Art&Craft

Bijuterii din lemn apărute dintr-o frumoasă poveste

Bijuteriile au fost întotdeauna un subiect preferat de femei. Iar în acest spatiu unde se vorbește despre lemn, va fi vorba despre bijuterii din lemn. Bijuterii apărute pentru a îndeplini dorința unei femei dragi. O poveste în care, fără a fi protagoniste, femeile joacă roluri principale. Creatorul lor este Gustav Reyes, un artist american din Chicago care spune că se consideră mai mult un meșteșugar decât un artist, dar colecțiile prezente în diverse muzee îl contrazic.

bijuterii din lemn

Gustav consideră că succesul lui se datorează sprijinului pe care l-a primit de la soție și familie. S-a născut 1968 în Mexic, părinții lui oscilând o vreme între SUA și Mexic. Când avea 5 ani, familia s-a mutat definitiv în SUA, stabilindu-se în Chicago. Tatal său, de origine portoricană, era tâmplar și lucra în construcții. El i-a transmis bazele lucrului cu lemnul, dar și mândria de a fi un bun meseriaș. Erau foarte apropiați și tatăl lui îl lua de multe ori cu el la muncă, învățându-l tainele meseriei.

bijuterii din lemn

Din nefericire, când avea numai 11 ani, tatăl lui a murit într-un accident de muncă. Fiind afectat emoțional își găsea alinarea construind casuțe de păpuși. Mama lui a fost cea care l-a sprijinit continuu în aceea perioadă. Ea a fost prima care a observat înclinațiile artistice ale fiului și l-a ajutat în perioada 1986-1988 când a studiat pictura și desenul la Institutul de Artă din Chicago.

bijuterii din lemn

Cu toate că-i placea foarte mult cursul de istoria artei, nu a simțit că și-a găsit locul și în 1988 abandonează studiile. Se căsătorește și are mai multe slujbe, construind în timpul liber, în subsolul casei, cutii din lemn pentru bijuterii. Visul său și al soției este ca această pasiune să devină principala sursă de câștig.

bijuterii din lemn

Momentul a venit în 2005 când deschide un magazin pentru a vinde cutiile din lemn. Dar ăsta era numai începutul. Soția sa era alergică la metale și într-una din zile a venit în atelier întrebându-l dacă poate face un inel din lemn. în primul moment a spus că acest lucru este imposibil, dar după un timp ea a revenit punând tot felul de întrebări legate de lemn și prelucrarea lui. Reyes și-a amintit atunci de cursul de istoria artei și de un producător de mobilă germano-austriac, Michael Tonet, care a inventat procedeul de curbare a lemnului prin aburire.

bijuterii din lemn

A început imediat să caute cât mai multe informații despre această tehnică si să vadă cum poate fi adaptată la scară mică. În numai câteva luni a făcut primul inel iar clienții l-au remarcat în magazin. Și acela a fost începutul.

bijuterii din lemn

Reyes a inceput să facă inele din tot felul de bucăți de lemn, de la lemnul adus de ape până la lemn sfânt adus din India. A încurajat clienții să aducă lemnul care să spună propria poveste. Așa s-a creat o legatură specială cu clienții, reușind să facă inele care să unească oamenii într-o poveste. Inelele și poveștile lor se găsesc sub brandul Simply Wood Rings.

bijuterii din lemn

Începând cu 2008 dezvoltă o linie mai complexă de bijuterii din lemn, împingând și mai mult limitele lemnului. Lucrează cu tot felul de esențe lemnoase, dar favoritul rămâne lemnul de palisandru, la care găsește echilibrul perfect între stabilitate și flexibilitate.

bijuterii din lemn

De curând Reyes s-a apucat și de mobilă, transferând liniile și modelele folosite pentru bijuterii, la mese sau alte piese de mobilier.

bijuterii din lemn

Gustav spune că în fiecare dimineață când se trezește este fericit pentru că realizează că duce o viață minunată. Lucrează cu lemn și face obiecte care bucură oamenii și îi unește. Pentru că de multe ori are tendința să ia lucrurile prea în serios, soția îi amintește în fiecare zi să nu uite să se joace. Iar Gustav își pune computerul să il amintească. Pentru că, în fond, așa a început totul, ca o joacă.

bijuterii din lemn

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian