Tehnici de Finisare

Finisarea lemnului cu efect natural

Mesele din lemn masiv cu picioare metalice și finisate cât mai natural continuă să aibă un mare succes. Stilul este denumit rustic industrial, iar finisajul se numește efect natural. Scopul acestui tip de finisare este cât se poate de evident – păstrarea aspectului natural al lemnului printr-un finisaj aproape imperceptibil, dar care oferă protecție și rezistență la zgâriere sau la alte acțiuni mecanice.

Mese du design simplu și culori discrete

Mesele cu un astfel de finisaj sunt foarte simple ca aspect. Elementul principal este blatul, realizat dintr-o scândură groasă sau dintr-un covor de lemn masiv. Este folosit lemn de esență tare, de tipul stejar, arțar, salcâm, dar nu este exclus să întâlnim și mese din pin. Blatul se sprijină pe picioare simple, dar rezistente, din lemn sau din metal.

Atunci când nu este lăsat natur, culoarea aplicată pe blat este cât mai aproape de natural. Printre culorile apreciate este și acel gri specific lemnului învechit natural de vreme sau nuanțele gen miere sau alb spălat. În acest tip de finisaj, nimic nu este exagerat, totul trebuie să ducă cu gândul la natural și autentic.

efect natural
sursa foto: apartamenttherapy.com

 

efect natural
sursa foto: all-acreditation.com

 

Protecție rezistentă, dar cât mai puțin vizibilă

Mesele sunt obiecte de mobilier supuse la tot felul de agresiuni: pătări cu lichide fierbinți sau agresive (alcool), zgârieri, loviri. Materialele folosite pentru a produce efectul natural trebuie să protejeze masa, dar să fie cât mai puțin vizibile. Efectul rustic natural se poate obține folosind ceara sau uleiul, dar ele nu vor oferi și protecția necesară. Cele mai potrivite sunt lacurile acrilice pe bază de solvent, cu întărire și grad de luciu foarte mic, sub 5. Lacurile acrilice sunt foarte rezistente la acțiunea luminii directe, ceea ce va face ca finisajul să nu-și schimbe culoarea în timp, să nu îngălbenească.

Pentru ca pelicula să nu fie vizibilă trebuie aplicată o cantitate cât mai mică de material. Se recomandă aplicarea unui strat de grund acrilic și unuia de lac acrilic. După uscare, grundul se șlefuiește cu hârtie de șlefuit cu granulație 280-320 și se desprăfuiește atentă pentru a nu rămâne praf în porii lemnului. Gramajul recomandat este de 100-110 g/m² material rămas pe placă, atât la grund, cât și la lac. Respectând cantitatea aplicată și șlefuirea între straturi, efectul natural al finisajului este garantat.

Astfel de mese se potrivesc oricărui spațiu. Stilul lor simplu și natural se integrează foarte bine indiferent dacă amenajarea este clasică sau modernă. Se integrează foarte bine în spațiile amenajate minimalist sau birourile futuriste.

efect natural
sursa foto: christiancolefurniture.com.au

Dacă sunteți producători de astfel de mese, de mobilier din lemn masiv sau din panouri furniruite, asigurați-vă întotdeauna că folosiți produsele potrivite. Este important ca furnizorul de materiale de finisare cu care lucrați să aibă, pe lângă produse de calitate și idei, soluții și experiență.

Dacă aveți întrebări despre finisarea lemnului sau neclarități privind unele materiale, lăsați un mesaj în zona dedicată comentariilor! Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

9 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • O lucrare un bol,un platou,o vaza sau ori ce facute la strung dintrun lemn verde din mar ,prun ,nuc sau salcam ,cum pot sa le pastrez [tratez] sa nu crape??????Astept raspuns …..virgil coco .VA MULTUMESC .

    • Fiind ud, lemnul va avea tentinta sa piarda apa si asa va ajunge sa crape. Cu cat lemnul este mai dur cu atat tensiunile create de pierderea apei vor fi mai mari. Cel mai dur este salcamul. Este bine ca lemnul sa fie ferit in primul rand de varitii mari de temperatura. Se pot aplica straturi de grund si lac care sa blocheze orice schimb de umiditate cu exteriorul. Adica aplicati 3-4 straturi de grund, cu slefuire intre ele, dupa care aplicati un strat de lac final. Primul strat de grund il aplicati mai diluat ca sa intre cat mai mult in lemn. Si asa protejat, daca nu este ferit de variatii mari de temperatura, tot poate crapa datorita tensiunilor interne create in lemn. Am mai auzit de o metoda traditionala de protectie dar nu am incercat-o. Lemnul se trateaza cu o solutie de zahar 1-5%. In solutie se adauga substante impotriva insectelor si mucegaiului. Obiectele din lemn sunt tinute in aceasta solutie 10-15 minute, cateva zile la rand, dupa care sunt sterse si puse in locuri ferite de soare sau frig. Obiectele mai pot fi tratate si cu ulei siliconic. Va doresc succes.

        • Uleiul nu impiedica schimbul de umiditate intre lemn si mediu. Lemnul se va usca incet-incet si daca nu este supus unor socuri (diferente mari de temperatura si umiditate) uscarea are loc fara urmari (crapaturi). Uleiul protejeaza foarte bine cand este vorba de ploaie, de exemplu. Pur si simplu apa aluneca si nu patrunde in lemn. Din acest motiv gardurile si ferestrele erau tratate pe vremuri cu ulei de in sau, mai tarziu, de transformator.

  • Buna ziua, vreau sa va felicit pentru toate articolele interesante de pe acest site!
    Am si eu o intrebare, vreau sa imi fac o masa de tipul live-edge din nuc, am lemnul deja uscat in uscator, stiu cam tot ce trebuie sa-i fac(finisare, dove-tail joints pe crapaturi, poate epoxy in crapaturile fine etc.), dar nu stiu ce produs sa folosesc pentru finisare. Exclus ceara sau ulei, desi vreau sa arate cat mai natural, acestea nu ofera protectie mecanica. Am inteles din articolul dvs. ca cele mai potrivite ar fi lacurile acrilice, dar nu mi-ati putea recomanda pur si simplu un produs bun pt asa ceva, deoarece cand merg in magazin ma pierd printre atatea produse. As dori daca se poate si nu e impotriva politicii site-ului un raspuns de genul: lacul X de la firma Y. Multumesc!

  • Buna ziua. O recomandare de lac cat mai mat si care sa nu modifice culoarea lemnului aveti? Am nevoie pt cateva blaturi si trepte. Multumesc!

    • Buna ziua!
      Puteti folosi lacuri acrilice pe baza de solvent sau lacuri hidrodiluabile, cu grad de luciu pana in 10. Le gasiti la distribuitorii de produse pentru finisarea lemnului, mai putin in magazinele DIY. Sunt astfel de distribuitori in toata tara. Marci cunoscute care au si produsele de care sunteti interesata sunt Sirca, ICA (Lomilux), Renner, Sayerlack, Milesi.
      Toate cele bune!

  • Bună ziua!

    Am nevoie de un sfat, vă rog. Am o felie rotundă de lemn de nuc de-abia feliat și vreau să fac o măsuță de cafea din el. Are aprox 60 cm diametru și vreo 6-7 cm grosime. Care ar fi procedeul corect? Cat ar trebui să stea la uscat , în ce condiții și apoi cu ce și cum ar trebui tratat ca să nu crape? Menționez ca aș vrea să îl prelucrez destul de repede și culoarea finală să fie cat mai aproape de natur. Accept orice soluții de la dvs. mulțumesc anticipat!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian