așa cum este normal, ci o va presa. În momentul colorării ea se va ridica si va absorbi mai mult, apărând petele de culoare. La fel se întâmplă și cu benzile abrazive la mașinile de șlefuit din fabrici. Folosirea îndelungată (peste timpul recomandat de producator) duce la tocirea materialului abraziv. O hârtie cu granulația 120 poate ajunge astfel la 280 sau chiar 320.

colorare uniformă
sursa foto: centruldeutilaje.ro

După șlefuire desprăfuiți bine suprafața. Daca materialul este lemn cu pori mari, praful va rămâne în pori și ei nu se vor mai colora frumos. Cel mai bine la astfel de lemne este ca desprăfuirea să se facă prin suflare cu aer. Dacă desprăfuirea se face prin ștergere cu cârpa se poate vedea și dacă șlefuirea a fost bine făcută. Folosiți carpe din bumbac (finet) și dacă simțiți cârpa agățându-se de lemn înseamnă că șlefuirea nu a fost bine făcută.

Nu toate esențele lemnoase se comportă la fel la colorare și cu cât baițul se absoarbe mai mult în profunzime cu atât riscul să apară colorații diferite este mai mare. Este cazul baițurilor simple pe bază de apă, care pătrund mai mult în lemn. Acest lucru poate fi o calitate, pentru că pătrunzând mai adânc scoate în evidență desenul natural al lemnului, dar și un defect. Esențele cu creștere rapidă au fibra mai afânată, mai neuniformă (plop). Baițurile hidrodiluabile se duc cu ușurință în profunzime si astfel pot apărea pete. În plus, fibra lemnului se ridică, iar șlefuirea ulterioară între straturi este mai dificilă.

colorare uniformă
sursa foto: movac.co.uk

Absorbția este mult redusă daca se folosesc baițuri pe bază de solvent, sau baituri în care o parte din apă este înlocuită cu acetonă sau alcool industrial. Așa uscarea se face mai repede si nu lasă timp baițului să intre mult în lemn.

Colorări uniforme se obțin si daca se folosesc baituri pe bază de pigmenți. Diferența este că un colorant se dizolvă în solventul lui, obținându-se o soluție uniformă care pătrunde în lemn și-l colorează. În cazul pigmenților, se obține o dispersie nu o soluție, pentru că pigmenții nu se dizolvă ci plutesc practic în solvent. Când se face colorarea, ei nu pătrund în profunzime, lemnul comportându-se ca un filtru. Pigmenții rămân la suprafața lemnului, colorându-l uniform, de aceea se numesc baițuri uniformizante. Dezavantajul folosirii lor este o colorare mai puțin transparentă, desenul natural al lemnului fiind puțin estompat, efect cu atât mai vizibil cu cât culoarea este mai închisă. Când cumpărați baițuri întrebați dacă au la bază coloranți sau pigmenți. Așa veți  stii cum se vor comporta la colorare.

colorare uniformă
sursa foto: schulercabinetry.com

Un artificiu care face posibilă obținerea unor colorări uniforme este blocarea absorbției în lemn. Se poate face aplicând un strat foarte diluat de grund înaintea colorării. Înainte trebuie însă verificat dacă baițul poate fi aplicat peste grund. Dacă nu sunt incompatibilități, aplicați pe toată suprafața o primă mână de grund, diluat 100% (să fie foarte fluid, aproape ca un baiț). Lăsați să se usuce și șlefuiți cu granulația cu care ați făcut ultima șlefuire în alb, desprăfuiți și aplicați baițul. Atenție, din cauza că nu ajunge în profunzime culoarea va fi mai deschisă, de aceea trebuie să folosiți soluții de colorare mai concentrate. Ce diferență este între băițirea unei suprafețe tratate și a uneia netratată puteți vedea mai jos.

colorare uniformă
sursa foto: blog.minwax.com

Dacă aplicarea se face prin pulverizare, o colorare uniformă se poate obține dacă nu se aplica toată cantitatea de baiț odată, ci se fac mai multe treceri repetate, până se ajunge la culoarea dorită. Așa se controlează atât absorbția cât și uscarea baițului. Aplicarea durează mai mult, dar se reduce timpul de uscare.

colorare uniformă
sursa foto: itp.nyu.edu

Uneori, din cauza absorbției diferite, apar diferențe de culoare între elementele mobilierului sau între elementele ce formează un covor de masiv (bucăți de lemn încleiate). Pentru unii această diferență nu este deloc deranjantă dimpotrivă, este un mod de a pune în evidență diversitatea lemnului.

colorare uniformă
sursa foto: ehow.com

Sunt însă persoane care doresc un aspect mai uniform. În acest caz, înaintea lacului final, se poate aplica o soluție de colorare cu evaporare rapidă, adică un uniformizant. Poate fi folosit baițul aplicat inițial, diluat cu acetonă (daca este compatibil), sau se poate face un baiț asemănător din coloranți compatibili cu acetona. Uniformizantul se aplică prin pulverizare peste grund, pe toată suprafața, în strat foarte subțire.

colorare uniformă
sursa foto: thefinishingstore.com

Dacă grundul este pe bază de apă trebuie verificată compatibilitatea înainte. Uscarea este aproape instantanee, așa că lacul se poate aplica 15 minute, fără șlefuire înainte. Șlefuirea grundului se va face înaintea aplicării soluției de uniformizare. Uniformizantul este ca un voal care acoperă totul și cu toate că sub el se văd diferențe de culoare, senzația este că totul are culoarea acelui voal.

colorare uniformă
sursa foto: silvercoatcompany.com

Pentru a obține o colorare uniformă se pot folosi și baițuri formulate special, cu adaosuri de rășini și solvenți care controlează absorbția și uscarea, dar despre ele într-un alt articol.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian