Echipamente de Vopsit

Soluții pentru colorarea lemnului

Legat de colorare, am spus de cutând cum poate fi evitată apariția defectelor de finisare. Acum voi prezenta soluțiile pentru colorarea lemnului – baițuri, cum sunt denumite de obicei – și ce trebuie să faceți pentru a obține efectul dorit.

baituire mobila sursa foto: ublog.live
baituire mobila
sursa foto: ublog.live

 

De ce colorăm lemnul

Colorarea poate avea mai multe scopuri: înfrumusețarea lemnului, scoaterea în evidență a desenului lui natural, marcarea porilor, uniformizarea culorii lui naturale, ascunderea unor defecte, protejarea lui. Aceste scopuri nu pot fi atinse cu același material de colorare. Gama de produse de colorare este foarte diversă, dar am să încerc să vă spun câte ceva despre cele mai folosite.

Cu riscul de a mă repeta, am să vă spun din nou că cea mai importantă etapă a finisării este șlefuirea în alb. O șlefuire bine și corect realizată reduce foarte mult riscul apariției defectelor de colorare.

Care sunt soluțiile de colorare pentru lemn

Colorarea lemnului se face cu soluții de coloranți sau pigmenți în apă sau solvenți organici, simple sau cu adaosuri de rășini și alte materiale. Diferența dintre coloranți și pigmenți este dată de dizolvarea în solvent (apă sau solvenți organici). Colorantul se dizolvă în solvent, pigmentul nu. Colorantul formează o soluție de colorare uniformă, pe când pigmentul formează o dispersie în solvent. Adică particulele mici de pigment plutesc în solvent.

Soluția va pătrunde în lemn împreună cu solventul și va pune în evidență desenul natural al lemnului. Dispersia va penetra mai puțin lemnul, particulele rămân la suprafață și produc un efect de uniformizare. În concluzie, dacă se dorește o scoatere în evidență a desenului lemnului se folosesc coloranți. Dacă se dorește uniformizarea culorii, care va avea ca rezultat și estomparea desenului natural al lemnului, se folosesc pigmenți.

solutii de colorare pe baza de pigmenti sursa foto: edilizianews.it
solutii de colorare pe baza de pigmenti
sursa foto: edilizianews.it

Colorarea lemnului cu pori e diferită de colorarea rășinoaselor

Nu toate speciile lemnoase se comportă la fel când sunt colorate. Spuneam într-un articol despre colorarea cu P43, că această soluție este perfectă pentru colorarea stejarului, în schimb pătează foarte rău fagul. La fel se întâmplă și cu alte baițuri. De exemplu, soluțiile de colorare care marchează porii lemnului vor fi perfecte pentru a colora lemnul cu pori (stejar, frasin, arțar), dar total nepotrivite pentru lemnul de rășinoase (lemn care nu are pori). Va exista o mare diferență între cele două tipuri de lemn după colorarea cu aceeași soluție.

De aceea, atunci când un client dorește o anumită culoare, pe care a văzut-o pe o mostră de stejar și vrea același lucru pe lemn de brad, trebuie să știe că nu va obține același efect, chiar dacă culoarea este identică. Efectul va fi diferit, iar percepția clientului va fi că este o altă culoare.

P43 stejar sursa foto: victorinfloorfinishing.com
P43 stejar
sursa foto: victorinfloorfinishing.com
P43 fag sursa foto: edil-legno.it
P43 fag

Colorarea pozitivă a rășinoaselor

Unele soluții de colorare au în compoziție rășini sau alte adaosuri care le conferă anumite proprietăți. Sunt baițuri pentru evidențierea porilor lemnului, pentru colorarea pozitivă a rășinoaselor, pentru efect de patinare, pentru uniformizare, etc.

Rășinoasele sunt colorate pozitiv atunci  când desenul lemnului este reprodus identic, adică lemnul târziu mai închis la culoare, iar cel timpuriu mai deschis. Cu un baiț normal rășinoasele se colorează negativ. Lemnul timpuriu, fiind mai afânat, absoarbe mai mult și se închide la culoare, iar cel târziu absoarbe mai puțin și rămâne mai deschis. Colorarea pozitivă se face prin controlarea absorbției prin adaosuri de rășini speciale în baiț.

colorare normala rasinoase sursa foto: parlaredilegno.blogspot.com
colorare normală rășinoase
sursa foto: parlaredilegno.blogspot.com
colorare pozitiva sursa foto: maxcolorvernici.it
colorare pozitivă

Ce sunt glaze-urile

Soluțiile care dau efectul de patinare, de învechire, se mai numesc și glaze-uri. Ele se aplică prin pulverizare și apoi se șterg sau se aplică direct, cu cârpa. Prin ștergere, baițul este împins mai mult în lemn și îi scoate în evidență desenul. În plus, rămâne în colțuri, în zonele agresate la pregătirea în alb (găuri, urme de lanț, teșiri, etc), în zonele unde s-au făcut frezări, dând acel efect de patinare.

marcare pori prin stergere glaze sursa foto: popularwoodworking.com
marcare pori prin ștergere glaze

Protecții specifice pentru lemnul folosit în mediului exterior

Baițurile se diferențiază și în funcție de rezistența la lumina directă. În general, colorarea lemnului pentru interior se face cu coloranți obișnuiți, fără rezistență la lumina directă. Dacă mobila sau obiectele din lemn vor fi supuse acțiunii luminii într-un mod mai intens (grundul și lacul sunt uscate cu ajutorul radiației UV, obiectele stau în vitrină sau într-un spațiu foarte vitrat sub acțiunea îndelungată a soarelui, etc), ele trebuie colorate cu soluții rezistente la lumina directă.

Pentru exterior, pe lângă rezistența la radiația UV, soluțiile trebuie să aibă rezistență și la ceilalți factori de mediu (temperatură, umiditate, etc). În cazul în care soluțiile de colorare nu sunt formulate pentru exterior există riscul distrugerii colorantului, obiectul se decolorează treptat, iar culoarea virează spre gri.

colorare la exterior sursa foto: lowes.com
colorare la exterior
sursa foto: lowes.com
decolorare din cauza soarelui
decolorare din cauza soarelui

Colorant pe bază de solvent sau colorant pe bază de apă?

Efectul baițurilor este influențat și de solvent. Când soluțiile sunt hidrodiluabile totul se rezumă la influența factorilor mediului ambiant: temperatură, ventilație, umiditate. Aceștia influențează mai mult uscarea și nu aspectul lemnului după colorare.

În cazul soluțiilor pe bază de solvenți organici lucrurile se schimbă. Colorantul este dizolvat într-un amestec de solvenți care determină timpul de evaporare și infuențează aspectul final al colorării. Dacă solventul este repede volatil (de exemplu acetona) colorantul aproape că nu intră în lemn, rămânând la suprafață. Un astfel de baiț se folosește pentru uniformizare, peste baiț sau grund sau pentru o colorare uniformizantă. Dacă, însă, amestecul de solvenți este greu volatil, baițul va intra în lemn, va colora mai intens și va scoate în evidență desenul și porii lemnului. Astfel, jonglând cu solvenții, se pot obține baițuri diferite cu aceiași coloranți.

Dacă același colorant poate fi dizolvat atât în apă cât și în solvenți organici (cum este cazul baițurilor universale) atunci soluția de colorare hidrodiluabilă va marca mai bine desenul lemnului, iar culoarea va fi mai vie. Soluția în solvent va fi mai uniformizantă, iar culoarea mai ternă. De asemenea, unele esențe lemnoase se pătează când sunt colorate cu baițuri hidrodiluabile simple, dar se comportă foarte bine la colorarea pe solvent (fagul este cel mai bun exemplu).

marcare pori sursa foto: woodworkerssource.com
marcare pori
coloranti uniformizanti sursa foto: boero.it
coloranți uniformizanți

 

Colorarea este influențată și de metoda de aplicare a baițului, dar acesta este un subiect pentru un alt articol. Până atunci aștept experiențele voastre legate de colorarea lemnului.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

123 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Mulțumesc, doamnă Mihaela Radu! Era necesară prezența virtuală a unui specialist din domeniul acesta fascinant. Sinceră considerație!

    • Eu va multumesc. Scriu cu mare placere si bucurie cand vad ca suntem atat de multi in acest club al iubitorilor lemnului.

      • Sunt pasionat de strunjirea lemnului și mă interesează o modalitate să accentuez desenul lemnului(efect pe care îl obțin, de obicei, cu un ulei), cu posibilitatea de a putea aplica un lac după aceea pentru finisare.
        Vă mulțumesc!

        • Buna ziua,
          Cel mai bine se accentueaza desenul cu baiturile prin stergere. Lemnul trebuie foarte bine slefuit inainte pentru ca prin stergere se accentueaza si defectele (zgarieturi, smulgeri de fibra, oglinzi, etc). Daca aveti posibilitatea sa-l aplicati prin pulverizare, aplicati-l in ecces, uniform pe toata suprafata, dupa care stergeti-l cu o carpa. Daca folositi baituri pe solvent, folositi un diluant putin mai lent, dar nu foarte lent. Exista si baituri speciale prin stergere, care contin rasini. Puteti improviza unul punand in bait 10-20% din grundul folosit ca strat urmator. ATENTIE: produsele trebuie sa fie compatibile si din aceeasi clasa (apa-apa sau solvent-solvent). Succes!

          • Buna ziua,
            Se poate adauga bait in uleiul de in (as vrea sa dau o culoare uleiului)?
            Si ce mi-ati recomanda pentru un gard din stejar uscat, ulei de in sau Impregnant incolor Kober Ecolasure pentru lemn 4L ?
            Multumesc.

          • Buna ziua,
            Uleiul de in se coloreaza cu coloranti speciali, solubili si ei in uleiul de in. Puteti incerca sa colorati uleiul folosind o mica cantitate de vopsea alchidica. Incercati intai cu o cantitate mica sa vedeti daca sunt compatibile. Puneti o cantitate mica si agitati bine. Uleiul ramane transparent, dar se coloreaza putin. Ar trebui sa nu depasiti 5%.
            In ce priveste finisarea la exterior, uleiul intra in lemn pe cand lazura (indiferent de marca) formeaza o pelicula ptotectoare. Daca lemnul este bine uscat si absoarbe o cantitate mare de ulei, rezista foarte bine, chiar daca, in tim, ploaia il mai spala. Va trebui sa improspatati finisajul in functie de cat de repede se duce ( este vorba de ani).
            In principiu, lazura ar trebui sa reziste mai mult timp decat uleiul, pentru ca, asa cum am spus, face o pelicula protectoare. Insa, daca nu este foarte elastica sau lemnul se misca foarte mult (nu este bine uscat), stratul de lazura poate sa crape. In acest caz protectia dispare total, pentru ca apa de ploaie va intra imediat sub stratul de lazura si ea va incepe sa se cojeasca. Chiar daca nu se intimpla acest lucru si lazura trebuie reimprospatata la cativa ani (de regula mai multi decat in cazul uleiului). La cat timp trebuie sa faceti reimprospatarea gasiti in indicatiile producatorului.

  • Coloranți pentru vopseaua pe baza de apa? As dori sa vopsesc jucăriile din lemn, și as dori diferite nuanțe ale aceeleasi culori.
    Unde as putea găsi așa ceva? Mulțumesc!

    • Buna seara.
      Trebuie sa cumparati coloranti pe baza de apa (hidrodiluabili). Gasiti la orice furnizor de lacuri si vopsele sau la distribuitorii acestora.
      Toate cele bune.

    • Bună seara d.Mihaela
      Am de vopsit 5 usi de interior din frasin si niste trepte la fel din frasin..As vrea sa incerc le vopsesc singur ..
      Am cumparat de la dedeman lac pe baza de apa (Oskar stejar deskis)ce parere aveti?
      Sau poate aplic mai intii un baiț si al doilea strat un lac pe baza de apa transparent ?

      • Buna ziua!
        Din punctul meu de vedere, aspectul este mai placut atunci cand intai se baituieste si apoi se aplica lac transparent. Baitul scoate in evidenta desenul natural al lemnului si porii iar lacul da claritate si profunzime. In plus, eventualele zgarieturi sunt mai putin vizibile pe un lac transparent decat pe unul colorat.
        Toate cele bune!

  • Daca se poate un sfat… Am montate niste usi interioare de lemn de stejar (inca nelacuite). Am comandat niste trepte de lemn de stejar (ca sa fie la fel cu usile), si m-am trezit ca au fost facute din frasin. Nu mai timp si nici bani sa ma cert cu cel ce le-a facut, asta este. Dar cum fac sa semene treptele cu usile? In acest moment nici usile nici treptele nu sunt date cu nimic, e lemn curat. Exista vreo varianta in care sa aduc treptele la nuanta usilor (prefer nuanta stejarului, stiu ca o sa se mai inchida dupa lacuire, dar sper sa nu schimbe nuanta, ma gandeam sa le dau cu un lac mat transparent). Frasinul e putin mai roscat (am citit ca asta inseamna ca a fost copacul mai batran). Sa incerc un bait nuanta stejar pe trepte si apoi un lac? Imi este frica sa nu devina si mai roscate.. Multumesc anticipat.

    • Buna ziua.
      Frasinul si stejarul au acelasi desen, difera numai prin culoare. In general frasinul este mai deschis la culoare, mai spre alb-galbui, pe cand stejarul are culoarea mai inchisa, mai spre gri. Inteleg din ce spuneti ca, in acest caz, frasinul este mai roscat. Pentru a avea aceeasi culoare, ar trebui sa aplicati pe frasin un bait care sa semene cu culoarea naturala a stejarului (cea a usilor nelacuite). Nu faceti baitul foarte concentrat pentru ca exista pericolul sa colorati frasinul prea inchis. Mai bine aplicati 2-3 straturi, pana ajungeti la culoarea stejarului. Comparati culorile numai dupa uscarea baitului aplicat pe frasin. Dupa ce potriviti culorile puteti aplica acelasi lac, atat pe stejar cat si pe frasin.
      Imi permit sa va mai dau un sfat. Cum spuneam si la inceput, lemnul de stejar si frasin este foarte asemanator ca desen si structura. O mica diferenta de culoare nu va fi deranjanta. Lemnul are oricum mai multe nuante pe o singura placa si tocmai asta este frumusetea lui. Cred ca lasandu-se asa cum sunt ele initial veti rupe monotomia creata de o singura culoare. In plus, lacul schimba putin culoarea lemnului, atat la stejar cat si la frasin (Pentru a vedea cum o sa arata udati o mica zona ascunsa cu apa. Cum este ud, asa va arata lacuit). S-ar putea ca prin lacuire sa apropiati culorile si chiar sa nu mai aveti nevoie sa baituiti frasinul.
      Toate cele bune!

      • Multumesc mult! Pe usi nu voiam sa dau cu nici un bait, caci sunt superbe asa cum sunt. Doar pe treptele de frasin as fi vrut, dar imi era teama sa nu le stric mai mult. Cred ca voi folosi sfatul dvs, le dau doar cu lac. Oricum presupun ca li se mai modifica nuanta in timp, poate intr-un an se mai uniformizeaza.

  • Buna ziua. Am nevoie de o indrumare din partea unui specialist.
    In casa noua am facut un tavan de lemn (lambriu plus capriori la vedere). Stilul casei e rustic-modern. Problema e ca constructorul mi-a dat cu bait mahon capriorii si bait pin lambriul. Pare fff demodat. Nu-mi place deloc.
    As vrea sa „sterg” in vreun fel baitul si sa refac totul culoarea aceea gri a lemnului invechit natural. Cred ca stiti la ce ma refer.
    Intrebarile sunt: 1. ce pot folosi pt indepartarea baitului (slefuitor, smirgher, granulatii???) Lucrarea trebuie sa o fac sus fiindca nu mai pot da jos tavanul.
    2. Ce pot folosi pt colorarea descrisa mai sus care sa scoata cat de cat in evidenta fibra lemnului? Lemnul e de rasinoase.
    Multumesc frumos.

    • Buna seara.
      Trebuie sa slefuiti suprafetele cu hartie grosiera – granulatie 80 sau 100 – pentru a indeparta si stratul subtire de lemn in care baitul a fost absorbit. Puteti sa faceti acest lucru manual sau cu masini de slefuit plane sau cu miscare de rotatie (orbital). Nu va fi foarte simplu pentru ca banuiesc ca peste grund s-a aplicat si lac.
      Dupa ce ati indepartat culoarea schimbati hartia de slefuit cu una mai fina (150/180/200) si slefuiti intreaga suprafata pentru a o face fina si a o pregati pentru finisare.
      Sunt firme care fac baituri la comanda. Cele in culoare gri, specifica lemnului imbatranit de vreme. nu sunt greu de gasit. Nu cred insa ca le veti gasi in magazine diy. Cautati firme care vand produse profesionale pentru lemn. Acolo veti gasi si produse de finisare. Spuneti ca vreti bait care sa arate ca lemnul imbatranit natural si cu siguranta veti gasi ajutor.
      Toate cele bune!

      • Multumesc din suflet. Acum imi e totul clar si stiu si cum sa ma organizez. Am cautat bait pe nuante de gri si credeam ca nu exista la noi.

  • Buna ziua! As avea si eu nevoie de o parere de specialitate. Am o casa din lemn, acoperita pe exterior cu lambriu tip barne (semirotund). A fost aplicata initial lazura cu pulverizatorul. Asta a impiedicat formarea unui strat uniform din cauza palelor de vant. Nu am avut posibilitatea sa facem totul la pensula. In timp unele zone s-au innegrit. Acum am trecut la o curatare (slefuire) a suprafetei, doar ca este aproape imposibil sa ajungem la starea de „lemn alb”, perfect curat, in mare parte deoarece este foarte mare suprafata, iar cu barnele semirotunjite, curatarea se face manual. As dori sa va intreb ca anume putem aplica in continuare, in primul rand sa „prinda” bine si sa protejeze, dar si sa mascheze diferentele de culoare intre zonele care sunt accesibile pentru curatare si cele unde ramane urma din culoarea precedenta. Ideea noastra era aplicarea unui grund pt exterior. Poate si un bait? Avem expunere importanta la soare pe o jumatate a casei si la ploi pe cealalta parte. Am studiat produsele de la Sadolin, doar ca se aplica pe suprafata perfect curata. As dori sa va cer parerea si in privinta lacului, deoarece la aplicarea initiala, balustradele de la balcon date cu lac s-au scorojit. As aprecia (nu stiu daca aveti dreptul) sa imi recomandati un produs anume cu denumire comerciala daca se poate. Va multumesc!

    • Buna ziua.

      Din ce imi spuneti inteleg ca lazura pe care ati aplicat-o initial nu a acoperit toata suprafata iar in unele locuri deja nu mai este. Innegrirea lemnului poate aparea din cauza faptului ca lemnul a fost neprotejat si si-a schimbat culoarea sau pentru ca a fost atacat de ciuperci si mucegaiuri. Nu inteleg daca il curatati si ramane in continuare negru sau nu reusiti sa-l curatati la imbinari. In primul caz trebuie tratat obligatoriu cu produse insectofungicide. Se gasesc in comert produse speciale pentru lemn. Exista chiar baituri pentru exterior care contin substante insectofungicide.

      Daca insa e vorba despre zonele unde nu ajungeti, nu trebuie sa va faceti probleme de aderenta a oricarui produs la suport pentru ca acolo nu mai exista niciun fel de protectie si din acest motiv lemnul si-a schimbat culoarea.

      Produsele Sadolin sunt in gama produselor DIY de top . Pentru a colora lemnul este bine sa aplicati intai un bait pentru exterior, dupa care sa veniti cu 2 straturi de lac pentru exterior, sau o lazura colorata in culoarea dorita pe care sa o aplicati in 2-3 straturi. 

      Un sistem clasic de finisare, folosit industrial in mod obisnuit, inseamna bait, grund si lac. In cazul produselor DIY se direste o utilizare cat mai simpla, de aceea se mai foloseste formula 2 in 1 si chiar 3 in 1. Lazura este un astfel de produs 3 in 1. In cazul dumneavoastra nu as recomanda grund pentru ca asta inseamna o pelicula mai groasa (ceea ce nu este necesara la o casa) si ar trebui sa slefuiti inainte de aplicarea lacului final, ceea ce pare a fi destul de greu. Daca vreti totusi sa folositi grund, el se aplica dupa bait si inainte de lacul final. Daca veti folosi bait pentru colorare aveti grija sa fie pentru exterior pentru ca un bait obisnuit, sub bataia soarelui, se decoloreaza foarte repede. Lacul final nu trebuie sa fie total transparent. Pigmentii sunt cei care protejeaza impotriva radiatiei UV si un lac total transparent si lucios este lipsit de protectie.

      In ceea ce priveste balustrada va trebui sa slefuiti resturile remase si sa aplicati un alt strat de lac. E foarte greu sa gasiti un produs care sa aiba aderenta la resturile de lac (nu este vorba numai de Sadolin). Este bine sa curatati balustrada bine si apoi sa aplicati noul lac. Nu aplicati strat gros pentru ca va crapa mult mai usor. Puteti sa incercati finisajele fara pelicula (uleiurile). Ele nu fac pelicula, deci nu exista riscul sa ca aceasta sa se scorojeasca. Numai ca, in functie de cat de afectata este de intemperii, finisajul trebuie reimprospatat la 2-3 ani (fara slefuire). Uleiul de in este rezistent la exterior.

      Sper ca v-am fost de folos.

      Toate cele bune!

      Gasiti foarte multe informatii utile si in Revista din Lemn tiparita. Anul acesta sunt 2 aparitii, in martie si septembrie. Detalii privind abonarea gasiti aici: https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

      • Buna ziua!
        Va multumesc pentru raspunsul prompt si foarte detaliat! Intr-adevar, mi-ati oferit multe raspunsuri la intrebari. Lemnul si-a schimbat culoarea in locurile unde a fost mai putin protejat. Intre timp noi am inceput curatarea manuala (care pare a fi foarte dificila si de lunga durata, este vorba de aproximativ 400-500 m2 suprafata desfasurata, plus balcoanele) prin slefuire cu bureti abrazivi. Pare a fi o sarcina greu de realizat la standarde foarte bune. Recomandati curatarea prin sablare? Poate fi ea aplicata pe barne din lemn de rasinoase? Pentru finisajele ulterioare, ideea uleiului de in mi se pare cea mai interesanta, dar as dori sa stiu daca se aplica doar uleiul, in cate straturi ar fi recomandat si daca se poate adauga si o pigmentare cu alt produs. Poate ramane doar uleiul in strat final? Va multumesc!

        • Buna seara.
          Curatarea prin sablare este o idee foarte buna. Este bine insa sa apelati la cineva care face obisnuit acest lucru pentru ca inseamna ceva mizerie si pericole. Piteti gasi aici mai multe informatii despre curatarea prin sablare.
          Uleiul se coloreaza mai greu. Ar trebui sa folositi pigmenti minerali, sa amestecati o cantitate mica de ulei cu pigmentul pana devine o pasta (ampastare) dupa care sa diluati cu restul de ulei. Mai usor este sa colorati inainte cu bait pentru exterior (pe baza de apa sau de solvent), sa-l salati sa se usuce, dupa care sa aplicati uleiul.
          Uleiul de in poate ramane strat final. Trebuie sa aplicati 2-3 straturi, pentru ca lemnul sa absoarba cat mai mult in interior. Nu este bine sa fie insa in exces (suprafata sa ramana uleioasa) pentru ca in timp lemnul devine lipicios.
          Succes!

          • Multumesc mult! Raspunsurile dumneavoastra detaliate sunt de mare ajutor! Mult succes in continuare!

  • Buna seara
    Doresc si eu un sfat de la dvs.Vreau sa imi spuneti ce sa folosesc(marca,tip,etc) pt a „colora””
    in profunzime placi de furnir de 1..10mm.Aceste placi le folosesc ca separatoare intre placi mai groase din lemn natur(segmented bowl),si ansamblul va fi strunjit,slefuit,etc.Pe timpuri faceam rost de un bait prf de la fabricile de mobila.Multumesc anticipat! dn_scurtu@yahoo.com

    • Buna ziua!
      Este mai greu sa gasiti acum bait praf, chiar si la fabrici. A fost inlocuit cu concentrate de culoare sub forma lichida. Ele se pot dilua cu apa sau diluantul pana la intensitatea dorita. Exista si concetrate universale care se pot dilua atat cu apa cat si cu acetona sau alcool. Pentru a colora in profunzime cele mai bune sunt cele diluate cu apa. Solventul se evapora repede si culoarea ramane mai mult la suprafata.
      Puteti folosi astfel de baituri concentrate de la orice distribuitor de produse profesionale de finisare pentru lemn (ICA, Milesi, Renner, Sayerlack, Sirca, Sherwin-Williams). Unii dintre ei vand si online.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua!
    Felicitari pentru toate informatiile variate si pertinente despre acest material extraordinar, lemnul.
    Sunt interesat de solutia aplicabila pntru protejarea unui tavan casetat cu lambriu de brad in baie.
    Multumesc.

    • Buna ziua!
      Multumim pentru aprecieri.
      Fiind in baie unde este foarte mult abur si umiditate lemnul trebuie foarte bine protejat. Dupa parea mea cea mai buna varianta este uleiul (de in, Danish oil, de tung). Dati mai multe straturi cu pauza de 24 de ore intre ele pentru uscare pentru ca lemnul sa fie cat mai impregnat. Nu lasati nicio portiune ne protejata pentru ca pe acolo lemnul va absorbi, se va umfla si poate mucegai. Puteti da si 4-5 straturi pentru ca lemnul nostru de rasinoase este mai afanat si absoarbe mai mult. Stergeti excesul pentru ca in timp devine lipicios. Daca va hotarati pentru ulei de in folositi ulei fiert sau sicativat. In link-ul de mai jos aveti mai multe informatii despre uleiul de in. Se pot folosi si vopselele pe baza de ulei (vopsele alchidice). Uleiul din compozitie protejeaza bine.
      Puteti proteja si cu lac, dar trebuie sa folositi unul rezistent la abur cald si umiditate (poliuretanic). Cred ca v-ati complica mult prea mult pentru un tavan de baie, dar este alegerea dumneavoastra.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2018/05/15/ulei-de-in-cand-unde-si-cum-se-foloseste-cum-sa-ti-faci-singur-vopsele-de-ulei/

      Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
      Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • fagul finisat frumos care va fi folosit la etajere in interior, cu ce poate fi colorat pentru a arata frumos ? Va multumesc

    • Buna seara.
      Fagul e tare pacatos la colorare. Se pateaza usor. Cel mai mult se pateaza cu baituri pe apa sau pe baza de smoala (cu white spirit). Folositi baituri pe solvent. Cel mai bine ar fi daca ati gasi baituri speciale pentru fag.
      Puteti folosi lac colorat. In acest caz absorbtia in lemn este mai mica si lemnul nu se mai pateaza.
      Toate cele bune!

  • Buna seara,

    Îmi doresc sa schimb culoarea mobilei in dormitor și am nevoie de câteva informații. Biroul este din stejar furniruit, îmi place culoarea, vreau doar sa ii îmbunătățesc aspectul pentru ca este uzat. Restul mobilei este din fag laminat (nu știu dacă este corect termenul) in doua culori: maro deschis și albastru închis. Partea de culoare albastra se poate vopsi? Altfel nu văd cum as putea scapă de ea. Pentru partea cu maro as vrea sa pun in evidentă lemnul, poate sa fie puțin mai închis, nuanta aceasta deschisă nu îmi place sau poate ca nu se potrivește in combinație cu albastru. Și care sunt etapele și produsele folosite in acest sens.
    Va multumesc!

    • Buna ziua.
      Biroul din stejar furniruit trebuie intai curatat, adica spalat cu apa si detergent si apoi foarte bine sters cu carpa uscata si lasat sa se zvante. Nu folositi apa din abundenta ci o carpa umeda. Apa din abundenta poate dezlipi furnirul. Cumparati ceara transparenta pentru lemn si aplicati un strat de ceara pe care apoi il lustruiti. Ceara va inviora finisajul iar biroul va arata mult mai bine. In link-ul de mai jos aveti si o varianta naturala de intretinere.
      Daca nu sunteti multumita cu ceara puteti Cumpara un lac transparent pe baza de apa, lucios sau mat in functie de cum il doriti. Aplicati un strat de lac peste finisajul existent, dar curatat, cu pensula si lasati-l sa se usuce. Daca considerati ca mai este nevoie, mai aplicati un strat.
      Cred ce materialul despre care vorbiti la restul mobilei este PAL caserat cu aspect de fag. In acest caz puteti vopsi numai cu produse care adera la astfel de suprafete (cum sunt vopselele Annie Sloan). Puteti vopsi partea albastra, dar se va vedea foarte bine diferenta pentru ca vor fi materiale diferite. Puteti vopsi ambele parti folosind ce culori doriti dumneavoastra. Daca nu am inteles bine despre ce material este vorba va rog sa-mi spuneti si va spun cum poiate fi finisat dupa ce indentificam materialul.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2018/07/19/variante-naturale-de-curatare-si-intretinere-a-mobilierului-si-pardoselilor-din-lemn/

  • Buna ziua!
    Avem o casa in constructie la care am facut acoperisul dar nu am reusit sa montam si invelitoarea. Practic acoperisul a fost lasat doar cu folia anticondens de anul trecut din decembrie. Planul nostru a fost sa montam o invelitoare de culoare gri antracit iar lambriul care se vede sa-l dam cu un bait galbui gen pin ca sa facem un contrast frumos. Problema este ca intre timp a plouat foarte mult iar cand am trecut pe la casa am observat ca absolut tot lambriul a capatat pete negre. Se mai poate face ceva pentru a-i putea reda lambriului culoarea pinului fara sa se vada si petele negre? trebuie facut vreun tratament inainte pentru a nu avea probleme cu mucegaiul?

    • Buna ziua.
      Petele negre sunt de mucegai. Puteti incerca sa-l indepartati cu ajutorul unei solutii de innalbitor de rufe pe baza de hipoclorit de sodiu (din cel ieftin). Stergeti inainte suprafata pentru a indeparta acel mucegai negru care nu este instrat in lemn. Aplicati pe lemn solutia de hipoclorit, lasati sa actioneze si aplicati din nou dupa 1-2 ore. lasati pana a doua zi si vedeti daca negreala a disparut. Daca nu a disparut complet, slefuiti lemnul cu hartie abraziva 120-150, desprafuiti si aplicati din nou solutie. Ar trebui sa dispara.
      Inainte de a vopsi in culoare pin ar trebui sa tratati tot lemnul cu o solutie insectofungicida. Puteti gasi astfel de solutii in magazinele de bricolaj sau in cele de specialitate. Este clar ca exista pericolul ca mucegaiul sa reapara.
      Dupa ce solutia de protectia s-a uscat puteti aplica baitul in culoare pin.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua,

    vreau sa termin o lampa de lemn, iar finisaju pe care il urmaresc este asemanator cu https://redposie.com/blog/wp-content/uploads/2014/10/IMG_8752.gif
    lemnu este moale, si momentan ma gandesc sa dau cu bait de culoare alba, dupa care cu nuanta de bleu si inchis procesu cu lac.
    doar ca am niste nelamuriri.
    1.din cate am citit, exista posibilitatea ca vopsirea sa fie cu pete, si se recomanda grunduit. Daca primu strat e de grund, cand vin cu bait dupa, nu o sa adere la lemn si desenu o sa piarda din contrast, nu?
    2.nu prea gasesc bait de culoare, si ma gandeam daca as putea luat unu incolor si sa il amestec cu pigment? sau poate puteti recomanda un producator/magazin.

    multumesc

    • Buna ziua.
      Pentru a obtine efectul respectiv se foloseste patina (stratul albastrul).
      1. Daca lemnul este moale exista intr-adevar posibilitatea sa apara pete. Grundul este o solutie, dar numai aplicat foarte diluat. Practic, grundul pe care-l aplicati trebuie diluat 1:1 cu solventul lui (apa sau solvent organic, in functie de ce fel de grund folositi) si sa aplicati in cantitate mica astfel incat sa se absoarba in lemn fara saformeze pelicula. El va functiona ca o bariera si baitul se va aseza uniform (va fi absorbit uniform).
      2. Cum spuneam, efectul se obtine cu patina de culoare cupru oxidat (este un verde usor albastrui). Gasiti astfel de produse la magazinele cu produse pentru lemn, cele care vand si lacuri si vopsele. Acestia vand in general produse profesioniste, cele facute special pentru fabrici, si au si astfel de patine.
      Daca veti aplica un bait albastru peste baitul alb efectul va fi diferit. Puteti se aplicati bait alb, peste el un strat de grund transparent pentru protectie, iar peste acest grund un strat subtire de vopsea albastra. Dupa uscare slefuiti partial astfel incat sa indepartati culoarea albastra numai prin unele locuri unde va aparea cea alba. Metoda se cheama distressed si aveti un link mai jos unde este descrisa pe larg. Daca nu aplicati grundul vopseaua se ia mult mai greu.
      Cu bait si patina insa veti obtine si efectul si se va vedea si lemnul.
      Succes!
      https://revistadinlemn.ro/2016/09/06/distress-metoda-invechire-mobilei/

    • Buna ziua.
      Nu inteleg exact la ce anume va referiti. Daca vreti sa colorati lemnul in culoare havana trebuie sa gasiti un distribuitor de produse pentru lemn care va poate face o astfel de culoare. Nu stiu daca culoarea poate fi gasita si gata preparata in magazinele de bricolaj.
      Toate cele bune!

    • Buna ziua.
      Apelati la o firma care vinde lacuri si vopsele profesionale pentru lemn. Multe dintre ele prepara baituri la cerere.
      Daca vreti sa o faceti singur ar trebui sa cumparati bait lichid negru, rosu si galben si sa faceti incercari pana ajungeti la culoarea dorita.
      Toate cele bune!

  • Buna seara.
    Anul acesta, dupa multi ani, ne-am apucat sa facem ceva renovari la casa parintilor. Acum vreo 40 de ani, in zona au fost inundatii si au fost infiltratii in pereti. Si cat eram mici peretii holului se tot sfaramau. Pana s-au hotarat sa puna lambriu masiv de brad. Acum daramand ceva pereti a trebuit sa continuam cu lambriul. Numai ca pe unul din pereti a trebuit sa continuam cu lambriu nou. Vechiul lambriu a fost colorat cu un colorant pe baza de apa si apoi lacuit. Acum l-am slefuit. Am dat cu tratament contra cariilor si cu grund Sadolin. Numai ca as vrea sa obtin o culoare oarecum uniforma. Dupa ce mai repet tratamentul contra cariilor si inca un strat de grund, cu cel tip de lac ar trebui sa dau??? Va multumesc!

    • Buna ziua.
      Pentru a obtine aceeasi culoare ar fi trebuit sa dati mai intai cu un bait in culoarea dorita pe toata suprafata, atat pe lemnul vechi cat si pe cel nou. Dupa aceea sa aplicati tratamentul impotriva carilor si grundul.
      Acum puteti incerca sa uniformizati folosind un lac colorat, transparent, tot de la Sadolin. Aplicati mai intai un strat subtire pe zona mai deschisa la culoare, dupa care mai aplicati un strat pe toata suprafata.
      Succes!

  • Buna ziua! Am de vopsit șablonul casei si am ales sa aplic vopsea pe baza de diluant, însă am o nelămurire! Ce tip de vopsea este mai rezistenta: cea lucioasa sau cea superlucioasa ? Va multumesc !

    • Buna ziua.
      Vopselele rezista la exterior chiar daca sunt lucioase sau superlucioase. Lacul este cel care nu rezista, pentru ca nu are pigmenti sau agenti de matuire care sa se asege in calea razelor UV. Diferenta prea mare de rezistenta intre lacul lucios si cel superlucioas nu este. Diferenta sesizabila este intre lacul lucios si cel mat.
      Toate cele bune!

      Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
      Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Buna ziua, am si eu nevoie de un sfat pentru meu primul proiect de vopsit lemn. Mobila din bucatarie a fost – o parte cumparata, o parte facuta pe comanda. Material MDF, cu decupaje similare. Problema este ca o parte din ea are nuanta Arin iar cealata, cu tenta roscata, Cires(deoarece nuanta initiala nu se mai produce). Ce solutie pot gasi pentru a obtine o culoare uniforma, dar nu foarte inchisa? Catre ce sa ma orientez- vopsea hidrosolubila sau bait? As prefera sa pastrez desenul acela specific lemnului. Sau cel putin, sa evit un aspect final ieftin/ urat. Sau ar fi mai sigur sa ma orientez catre vopsirea intregii mobile intr-o culoare de alb- vanilie? Multumesc anticipat

    • Buna ziua.
      Imi pare rau, dar nu inteleg ce fel de mobila aveti – din lemn, din MDF vopsit, din MDF furniruit finisat sau MDF infoliat (cu folie cu desenul lemnului imprimat). Finisajele sunt diferite, iar pentru a le uniformiza singura varianta este vopseaua. Baitul este folosit numai direct pe lemn (daca corpurile cele noi sunt din lemn). Daca MDF-ul este infoliat (cu folie ce imita desenul lemnului) nu orice vopsea adera la suport. Se poate incerca cu vopsele cretoase.
      Daca ma puteti ajuta sa inteleg despre ce este vorba, va indrum cu placere.
      Toate cele bune!

      • buna ziua
        va multumesc pentru atentia acordata
        materialul in cauza este mdf furniruit finisat, atat pentru mobila noua cat si pentru cea veche
        astept cu interes sfaturile si recomandarile dvs

        • Buna ziua.
          Aveti 2 variante. Una ar fi sa lacuiti mobila cu un lac colorat cires (in nuanta unuia dintre corpuri). Aplicati pe ambele corpuri 1-2 straturi. Veti obtine o culoare uniforma iar desenul natural al lemnului va fi in continuare vizibil. Dezavantajul este ca va avea un usor aspect de plastic. Pentru a avea lemnul frumos colorat ar fi trebuit baituit intai lemnul si apoi aplicat lacul transparent. In cazul dumneavoastra mobila este deja finisata si ar trebui sa indepartati finisajul pana la lemn, sa baituiti si apoi sa aplicati lacul transparent. Pentru a diminua efectul de plastic alegeti un lac cat mai mat.
          A doua varianta este sa vopsiti ambele corpuri in culoarea dorita (alb-vanilie). Nu veti mai vedea culoarea naturala, dar cred ca va arata mai bine asa. Puteti folosi vopsele cretoase (Annie Sloan poate fi o solutie). Inainte de a aplica vopseaua spalati bine corpurile cu apa si detergent pentru a le degresa. Altfel, vopseaua nu va adera la suprafata. Aplicati 2 straturi, cu uscare intre ele. Daca doriti o suprafata fina cu tuseu placut trebuie sa slefuiti intre straturi. Vopsele cretoase trebuie sigilate la final cu ceara pentru a nu absorbi umezeala.
          Puteti incerca si cu vopsele alchidice (similare cu cele de ulei), dar trebuie sa verificati inainte compatibilitatea intre straturi. Daca a fost lac pe baza de solvent inainte, la acoperire cu vopsea alchidica stratul de deasupra se „sparge”, arata ca o suprafata de sticla cu multe crapaturi. Incercati inainte pe un colt mai putin vizibil.
          Succes!

  • Bună seara, am nevoie de un sfat, am un butoi vechi pe care l-am șlefuit și aș dori să îi dau o noanță de coniac, ce ar trebui sa să folosesc mulțumesc

    • Buna ziua.
      Cel mai aproape de culoarea cognacului este baitul castan. Puteti folosi si bait culoare nuc roscat, pe care sa-l diluati 30-40%. Dupa aceea finisati cu ulei de in.
      Toate cele bune

  • Buna seara ,am comandat o galerie de perdea lemn natur de 3,60 m si undeva la mijloc are o dungă maronie .am vorbit cu firma si mi-au spus ca acolo s-a îmbibat lemnul .cu ce pot acoperi acea dungă avînd in vedere ca este data cu lac .,?imi este groaza sa o dau jos sa o trimit înapoi si ma gândeam poate imi dati o solutie .

    • Buna seara!
      Nu prea aveti ce face. Galeria fiind foarte lunga a fost probabil vopsita pe bucati. Aceea este zona in care zonele s-au intalnit si operatorul a suprapus culoarea (a trecut inca o data peste zona care deja absorbise colorant). Nu aveti cum rezolva problema acasa.
      Intr-o fabrica sau atelier s-ar putea aplica o solutie uniformizata care sa inchida zonele mai deschise la culoare. Asta este varianta simpla in urma careia veti obtine o galerie cu o culoare mai inchisa decat ceea ce ati vrut initial. Solutia pentru a obtine ceea ce ati comandat este slefuirea galeriei pana la lemn si refacerea finisajului.
      Toate cele bune!

      Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
      Va multumim!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Buna Mihaela,

    Te felicit pentru articol,

    Daca se poate, am o nelamurire.
    Am facut la comanda niste usi+luminatoare laterale+luminatoare deasupra din brad. Problema e ca nu-mi place nici-un bait recomandat de tamplar. La toate se vede fibra de brad. Deci acolo unde e fibra, e mai deschis decat restul. Eu as vrea sa fie totul uniform, o culoare gen nuc.
    Se poate face cum doresc eu? Imi puteti da un sfat?

    Multumesc anticipat,

    Cu stima,
    Ionel

    • Buna ziua!
      Multumesc pentru aprecieri.
      Aspectul despre care vorbesti se numeste colorare negativa si este specifica lemnului de rasinoase (brad, molid, pin, larice). Lemnul tarziu, mai dur si mai inchis la culoare, absoarbe mai putin colorant sau aproape deloc. Lemnul timpuriu, albicios si afanat, absoarbe mai mult si se inchide la culoare. La final aspectul este ca negativul unei fotografii.
      Pentru a nu avea acest aspect se pot folosi baituri speciale pentru colorare pozitiva a lemnului de rasinoase. Firmele care distribuie produse profesionale de finisare a lemnului au astfel de baituri.
      Cum totul se bazeaza pe absorbtie se poate face si un mic artificiu. Se aplica initial un strat de grund transparent diluat astfel incat sa nu faca pelicula ci numai sa blocheze absorbtia in profunzime, dupa care se aplica baitul. Aspectul va fi mult mai uniform iar culoarea va prinde si pe partea de lemn tarziu. Important este ca cele doua produse – grund si bait – sa fi compatibile si baitul sa poata fi aplicat peste grund.
      Toate cele bune!

  • Buna,
    Am inceput sa construiesc o scara de interior din lemn de brad. Treptele sunt relalizate din elemente de brad de grosime de 45 mm cu latime de 270 mm si lungime de 900 mm.
    Cand am timp caut informatii cu privire la finisarea acestor trepte. Totusi nu am ajuns la o concluzie finala, intrucat parerile sunt foarte diversificate.
    Inclin totusi spre o finisare cu ulei colorat, chiar daca va trebui sa refac suprafata o data pe an.
    Ce ma sfatuiti sa aleg pentru finisare: ulei, lac, bait, lac poliuretanic, vopsea etc.
    Mentionez ca as vrea ca finisajul sa aiva o tenta maronie de nuc, adica nu-mi place lemnul galbui-rosiatic.
    Multumesc

    • Buna ziua!
      Eu as alege uleiul pentru ca da lemnului un aspect natural si placut. Iar daca suntei dispus sa refaceti finisajul periodic, atunci chiar nu aveti de ce sa va temeti. Este bine sa faceti colorarea lemnului inainte de uleiere. Asa culoarea nu se va duce si va fi suficienta reimprospatarea protectiei cu ulei din timp in timp. Puteti folosi orice tip de bait – pe baza de solvent sau pe baza de apa – important este sa fie total uscat inainte de aplicarea uleiului. Peste ulei puteti aplica ceara. Veti obtine astfel o rezistenta mai buna in timp. Folositi ceara obisnuita pentru pardoseli, pe care o aplicati cu carpa si o lustruiti a doua zi dupa aplicare. Veti obtine un aspect matasos foarte placut.
      Asta as face eu, pentru ca-mi plac materialele cara dau lemnului un aspect natural. Trebuie sa mentionez insa ca cea mai buna rezistenta la zgariere si socuri mecanice o obtineti cu lac poliuretanic pentru parchet.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua,
    Sunt in procesul de construire al unui gard de lemn (45 m2) cu cherestea de brad rindeluita. As dori o solutie de protectie pentru o perioada mai extinsa (3-5 ani), si cu posibilitatea de reparare rapida/facila. Este suficient daca aplic 2 straturi de „lazura 3 in 1 pentru lemn, Kober Ecolasure Extra, stejar deschis, pe baza de apa, interior/exterior, 10 L”? sau mai trebuie aplicate si alte solutii inainte/dupa?
    Ce imi recomandati?
    Multumesc!
    Ovidiu

    • Buna ziua!
      Lazurile 3 in 1 trebuie sa contine o cantitate de pigment care protejeaza impotriva radiatiei solare, substante insectofungicide si material peliculogen pentru protectie la umiditate. Avand toate acestea, nu mai este nevoie de nimic altceva si lazura poate fi aplicata in 2-3 straturi pentru protectia gardului. 3-5 ani, asa cum va doriti, este o garantie medie in piata, asa ca ar trebui ca produsul sa reziste. Este bine sa verificati cu vanzatorul garantia data de producator.
      Recomandarea mea este sa nu dati stratul foarte gros si mai bine dati 2-3 straturi subtiri decat unul singur foarte gros. Rezistenta unui finisaj format din mai multe straturi subtiri este mult mai buna decat a celui cu un singur strat gros. In plus un strat mai subtire este mai bine absorbit in lemn si asigura o protectie mai buna.
      Recunosc ca eu sunt adepta uleiurilor, dar ele nu va dau un timp atat de lung fara o intretinere corespunzatoare. Este insa mai usor de refacut finisajul. Un finisaj cu pelicula, atunci cand incepe sa se cojeasca, trebuie indepartat in intregime inainte de a aplica un alt strat, chiar daca produsele sunt aceleasi. La ulei insa nu trebuie indepartarea stratului, dar reimprospatarea finisajului trebuie facuta cel mult o data la 2 ani (daca sunt ani ploiosi si mai repede de atat).
      Mai multe despre finisarea gardurilor gasiti in link-ul de mai jos.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2018/03/09/garduri-din-lemn-cum-se-alege-lemnul-materiale-de-protectie-sfaturi/

      • Multumesc frumos pentru raspuns. Foarte detaliat si precis. Intre timp cei de la Kober mi-au recomandat sa aplic si un strat de impregnant inainte de a da cu lazura pentru o protectie de pana la 8 ani. Mi se pare putin exagerat 8 ani … dar cine stie.
        Toate cele bune!

  • Buna ziua,
    Am un parchet de lemn natural de larice montat acum 20 de ani.
    Problema e ca am inceput sa redecorez si nu mu se potriveste culoarea lui naturala. As dori sa stiu daca se poate schimba intr-o culoare mai catre gri sau ceva mai deschis – catre un bej , dat fiind faptului ca laricele are un pic de rosu in el.
    Daca se poate schimba culoarea, cum ar trebui sa procedez?

    • Buna ziua!
      Pentru a schimba culoarea trebuie sa ajungeti la lemn indepartand lacul actual sau sa vopsiti, acoperind total lemnul. Altfel este greu de scapati de acea tenta de rosu, chiar daca aplicati un lac colorat peste cel existent.
      Prima varianta ar fi sa raschetati perchetul, sa-l colorati cu un bait gri, dupa care sa-l protejati aplicand 2 straturi de lac pentru parchet.
      In cazul in care preferati varianta vopsirii, trebuie sa spalati si sa slefuiti usor suprafata, dupa care sa aplicati o vopsea gri, semitransparenta sau opaca. In primul caz (semitransparenta), vopseaua va acoperi partial, avand aspectul unui val straveziu. In cel de-al doilea, vopseaua va acoperi total (nu se va mai vedea deloc lemnul). Daca stratul de lac existent nu este foarte gros, este posibil ca vopseaua sa „copieze” desenul natural al lemnului care va deveni vizibil (ca o amprenta), fara ca lemnul sa se vada efectiv.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua
    Am cumparat o casa si am treptele din fag baituite in gri deschis si restul pardoselei din frasin baituite maro stejar
    Cum procedez sa le aduc la aceeasi culoare (preferinta mea ar fi sa finisez doar treptele).

    • Buna ziua!
      Sunt 2 solutii. Puteti folosi un lac colorat nuc inchis cu care sa acoperiti treptele sau sa decapati totul pana la lemn si sa refaceti finisajul.
      Prima solutie este mai simpla, dar la final veti obtine un aspect mai apropiat de plastic. Lacul se va comporta ca o bariera colorata si veti pierde din farmecul lemnului.
      Cu a doua solutie aveti mai mult de munca dar rezultatul va fi mult mai bun (din punctul meu de vedere). Pentru a indeparta finisajul existent pe trepte va trebui sa slefuiti lemnul pana la alb sau sa folositi o solutie decapanta (ex.Decanol). Dupa indepartarea stratului de lac inmuiat si stergerea suprafetei cu diluant, lasati sa se usuce bine lemnul si aplicati un strat de bait in culoarea dorita (nuc inchis). Lasati sa se usuce si aplicati lac transparent, 2 straturi cu slefuire intre ele pentru a obtine o suprafata fina, placuta la atingere. Slefuirea intre straturi se face dupa uscarea completa a stratului de lac. Folositi hartie abraziva cu granulatia min.280 sau bureti abrazivi fini.
      Succes!

  • Bună. Am cumparat acu 2 ani un parchet solid oak de la dedeman, dar abia saptamana asta l-am montat. Probabil datorita uscarii, unele plăci prezentau diferente de 1-2 mm, asa ca m-am gandit să-l chituiesc pe ici, pe colo, după care l-am șlefuit pe chituiala. Mi-au aparut niște pete de la matuiala asta. Cum as putea să-i uniformizez culoarea? Precizez ca nuanta e Antique Patina.

    • Buna ziua.
      Daca ati ajuns pana la culoare va trebui sa gasiti un bait asemanator si sa faceti reparatia local, cu mare grija. Este o operatie mai dificila si este bine sa apelati la un specialist.
      Cred insa ca este vorba doar despre matuirea parchetului. In acest caz ar trebui lustruita acea portiune. O puteti face cu o bucata de pasla. Daca nu se vad imbunatatiri, pe bucata de pasla puneti cateva picaturi de solutie de lustruit, din cele folosite pentru masini (granulatie 2000 sau 3000). Lustruiti pana ajungeti la luciul dorit, dupa care stergeti cu o bucata de pasla curata. Operatia se poate face si cu o masina de slefuit rotativa pe care aplicati discuri de pasla. Pentru protectie puteti aplica la final un strat subtire de ceara.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua!!!
    As avea o întrebare la dvs dacă puteți sa ma ajutați cu un sfat
    Am un parchet foarte vechi din lemn masiv de fag și acuma as dori sa îl colorez in negru sau gri
    Cum as putea face sa ajung la culoarea dorita?
    Va multumesc!

  • Buna ziua!!!
    As avea o întrebare la dvs dacă puteți sa ma ajutați cu un sfat
    Am un parchet foarte vechi din lemn masiv de fag și acuma as dori sa îl colorez in negru sau gri
    Cum as putea face sa ajung la culoarea dorita?
    Va multumesc!

    • Buna ziua!
      Exista 2 variante, cu bait sau cu vopsea. In primul caz trebuie sa raschetati parchetul pentru a ajunge la lemn. Apoi colorati lemnul cu bait pe baza de solvent, nu de apa. Fagul se pateaza cu bait pe baza de apa. Folositi bait negru sau amestec de bait negru si alb pentru gri. Veti obtine un gri cu tente albastrui. Lasati sa se usuce si aplicati 2-3 straturi de lac de parchet, cu slefuire dupa uscarea primului strat. Veti obtine o suprafata in care structura si desenul natural al lemnului sunt vizibile.
      Pentru cea de-a doua varianta trebuie doar sa spalati suprafata parchetului cu apa si detergent, sa stergeti bine si sa lasati sa se zvante. Slefuiti apoi usor cu un burete abraziv fin pentru ca vopseaua sa aiba aderenta. Desprafuiti si aplicati 2 straturi de vopsea neagra sau gri. Veti obtine o suprafata uniforma, dar lemnul va fi „ascuns” de vopsea, desenul lui natural nu va mai fi vizibil. Cum vorbim despre fag, daca nu este taiat cu flader (cathedral cut), diferenta nu este foarte mare pentru ca fagul este un lemn destul de monoton.
      Toate cele bune!

  • Bună ziua. Am cumpărat un dulap din PAL culoarea nucului. Există vreo metodă de a schimba această culoare într-o nuanță de maro închis?

    • Buna seara!
      Puteti da cu vopsea direct pe lac. Inainte insa trebuie sa degresati suprafata si sa o slefuiti usor, doar superficial. Degresarea se face prin spalare cu apa si detergent de vase sau sapun obisnuit. Dupa spalare, stergeti bine si lasati sa se zvante. Inainte de a aplica vopseaua slefuiti usor toata suprafata cu un burete abraziv fin sau cu hartie de slefuit cu granulatia 280 sau 320. Desprafuiti si aplicati vopseaua. Folositi vopsea pe baza de apa doarece este compatibila cu majoritatea tipurilor de lacuri si vopsele. Incercati totusi mai intai pe un colt mai ascuns pentru a vedea daca materialele sunt compatibile. Daca nu se „inteleg” se vede imediat – vopseaua aplicata aluneca pe vechiul strat de lac si formeaza cratere sau insule. Daca sunt compatibile aplicati 2-3 straturi, cu pensula, pentru o acoperire cat mai buna.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua! As dori sa imi confectionez un tocator caruia sa ii dau o culoare wenge si sa il protejez cu un ulei specific (am observat ca Tung Oil ar fi cea mai buna varianta). Spuneti-mi, va rog, ce vopsea imi recomandati sau ce lac, avand in vedere a vobim de o suprafata care va intra in contact cu alimentele?

    • Buna seara!
      Folositi coloranti alimentari pe baza de apa sau pigmenti naturali pentru colorarea tocatorului. Lasati sa se usuce dupa care aplicati ulei mineral pur. Este materialul folosit de obicei pentru protejarea obiectelor ce vin in contact cu mancarea. Il gasiti la farmacii.
      In link-ul de mai jos aveti mai multe informatii despre materialele folosite pentru finisarea tocatoarelor si a obiectelot din lemn folosite in bucatarie.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2019/07/11/protejarea-vaselor-de-lemn-din-bucatarie-cu-materiale-netoxice/

        • Buna ziua!
          Cele colorate, acelea au si protectie UV. Uleiul de in incolor protejeaza doar impotriva umiditatii.
          Lazurile colorate pentru exterior, in care sunt amestecuri de uleiuri sunt cele mai rezistente. Lazurile colorate Kreidezeit sunt o buna alegere.
          Toate cele bune!

  • Buna seara. Ma bucur ca am gasit acest sit cu multe idei pertinente. M-as bucura sa ma ajutati cu un sfat. Vreau sa revopsesc o mobila de bucatarie veche (a fost vopsita demult, cred ca cu ceva vopsea de ulei…). As prefera sa aplic vopseaua noua peste cea veche. am citit sfaturile pe care le dadeati unei doamne care vroia sa revopseasca usile. le consider foarte utile. Intrebarea mea este: ce vopsea ar fi cea mai potrivita pentru revopsirea unei mobile vechi (brad). Este rosie acum si va fi vopsita alb. Multumesc!

    • Buna ziua!
      Cel mai sigur este sa folositi tot vopsea de ulei sau vopsea alchidica. Le gasiti in orice magazin de bricolaj. Sunt compatibile si nu veti avea probleme.
      Inainte de a revopsi, spalati bine mobilierul cu apa si sapun sau detergent de vase, pentru a-l degresa. Nu va fie teama, nu se intampla nimic rau. Stergeti bine si lasati sa se zvante. Apoi aplicati vopseaua cea noua. Aplicati min 2 straturi, cu uscare intre straturi. Pentru a avea o suprafata lipsita de defecte si placuta la atingere, slefuiti primul strat, dupa uscarea completa, cu burete abraziv fin (in gasiti tot in magazinele de bricolaj).
      Toate cele bune!

  • Buna ziua. As dori sa stiu cum pot ajunge cat de cat la o culoare asemanatoare pentru stejar si fag. Este vorba de o scara care are ultimele trepte din fag. Multumesc

    • Buna ziua!
      Informatiile pe care mi le dati sunt prea putine pentru a va da un sfat concret. Ar fi trebuit sa stiu daca treptele sunt lacuite sau nu, daca aveti doar cateva trepte de fag si vreti sa le aduceti la culoarea celor de stejar, daca sunt noi sau vechi, etc.
      O culoare stejar este greu sa de obtinut acasa daca nu aveti experienta. Cel mai simplu este sa cumparati o astfel de culoare pentru lemn din comert. Se gasesc la magazinele de bricolaj sau la cele de specialitate, care vand materiale pentru protectia lemnului. Pot fi pe baza de solvent sau pe baza de apa. Cu toate ca este mai usor de lucrat cu cele pe baza de apa, va recomand baiturile pe solvent. Fagul este un lemn mai dificil de colorat si se pateaza usor atunci cand se folosesc baituri pe baza de apa. Pentru a evita patarea puteti pune o cantitate mica de colorant in lac, astfel incat lacul sa continue sa fie transparent, dar sa ajunga la culoarea stejarului. Acoperiti cu acest lac treptele de fag.
      In general, culoarea stejar se obtine din galben si brun sau din galben, rosu si negru, in diferite proportie in functie de nuanta stejarului (inchis, deschis, antic, etc).
      Toate cele bune!

  • Hristos a inviat!Am o casa de tara cu geamuri termopan culoare nuc inconjurate de un chenar format din lambriuri si casa placata cu lambriuri .Casa este formata din 2 etaje primul din zid tencuit (dar anca nu am dat nici o culoare ) si al doilea etaj din lemn placat cu lambriuri.Am vopsit lambriurile cu lac oskar culoare castan iar acum nu stiu cu ce sa dau pe chenarul de la geam sa se potrveasca cu rama geamuri si lambriurile castan.Poate ma puteti ajuta cu o informatie ca sa aranjez culorile sa dea bine la exterior.Va multumesc pentru timpul acordat .Sanatate si bucurii alaturi de cei dragi.Cu stima Florin.

    • Adevarat a Inviat!
      Dupa parerea mea sunt doua posibilitati: ramaneti in aceeasi zona de culori sau folositi o culoare puternica, contrastanta, care sa scoata ferestrele in evidenta. In primul caz as folosi o nuanta mai deschisa sau mai inchisa de castan sau nuc. Asa ati ramane in acelasi registru, fara insa sa se piarda culoarea in cea a ferestrei sau a lambriului. Puteti sa folositi si o culoare rezultata din amestecul celor doua (o parte castan si o parte nuc).
      In al doilea caz as folosi culori tari, galben sau verde. Sunt culori care merg cu castanul si nucul si vor fi o pata de culoare in jurul ferestrelor care ar personaliza casa.
      Succes!

  • Buna ziua, am de gând să fac un birou cu blatul din molid și aș vrea să l dau cu un baiț mai închis, spre nuc eventual.
    As avea nevoie de îndrumare, ce baiț să folosesc, ce strat de protecție sa folosesc, și eventual mai concret de unde pot lua.
    Va mulțumesc

    • Buna ziua!
      Fiind o cantitate mica va sfatuiesc sa procurati produsele din magazinele de bricolaj (MAM Bricolaj, Dedeman, Hornbach, Brico Depot, Leroy Merlin). Sun tproduse facute special pentru a fi folosite cu usurinta, pentru proiecte pe care le facem singuri, acasa. Materiale in cantitati mai mici gasiti si la distribuitori producatorilor de materiale de finisare pentru lemn (Sirca, Ica-Lomilux, Renner-KronColor, Sayerlack, Milesi, Sikkens). La astfel de magazine veti gasi si persoane care sa va ajute cu indicatii de folosire.
      Pentru colorare puteti folosi bait culoare nuc, nuc roscat, nuc antic, castan – daca vreti o nuanta mai deschisa sau venge pentru una mai inchisa. Slefuiti inainte bine lemnul (granulatie 180 sau 220 sau burete abraziv mediu) pentru o colorare uniforma, fara pete. Aplicati cu pensula sau trafaletul si stergeti imediat excesul (daca exista). Dupa uscare folositi ulei, ceara sau un lac hidrodiluabil.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua!
    Am o cabana din lambriuri semirotunde la exterior. Constructorul a aplicat un lac SPOR 3 in1 culoarea Palisandru. Pe capac era o culoare mai deschisa pentru primul strat si inchisa pentru al doilea strat. A fost aplicat prin pulverizare primul strat si a iesit o culoare inchisa cum era specificata pe cutie pentru doua straturi. Culoarea este prea inchisa si nu imi place. Cum pot schimba culoarea? Vreau o culoare mai deschisa care pune mai bine in evidenta detaliile costructiei. Multumesc.

    • Buna ziua!
      Probabil ca a fost aplicat un strat prea gros, nu s-a respectat gramajul recomandat pe strat.
      Din pacate nu sunt prea multe variante pentru a schimba culoarea. Ori aplicati 1-2 straturi de lac palisandru amestecat 1:1 cu un lac incolor similar, ori indepartati stratul aplicat si reluati finisarea. In primul caz veti obtine un aspect general cu o culoare mai deschisa, dar veti pierde din desenul natural al lemnului si este posibil ca finisajul sa capete un aspect de platic. Dupa parerea mea ar trebui sa indepartati stratul aplicat (slefuire sau decapant) si sa reluati finisarea.
      Toate cele bune!

  • Stimata doamna,

    Am si eu mare nevoie de ajutorul dumneavoastra. Ne-am comandat un lemn de fag fiert/aburit pt a placa o scara interioara. I-am aplicat un bait stejar inchis, urmand sa ii dam cu un lac pt rezistenta. Din pacate, dupa ce am dat acel bait, se vad toate imperfectiunile lemnului, pete. Nu stiu ce sa facem sa salvam situatia. Va pot trimite si cateva poze daca imi puteti. Va rog frumos, ajutati-ne cu un sfat sa putem indrepta lucrurile. Am dat destui bani pe material, la tamplar pt taiere si montaj, pe baituri si lac si nu ne permitem sa ne facem alta. Va rugam mult! Va multumesc din suflet!

    • Buna ziua!
      Din pacate, este ceea ce face baitul intotdeauna, scoate in evidenta toate imperfectiunile de la prelucrarile mecanice.
      Aveti 3 variante:
      – slefuirea pana la lemn(indepartarea totala a culorii), slefuirea lemnului, pe toata suprafata si in lungul fibrei, cu hartia abraziva cu granulatie 180 sau 220, desprafuire si colorare cu bait pe baza de solvent (baitul pe baza de apa poate pata fagul). Este varianta pe care o recomand.
      – aplicarea de lac colorat transparent astfel incat sa obtineti o uniformizare a colorarii. Lacul colorat il puteti obtine punand pana la 10% bait in lac. ATENTIE! Daca lacul este pe baza de solvent adaugati bait pe baza de solvent, iar daca lacul este pe baza de apa folositi bait pe baza de apa. In functie de cat este de patat este posibil sa fie nevoie de 2-3 straturi. Metoda are dezavantajul ca lemnul poate capata aspect de plastic. De asemenea, este posibil sa nu obtineti uniformizarea dorita.
      – vopsirea cu un strat subtire de vopsea in culoarea dorita. Dupa uscarea vopselei se aplica lacul de parchet. Stratul subtire de vopsea va lasa sa se vada textura si desenul natural al lemnului si veti obtine o suprafata uniforma. Veti pierde insa fibra lemnului.
      Toate cele bune!

      • Buna ziua, Stimata Doamna Mihaela, cat de bucuros sunt ca cineva de specialitate si cu pasiune raspunde cu rabdare si competenta la fiecare ” novice” . Nu stiu cum fac dar cum fac eu nu gasesc sa faca nimeni, in acest forum. Pe mine ma intereseaza practic procedeul de revopsire.
        Am si eu 2 intrebari referitoare la o casa de la tara pe care o repar/restaurez?. Casa este din 1890.
        1. Podul este inchis cu scandura de brad. Aceste scanduri, conform traditiei localesi temporale, din Banat au fost tratate cu ulei ars negru. Ultima data cred ca acuma vreo 40 de ani. Se mai vade un pic negreala pe ele. Cu ce sa dau pe aceste scanduri fie sa pastrez culoarea neagra sau sa fie o noua culoare maro? In acest ultim caz vopseaua sa prinda de scandura de brad. Ce fel de vopsea sa folosesc si cum sa pregatesc suprafata de vopsit?
        2 Anul trecut am curatat vopselele cojite pana la lemnde pe rulori, am dat cu un grund universal( de culoare alba) dar care nu a intrat in lemn, cum intra acel grund galbui de prin anii ’70 in lemn si apoi cu Trinat email lucios flexibil hidrofob, vopsea pentru interior/exterior 2 straturi.
        Au trecut practic 2 veri si am vazut ca a inceput sa se exfolieze cu grund cu tot, pe alocuri. Ce nu am facut bine? Nu vreau sa patesc acelasi lucru cu rulourile de la oras pe care intentionez si pe ele sa le vopsesc. Aici vopseaua o sa o aplic peste cea veche, care este inca destul de buna, si este cu ulei de in. ( Am mai avut rezerve acuma 20-25 de ani.) Va multumesc din suflet pentru raspuns. O zi buna si multa sanatate.

        • Buna ziua!
          Felicitari pentru ideea de a salva o casa atat de veche!
          1. Daca in acesti 40 de ani nu a mai fost dat niciun strat de ulei, puteti folosi orice fel de materiale de finisare. Daca exista portiuni negre, inclin sa cred ca acolo este mizerie sau mucegai. Ar trebui curatata suprafata cu o perie de sarma, dupa care slefuiti suprafata cu hartie abraziva 150 sau 180. Apoi puteti aplica o lazura pe baza de ulei in culoarea dorita, vopsea acrilica sau vopsea pe baza de ulei. Lazura colorata are transparenta, lasand desenul lemnului vizibil. Vopselele sunt opace, acopera total lemnul.
          Daca lemnul nu este la exterior, au as merge pe varianta colorarii lemnului cu un bait obisnuit, dupa care as aplica ulei de in. Folositi bait pe baza de apa pentru a scapa de mirosuri. Lasati sa se usuce min 24 ore incercand sa ventilati cat mai bine zona. Aplicati apoi ulei de in, in 2 straturi, cu stergerea surplusului la 15-30 minute dupa aplicare si timp de uscare de 24 de ore intre straturi. Stergerea surplusului este necesara pentru ca uleiul neabsorbit sa nu devina lipicios. In link-ul de mai jos gasiti mai multe informatii despre aplicarea uleiului. Folositi ulei de in fiert sau sicativat pentru a avea o uscare rapida. Gasiti ambele variante in comert. Uleiul de in natural se usuca in 2-3 saptamani.
          2. Lemnul trebuie ajutat sa absoarba pentru ca altfel pelicula formata nu are aderenta. Mai ales in conditii de exterior, lipsa aderentei face ca apa sa patrunda cu usurinta sub pelicula si vopseaua se scorojeste. Pentru a mari aderenta, lemnul trebuie slefuit inainte de aplicare. Slefuirea trebuie facuta cu hartie grosiera (100,150 sau 180)pentru a rupe fibra si a creea conditii de absorbtie. Hartia fina(280 sau 320) face praf fin care acopere porii sau fibra rupta si impiedica absorbtia in profunzime. Dupa slefuire, lemnul se desprafuieste si dupa aceea se aplica vopseaua.
          O alta problema cred ca a fost viscozitatea grundului folosit. Primul strat trebuie diluat mai mult pentru a patrunde mai bine in lemn si a realiza astfel o ancora pentru straturile urmatoare.
          Toate cele bune!
          https://revistadinlemn.ro/2019/04/17/7-reguli-de-respectat-la-finisarea-cu-ulei-a-lemnului/

          • Buna ziua,
            Multumesc foarte frumos pentru indrumarea competenta.
            La punctul 1 lemnul de brad este in exterior si o sa dau dupa o slefuire de deschiderea porilor cu lazura cu ulei de in. Culoarea mai vad eu, o sa fie intre Teak si pin.
            Cat priveste scorojirea, acuma stiu si sunt sigur ca asta este- grundul s-a uscat
            mult prea repede , aproape instantaneu- si nu a avut timp de patrundere in lemn. Eu nu am mai grunduit lemn de dinainte de revolutie . Grundurile acelea din anii 70-80 erau foarte subtiri si se diluau cu ulei de in.Cel folosit de mine a fost diluat cu diluant universal.
            Va doresc multa sanatate si Dvs. si celor dragi. Numai bine

  • Buna ziua! Am un mobilier de sufragerie din lemn masiv, culoare cires inchis, usor lacuita. De curand, am achizitionat o superba piesa (mai veche) de mobilier din lemn de paltin ( mi s-a spus), avand o nuanta usor galbuie, asemanatoare mierii in fagure, lacuita, de asemenea. As dori sa aduc, pe cat posibil, aceasta piesa de mobilier la nuanta mobilierului meu, adica nuanta de cires inchis. Exista vreo sansa de izbanda? Ce ar trebui sa fac?Ce ma sfatuiti? Multumesc

    • Buna seara!
      Exista! Puteti sa acoperiti mobilierul de paltin cu un strat de lac colorat cires. Va trebuie lac hidrodiluabil mat si colorant pe baza de apa cires. Amestecati colorantul cu lac in proportie de 5%. Verificati pe o suprafata ascunsa daca este suficient. Daca nu, mai adaugati colorant. Daca doriti sa aplicati 2 straturi, lacul trebuie lasat mai deschis la culoare pentru ca se va inchide dupa al doilea strat.
      Inainte de aplicare, degresati mobila din paltin. Degresarea se face cu apa si detergent, prin stergere cu carpa. Dupa spalare, stergeti bine cu carpa curata si lasati sa se zvante. Folositi carpe moi de bumbac. Tricourile vechi de bumbac sunt cele mai bune.Dupa degredare, suprafata se slefuieste usor cu burete abraziv fin (se gasesc in magazinele de bricolaj). Este important sa faceti slefuirea pentru ca lacul sa aiba aderenta.
      Aplicarea se face cu pensula sau cu trafaletul cu burete dur.
      Succes!

      • Buna,as dori sa dau un bait peste lambriurile de molid pe care le am montat in living,doar ca am o mica problema.Pentru montajul lambriurilor am folosit holsuruburi si ca sa acopar capetele holsuruburilor am folosit chit alb de la köber.Aici apare problema.Am slefuit,totul ok si pe cand sa dau baitul imi raman pete in locul unde au fost prinse holsuruburile.Am incercat si cu chit din rumegus si tot raman pete.Ce e de facut in aceasta situatie?

        • Bună!
          Colorează înainte chitul din praf de lemn pe care l-ai făcut cu baiț. Trebuie să folosești baiț pe bază de apă în culoarea pe care o vrei pentru lambriuri.
          În general, ar trebui ca un baiț obișnuit să coloreze chitul obișnuit de lemn sau pe cel făcut cu praf de lemn. Dar dacă nu poate, colorarea chitului înainte de folosire este o metodă folosită, care te poate scoate din necaz.
          Succes!

  • Buna seara,
    Vreau sa-mi fac un birou de calculator folosind blatul de lemn Ikea gerton(lemn masiv de fag nefinisat) si
    vreau sa-i dau o culoare mai inchisa(gen mahon)
    Ce combinatii de produse trebuie sa folosesc astfel incat sa fie placut la atingere(tip satin) pentru ca nu imi place lacul lucios(sticlos)
    Ma gandeam ca prim strat un lac e baza de apa care sa dea culoarea dorita, finisat cu smirghel si apoi un ulei de lemn incolor.

  • Buna ziua,
    Avem nevoie de un sfat….am reconditionat un parchet vechi, din stejar…am ales uleiul in locul lacului, un ulei care ar fi trebuit sa ii schimbe putin nuanta, ceva cu insertii de gri, insa nu suntem multumiti de rezultatul final (a iesit cu pete gri, pare prafuit). Cum am putea remedia situatia (ne gandeam ca ar ajuta un luciu, acum fiind mat, dar nu stim ce sa folosim). Mentionez ca reconditionarea a fost facuta de o firma, ei zic ca am ales noi gresit culoarea si nu ne pot ajuta.
    Multumesc!

    • Buna ziua!
      Luciul nu va îndeparta problema, pentru că luciul accentuează defectele.
      Dar puteți folosi ceară, pe care să o aplicați peste ulei ăi să o lustruiți ușor. Veți căpăta un luciu mătăsos, foarte plăcut. Puteți folosi ceară colorată și astfel mai estompați din pete. Puteți să faceți propria culoarea folosind pigmenți. Găsiți la Kreidezeit și ceară pentru podele și pigmenți. Va trebui să aveți răbdare cu colorarea cerii pentru că pigmenții se înglobează mai greu decât într-un lichid. Pentru amestecare mai ușoară puteți încălzi ceara. Lăsați-o să se răceasacă înainte de aplicare.
      Succes!
      Pentru a-i da un luciu matasos, puteti aplica ceara, pe care apoi sa o lustruiti cu carpa moale de bumbac. Exista ceara mai dura, pentru podele.

  • Buna ziua
    Am trepte de lemn vopsite maro inchis si as vrea sa le fac un gri drschis prin care sa se vada structura lemnului .
    Care ar fi solutia

  • Buna ziua..va rog mult am nevoie de ajutorul dvs..am o bancuta lemn a fost culoarea wenge am decapat o am slefuit o si nu stiu ce bait sa aleg..cred ca este din lemn de fag și arata pătată rau….as dori sa iasă în nuanta stejar…dc mi ati putea răspunde prin email …multumesc..nania_alina1@yahoo.com

    • Bună ziua!
      Lemnul de fag este destul de greu de colorat pentru că se pătează ușor. Este bine să se evite baițurile pe bază de apă.
      Cred că mai întâi ar trebui sa-l decolorați. Aveți mai jos un link în care găsiți diferite metode de decolorare.
      După ce ați adus lemnul la o culoare cât mai uniformă, șlefuiți cu hârtie abrazivă cu granulația 180 sau 220 sau cu berete abraziv mediu și desprăfuiți. Pentru o colorare uniformă vă sfătuiesc să aplicați un lac colorat. Puteți să-l obțineți singură din lac incolor și baiț stejar. În acest caz puteți folosi atât produse pe bază de apă, cât și pe bază de solvent, cu condiția ca ambele să fie din aceeași categorie. Adică în lac pe bază de apă puneți baiț pe bază de apă și în cel pe bază de solvent, baiț pe bază de solvent. Testați culoarea pe o parte ascunsă a bancuței sau pe o altă bucată de lemn. Va trebui să aplicați 2-3 straturi. Țineți cont că, cu fiecare strat aplicat, culoarea se închide. Dacă la primul strat aplicat ați ajund la culoarea dorită, folosiți lac incolor pentru straturile 2 și 3. Lacuti și baițuri găsiți în magazinele de bricolaj sau în cele care vând lacuri și vopsele pentru
      lemn.
      Succes!
      https://revistadinlemn.ro/2017/04/19/albirea-si-decolorarea-lemnului-dupa-indepartarea-vechiului-finisaj/
      https://revistadinlemn.ro/2017/03/07/sfaturi-pentru-o-colorare-uniforma-a-lemnului/

  • Buna ziua. Cum as putea sa inchid culoare parchetului din lemn dupa slefuire. As vrea o nuanta aproape de lemnul ars daca se poate. Multumesc

    • Bună ziua!
      Colorând lacul pe care urmează sa-l folosiți sau colorând parchetul cu baiț, dacă în urma șlefuirii s-a ajuns la lemn.
      Folosiți baiț culoare venge, nuc închis sau nuc antic. Nu vă recomand baițul negru pentru că are de obicei reflexe albastre. Găsiți baițurile în magazinele de bricolaj sau la vânzătorii de lacuri și vopsele pentru lemn.
      Dacă colorați lemnul, puteți folosi atât baiț pe bază de apă cât și pe bază de solvent. După uscarea completă poate fi aplicat deasupra orice fel de lac.
      Dacă adăugați baiț în lac, el trebuie dă fie de aceeași natură cu lacul (solvent, dacă lacul este pe bază de solvent sau apă, dacă lacul este pe bază de apă.
      Toate cele bune!

  • buna ziua! un sfat as vrea si eu, daca se poate, va rog.
    as vrea sa achizitionez trepte din lemn masiv pe care sa le vopsesc, lacuiesc gri.
    ce trebuie sa folosesc sau care este procedura? Va multumesc!

    • Bună ziua!
      Există diferență între lac și vopsea. Prin lac se vede fibra lemnului, prin vopsea, nu.
      Dacă vreți să lăcuiți treptele, ar trebui întâi dă le băițuiți în culoarea gri dorită. Găsiți baițuri gri în magazinele de bricolaj sau îl faceți singură din baiț alb și bait negru sau diluând 1:2 o vopsea gri. Important este ca după vopsea că continuă să se vadă fibra lemnului care va fi colorată gri. Folosiți o vopsea pe bază de apă pentru a nu avea probleme cu lacul pentru parchet pe care îl aplica pentru a proteja scările. Lacul îl aplicați după uscarea totală a baițului sau a vopselei diluate. Folosiți un lac de parchet pe bază de apă pentru să nu schimbă culoarea aplicată inițial
      Dacă vreți dă acoperiți fibra lemnului, folosiți o vopsea în culoare gri cu rezistență la trafic pe care o aplicați în 2 straturi.
      Înainte de orice aplicare lemnul trebuie să fie bine șlefuit și desprăfuit. Șlefuirea se face în lungul fibrei cu hârtie de șlefuit cu granulația 180 sau 220 sau cu burete abraziv mediu.
      Succes!
      https://revistadinlemn.ro/2019/02/14/diferenta-dintre-lac-si-vopsea/
      https://revistadinlemn.ro/2020/04/23/vopsirea-si-lacuirea-sfaturi-pentru-incepatori/

  • Vreau să finisez o terasă exterioară și am optat pt ulei de in fiert și sicativat de la policolor. Întrebarea mea este dacă pot da un baiț pe bază de diluat înainte de ulei pt protecția UV.

    • Bună ziua!
      Puteți aplica un baiț înainte, dar și uleiul trebuie să fie pentru exterior (adică să aibă o cantitate mică de pigment adăugată – 3-5%). Altfel uleiul nu va rezista la radiația UV.
      Atenție! Baițul aplicat înainte de ulei trebuie să fie și el pentru exterior. Nu puteți folosi un baiț obișnuit pentru mobilier de interior pentru că, sub acțiunea razelor soarelui, se va decolora și va ajunge în final la o nuanță de gri.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua, ma bucur ca v-am gasit. M-a apuc sa montez singur trepte din lemn de fag pe niste scari interioare, trepte pe care le-am luat dintr-un magazin cunoscut de bricolaj. Lemnul e foarte frumos, cu suprafata bine finisata, foarte neteda, deci nu mai necesita slefuire. Vreau sa colorez si lacuiesc apoi treptele intr-o nuanta deschisa de gri-cafeniu, nu stiu cum s-o definesc, o nuanta in genul sterjarului argintiu. Am inteles de aici din raspunsurile Dvs ca fagul e mai pretentios si se pateaza cu baituri pe baza de apa, asa ca as vrea sa folosesc ceva care sa nu scoata in evidenta fibra lemnului, ba chiar sa uniformizeze, respectiv o colorare transparent-difuza. Am vazut in acelasi magazin plinte din lemn colorate gri mat, care pareau ca si cum ar fi fost vopsite, dar sigur era ceva bait uniformizant sau ceara, ca totusi se mai vedeau usor fibrele lemnului. Ce imi recomandati? Mltumesc mult.

    • Bună seara!
      Și eu mă bucur că ne-ați găsit. 🙂
      Puteți folosi o vopsea diluată pe bază de apă. Se va comporta ca un baiț uniformizant. Culoarea o puteți alege din paletare și o puteți comanda tot în magazinele de bricolaj. Deasupra aplicați un lac transparent de parchet pe bază de apă. Se aplică ușor, cu trafaletul (tot din magazinele de bricolaj) și este foarte rezistent.
      Fiind trepte separate le puteți finisa și înainte să le montați. În acest caz puteți folosi și baițuri pe bază de solvent. Finisați-le pe ambele fețe pentru a nu se curba. După uscare, lipiți-le cu adeziv poliuretanic pentru a fi sigur că nu vor fi probleme.
      Succes!

  • Buna ziua,
    Doresc sa restaurez o sculptura de lemn foarte afectata, pentru care voi fi nevoit sa fabric anumite portiuni dintr-o bucata noua de lemn si am doua intrebari.
    1. Sculptorul care a facut-o nu mai traieste si nu stiu exact din ce lemn este facuta. Imi poteti recomanda vreo sursa/articol/etc. unde explica cum pot determina exact specia de lemn?
    2. Avand in vedere ca voi imbina lemn nou cu vechi, care dintre metodele de mai sus este potrivita pentru a se observa cat mai putin interventiile noi. Mentionez ca sculptura este intr-o curte si sta expusa la elemente tot anul.
    Va multumesc!

    • Bună seara!
      1. Informații despre diferitele specii găsiți la noi în revistă, la Specii de lemn (las link mai jos). Puteți găsi și pe site-ul wood-database.com, dar fiind un site din SUA multe specii au proprietăți diferite față de cele care cresc la noi. Îmi puteți trimite fotografii de aproape pe mihaela.radu@cesbrands.ro, poate reușesc să identific ce s-a folosit.
      2. În primul rând trebuie să folosiți un baiț pentru exterior, rezistent la razele soarelui. Cel mai bine ar fi să folosiți un impregnant cerat pentru exterior sau lazură colorată pe bază de ulei sau apă. Eu aș folosi lazură colorată pe bază de ulei. O variantă foarte rezistentă găsiți aici. Uleiul sau ceara va face apa să alunece. De asemenea, toate aceste materiale au un efect de uniformizare astfel încât diferența dintre lemnul vechi și cel nou va fi atenuată.
      https://revistadinlemn.ro/category/prelucrare-lemn/specii-lemn/

  • Buna ziua.
    As dori sa fac o canapea de exterior din paleti. Ce imi recomadati sa folosesc pentru a schimba culoarea si a oferi protectie?

    • Bună ziua!
      Lazură colorată pe bază de ulei sau de apă. În cazul folosiri lazurilor de bază de apă căutați varianta 3 în 1. Veți avea și protecție și colorare. Șlefuiți lemnul înainte de aplicare cu hârtie abrazivă granulația 120 sau 150 și protejați-l pe toate părțile, chiar dacă nu este vizibil. Alegeți o variantă constructivă care să permită scurgerea apei, canapeaua va rezista astfel mult mai mult.

  • Bună ziua. Plachez o mansardă cu lambriu de pin roșu cumpărat de la bricodepot. Cu ce soluție îl pot trata ca să-i dau o tenă roșiatică și să-l mai închid la culoare.?
    Presupun că trebuie o soluție pe bază de ???ulei sau apă ???
    Sau ulei de in amestecat cu soluția de colorat..?
    Găsesc ceva gata făcut pentru protecție și colorare…Doar să-l înroșesc puțin să i se evidențieze fibra..
    Mulțumesc.

    • Bună ziua!
      Puteți folosi o lazură pe bază de ulei sau un loc colorat pe bază de apă.
      Fiind în interior, aș merge pe lac colorat pe bază de apă sau lazuri pe bază de uleiuri naturale.
      Lacuri pe bază de apă colorate găsiți în magazinele de bricolaj. Lazuri pe bază de uleiuri naturale găsiți la firmele specializate în comercializarea produselor naturale pentru casă (Naturalpaint, de exemplu – lazuri Kreidezeit).
      Pentru a o tentă roșiatică, cea mai folosită culoare pentru rășinoase este douglas. Puteți folosi și stejar roșcat. Dacă nu este menționat roșcat sau roșiatic, nu este bun pentru că are tentă de verde. Dacă vreți culoare mai închisă, nucul roșcat este cel mai potrivit.
      Pentru o acoperiră de calitate ar trebui să dați 2 straturi, cu șlefuire după uscarea primului strat. Șlefuirea este necesară pentru ca suprafața să fie plăcută, să nu zgâtie. Folosiți bureți abrazivi fini.
      Cu cât dați mai multe straturi cu atât culoarea se va închide. Dacă ați ajuns la culoarea dorită după primul strat, folosiți lac transparent sau ulei simplu pentru stratul al doilea.
      Succes!

  • Buna ziua,

    Am un parchet din stejar auriu care a fost raschetat. Am aplicat un lac mat pe baza de solvent pe o portiune mica pentru a testa si nu-mi place culoarea intensa de auriu. Cum as putea sa modific culoarea acestuia? As prefera sa fie spre natur, alb, dar nu ma detanjeaza si culoare nuc, de exemplu.

    1. Am vazut un video cu Dvs. in care s-a aplicat un bait alb pe stejar natur, si uterior s-a aplicat un lac. As putea proceda in felul asta pentru un parchet stejar auriu? Si daca da, as putea folosi baitul alb „Baiț pentru lemn Barend Palm alb 250 ml” (e singurul bait alb pe care l-am gasit online)?

    2. As putea scapa de culoarea aurie daca l-as colora cu un bait culoare nuc, de exemplu? Ma gandesc ca se va modifica culoarea unui bait odata ce e aplicat pe stejar auriu.

    3. Daca as folosi un bait cu cu o culoare complementara, (cred ca culoarea complementara e albastru), care ar fi efectul?

    Va multumesc!

    • Bună ziua!
      1. Da, puteți vopsi parchetul cu baiț alb, după care să aplicați lac de parchet (așa cum ați văzut în video). Din ce am văzut în fișa tehnică, puteți folosi baițul găsit pe net. Este un baiț pe bază de apă și trebuie să așteptați să se usuce complet înainte să aplicați lacul (cca 24 ore, în funcție de temperatură și circulația aerului în mediul respectiv). În momentul când baițul aplicat este ud este mai deschis la culoare. Se închide pe măsură ce se usucă. Dar aplicarea lacului deschide culoarea din nou. Este bine să faceți înainte o probă pe o bucată de lemn.
      2. Orice baiț colorat veți folosi veți schimba culoarea parchetului. Folosind baiț nuc, culoarea se închide destul de mult și s-ar putea să nu vă mai placă. Dacă mergeți pe această variantă folosiți un baiț mai diluat și obțineți culoarea sorită din mai multe treceri cu pensula sau trafaletul. Cea mai bună variantă este să încercați întâi pe o bucată de lemn asemănătoare parchetului sau pe o zonă ascunsă.
      3. Ați obține un albastru care bate mai mult sau mai puțin în verde. Nu ați obține doar anularea galbenului.
      Succes!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian