Tehnici de Finisare

De ce trebuie finisat lemnul cu grund și lac?!

Când prezint un sistem de finisare, indiferent de natura materialelor, vorbesc despre straturi de grund și lac. Dacă ar fi vorba de metal, ar fi un lucru obișnuit și ușor de înțeles aplicarea unui strat de grund, urmat de vopsea. Grundul este cel care protejează metalul de apariția ruginei. Dar ce legatură are grundul cu lemnul? El nu ruginește! În primul rând nu este vorba de același tip de grund și în al doilea rând, pentru a face o finisare corectă sistemul trebuie să cuprindă grund și lac pentru că fiecare are rolul lui foarte bine definit.

finisare corectă
sursa foto: homesteadfinishingproducts.com

Grundul este formulat pentru a avea aderență foarte bună la suport, corp și pentru a se șlefui ușor. De aceea el trebuie aplicat direct pe lemn, după ce acesta a fost pregătit în alb. Pentru a realiza aderența la suport grundul pătrunde cât mai adânc, ancorându-se cât mai bine de lemn. În trecut se folosea uneori ca prim strat un lac foarte diluat. Acesta pătrundea adânc în lemn formând o ancoră pentru straturile următoare. Era numai o soluție de criză care nu avea întotdeauna cele mai bune rezultate. Pentru o aderență bună la suport trebuie folosit grund, pregătit conform fișelor tehnice, al tehnologiilor sau indicațiilor de pe ambalaj.

finisare corectă
sursa foto: hardwoodfloormagazine.com

Al doilea motiv pentru care trebuie folosit grundul este conținutul în corp. Grundul este formulat pentru a încărca pelicula astfel încât, după șlefuirea între straturi, să rămână o cantitate suficientă. Se obține un strat mult mai consistent dacă se aplică 2-3 straturi de grund și unul de lac, decât unul de grund și 2-3 de lac. Efectul este foarte vizibil la esențele lemnoase cu porii mari. În plus, grundul este mai ieftin decât lacul, așa că făcând o finisare corectă ieșiți în câștig la propriu.

Advertisement
finisare corectă
sursa foto: woodworkingweb.com

Faptul că grundul se șlefuiește ușor este un alt motiv pentru care trebuie folosit. Când se face șlefuirea între straturi pentru aderență sau pentru un tușeu plăcut al peliculei, dacă se șlefuiește grund (bine uscat), operațiunea decurge ușor, fără un efort considerabil, iar în urma șlefuirii rezultă un praf fin alb. Dacă este lac în loc de grund și trebuie șlefuit, operațiunea decurge mult mai greu pentru că lacul este făcut special să nu se zgârie. Vom avea senzația că hârtia de șlefuit se împiedică și nu alunecă, ca și cum materialul nu ar fi bine uscat.

finisare corectă
sursa foto: rockler.com

Dacă s-au aplicat 2-3 straturi de grund și pelicula arată bine, de ce mai trebuie aplicat și lac? Pentru că grundul nu este formulat pentru a avea proprietăți superficiale. El nu este făcut să reziste atunci când se pun cești cu lichide fierbinți, când pelicula este udată, zgâriată sau lovită. În schimb lacul este formulat și testat tocmai pentru a rezista la astfel de agresiuni. Dacă stratul de lac nu se aplică, petele, zgârieturile și urmele de lovituri vor apărea după o perioadă foarte scurtă de folosire. În plus, lacul are aspectul și tușeul mai plăcut decât al grundului, deci există și un câștig estetic.

finisare corectă
sursa foto: goodhousekeeping.com

Spuneam într-unul din articole că există produse care îndeplinesc atât funcția de grund cât și pe cea de lac, produse numite universale sau fondo-finitura. Înțelegeți acum că astfel de produse sunt asemănătoare cu compromisul făcut cu mulți ani în urmă, diluând lacul pentru a-l folosi drept grund. Produsele fondo-finitura se folosesc iar în final lemnul este finisat. Dar nu este cel mai bun finisaj pe care-l puteți obține, cea mai bună variantă. Este însă o problemă de opțiune. Cum obișnuiesc să spun, oamenii nu au nevoie întotdeauna de Mercedes, uneori preferă Dacia Logan.

Advertisement
Advertisement

78 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna seara,
  Super indrumarea dumneavoastra. Multumesc!
  Am auzit ca se poate da lemnul si cu ceva ulei si ar fi mai indicat. Probabul ca sunt situatii in care se recomanda grund+ lac si situatii cand se recomanda ulei. As fi foarte recunoscator daca mi-ati “elucida misterul”.

  • Buna seara,
   Finisarea cu grund si lac formeaza o pelicula care protejeaza lemnul de actiunile mecanice (loviri, zgarieri), dar ii da si rezistenta la actiunea surselor fierbinti uscate si umede (ceasca cu cafea fierbinte sau ceasca uda cu cafea fierbinte), a lichidelor reci (apa, alcool, cafea, etc), rezistenta la patari (cu ceai, cafea, etc) si la umezeala. Exista teste standardizate pentru a determina nivelul de rezistenta a unei astfel de pelicule (nivelul de rezistenta fiind de la 0 – cea mai slaba, la 5 – cea mai rezistenta). De exemplu, finisarea cu lac poliuretanic este de nivel 3-4. Finisarea cu ulei (de in, de teck, danish oil) protejeaza de umiditate, celelalte rezistente fiind mult reduse. Are insa avantajul unui aspect natural foarte frumos, iar finisarea cu uleiurile mentionat este o finisare ecologica. In concluzie, finisajul cu ulei se foloseste atunci cand nu sunt necesare rezistente fizice, chimice si mecanice ridicate. Sunt multe alte lucruri de spus aici despre duritatea lemnului pe care se aplica uleiul, uleiuri transformate chimic (cu intarire), samd, teme pe care promit sa le dezvolt intr-un articol viitor.
   Sper ca am elucidat misterul :).
   Multumesc pentru ca ne urmariti.

 • Pentru grunduirea panourilor din lemn (de tei) in vederea pictarii acestora cu culori acrilice se foloseste un grund pentru acrilice. Eu cred ca ar fi si mai bine daca inainte de aplicarea grundului as da cu o amorsa pentru zugraveli cu vopsele acrilice, diluata. Ce puteti sa-mi spuneti? Este bine asa? Vamultumesc mult!

  • Buna ziua,
   In general, este bine sa folositi produse care au fost facute pentru a fi folosite pe lemn, pentru a nu avea surprize. Amorsa pentru zugrveli ar putea sa fie prea rigida, iar daca lemnul are variatii dimensionale din cauza umiditatii, poate crapa. Dar de ce vreti sa folosti aceasta amorsa? Daca vreti sa blocati mai bine porii lemnului, absorbtia in profunzime, o puteti face cu o prima mana de grund acrilic foarte diluat, asa ca o amorsa, il lasati sa se usuce si dati apoi grundul cum faceti de obicei.
   Toate cele bune.

   • Sarutmana! Pentru o cat mai buna aderenta a grundului la panou vroiam sa aplic mai intai o amorsa, dar am inteles din raspunsul dumneavoastra ca acest grund patrunde la fel de bine in lemn mai cu seama daca primul strat este diluat. Va multumesc mult si va doresc o seara frumoasa!
    Marian Iacob

  • Nu. Baitul este o solutie colorata cu care se coloreaza lemnul si se aplica ca prin strat, direct pe lemn. Grundul este o substanta peliculogena, care se aplica dupa uscarea baitului. El creste aderenta la suport, umple porii lemnului. Lacul este pelicula finala si este cel care da peliculei rezistenta la zgariere, la patari, la lovituri. Se aplica peste grund, ca strat final.
   Toate cele bune.

 • Buna ziua. Intentionez sa plachez peretii exteriori ai unei terase ,cu lambriuri din lemn, date cu baitz. Inainte de acest baitz mai trebuie dat cu ulei sau grund de lemn, sau este sufficient direct baitz-ul (idea este ca lambriurile sa fie cat mai protejate de zapada/ploaie). Multumesc

  • Buna ziua.
   Pentru a fi foarte protejate trebuie “acoperite” mai bine. Baitul este folosit pentru colorare. Ce fel de bait este? Vi l-a recomandat cineva? Poate fi folosit la exterior?
   In general o astfel de protectie ar trebui facuta cu un bait (impregnant, lazura) rezistent la actiunea radiatiei UV. Sunt materiale speciale dar care se gasesc in magazinele DIY. Daca ar fi vorba de suprafete care sunt mai protejate (de ex.un sageac), aplicarea acestui material ar fi suficienta. Pentru o trotectie mai buna, aplicati ulei sau lac, produse care sa fie rezistente la exterior. Gasiti mai multe amanunte aici.

 • Buna seara,

  Vreau si eu un sfat. Am o casa cu toata tamplaria din lemn si vreau sa o renovez. O parte din tocarie s-a mai deschis la culoare din cauza soarelui. Cum imi recomandati sa o protejez? Grund, ulei de in, lac, lazura?
  Multumesc

  • Buna seara,
   As fi avut nevoie de mai multe date, dar am sa incerc sa va raspund asa. Pornesc de la premiza ca tamplaria este la exterior.Daca vreti sa nu indepartati stratul existent, degresati tocaria existenta (spalati-o pur si simplu cu o carpa cu apa si detergent si stergeti bine dupa), slefuiti putin pentru aderenta (bureti abrazivi fini) si aplicati lac pentru exterior in care ati pus pana la 10% lazura din aceeasi culoare cu ca aveti acum. Asa veti avea si protectie si veti reimprospata si culoarea. Daca vreti sa indepartati stratul existent, dupa indepartare aplicati impregnant de culoarea dorita si 2-3 straturi de lac hidrodiluabil pentru exterior. Puteti folosi si produse sintetice, dar cele pe baza de apa sunt mai rezistente in timp. Uleiul de in da un aspect foarte frumos, dar este putin rezistent in timp. Ar trebui sa reimprospatati finisajul anual.
   S-ar putea sa nu fi inteles bine cererea dumneavoastra. In acest caz va rog sa-mi dati mai multe date.
   Succes!

 • Bună ziua,
  As dori să finisez plăci de mdf, pentru corpuri de mobilă. Modul în care m-am gândit este în felul următor : 2 straturi de grund, 1-2 straturi de email, 1-2 straturi de lac (toate pe bază de apă, cu smirgheluire fină între straturi aplicate cu pistol de vopsit).
  Emailul doresc să îl folosesc strict pentru culoare, culori pe care nu le-am găsit la vreun lac de pe piață.
  As dori să ştiu ce parere aveți despre despre modul de vopsire prezentat mai sus (dintr-un motiv sau altul nu găsesc nici o informație despre lac aplicat peste vopsea, desi eu la pictură folosesc verniş de protecție peste vopsea).
  Vă mulțumesc.

  • Buna ziua,
   Se poate folosi sistemul propus, import este sa slefuiti intre straturi pentru a avea aderenta. Va fi mai greu cu slefuirea emailului pentru ca, fiind formulat ca strat final, are rezistenta la zgariere, deci se slefuieste mai greu. Produsele pe baza de apa au un sistem de reticulare care face ca stratul de lac sa fie foarte bine legat, se comporta ca o piele. Daca nu slefuiti bine exista riscul ca, daca se desprinde intr-un singur loc, sa jupuiti tot stratul. O varianta ar fi sa folositi grunduri colorate peste care sa aplicati lacul incolor. Este ceea ce le recomand clientilor mei pentru ca este mai usor de slefuit.
   Succes!

   • Va mulțumesc. Acum am văzut că în grundul pe bază de apă se poate adăuga pigment (citind fisa tehnică 🙂 ). Aş mai avea o întrebare legată de achiziționarea de lemn. Mdf-ul se găsește foarte ușor, dar cherestea de pin, tei, fag etc mult mai greu. Eu doar ușile vreau să le fac din mdf, structura vreau să o fac din lemn de tei, de preferat, sau pin/ fag. Am fost ieri la Holver, au foarte multe tipuri de cherestea, dar brută. Tivita şi dimensionată au doar pin de construcții cu umiditate 18%. Întrebarea mea este dacă stiți de unde aş putea să cumpăr cherestea calitativă pentru proiecte DIY, adică undeva la 1-2 mc-cu livrare în proximitatea Bucurestiului.

    Vă mulțumesc.

    • Buna seara,
     Sunt depozite de cherestea care vand si cantitati mai mici. Noi am cumparat pentru un proiect de la un depozit pe soseaua Chitilei. Sunt cateva depozite acolo. Puteti incerca si la Hornbach.
     Succes!

 • Buna ziua.Am niste usi de interior din lemn nou,tei combinat cu brad.As dori sa stiu ce produse sa folosesc pentru a le vopsi albe,cu un luciu frumos.Am citit si stiu ca trebuie sa cumpar si grund,dar nu stiu ce fel de vopsea sa cumpar(pe baza de apa?). multumesc in avans ,daca ma puteti sfatui si daca aveti timpul necesar pentru a-mi explica cat de cat ce am de facut.

  • Buna ziua.
   Daca le faceti dumneavoastra acasa este bine sa cumparati produse DIY din magazinele de profil. Cel mai bine ar fi ca ele sa fie hidrodiluabile (pe baza de apa). Ati scapa de mirosul lasat in casa de produsele pe solventi. In principi ar trebui sa luati grund alb si vopsea alba. Recomandarea mea este sa nu luati o vopsea foarte lucioasa. Este greu si sa obtineti un luciu inalt (oglinda, cum se mai spune) si sa-l intretineti. Cel mai bine este semilucios (il puteti gasi si cu numele de satinat).
   Pentru a avea o suprafata frumoasa, slefuiti inainte usile cu bureti abrazivi medii, dupa care aplicati stratul de grund. Dupa zvantare mai aplicati un strat de grund. Lasati sa se usuce total si slefuti bine suprafata cu bureti abrazivi fini. Desprafuiti si aplicati vopseaua alba. Daca este necesar, puteti aplica inca un strat du zvantarea primului.
   Indicatiile de mai sus sunt generale. Dumneavoastra trebuie sa cititi si sa respectati intotdeauna indicatiile scrise pe cutii.
   Exista produse care functioneaza atat ca grund cat si ca lac. In general, produsele DIY sunt astfel facute incat aplicarea sa fie cat mai simpla. Daca nu este nevoie de grund se va spesifica pe eticheta.
   Se pot folosi si produse pe baza de solvent. Ele ridica mai putin fibra lemnului si slefuirea intre straturi este mai simpla. Au insa dezavantajul mirosului.
   Succes!

 • Buna ziua,
  Sunt un mic producator de mobila si as vrea sa stiu care este cel mai bun lac pe baza de apa pentru interior de pe piata..
  2. aveti cumva si revista lunara, sau doar online..?
  Va multumesc..:)

  • Buna ziua,
   Imi pare rau, nu va pot spune un lac anume foarte bun, pentru ca, cu siguranta as nedreptatii pe cineva. Pot insa sa va spun ca cele mai bune produse le gasiti la cei care distribuie produse speciale pentru lemn. Produsele din magazinele de bricolaj sunt facute pentru a fi folosite cu usurinta, acasa, de oricine. Cele care sunt insa recomandate pentru un producator de mobila, fie el si mic :), sunt cele industriale.
   Revista tiparita apare de 2 ori pe an, in septembrie, cu ocazia targului de mobila BIFE si in martie. In restul timpului suntem prezenti zilnic cu articole in online. Articolele sunt distribuite si pe pagina noastra de facebook.
   Toate cele bune!

 • Buna seara! Intentionez sa vopsesc o caseta din lemn pt bijuterii. As dori sa-i dau o culoare inchisa. Ce imi recomandati sa folosesc? Bait, grund, email sau lac?

  • Buna seara!
   Ar fi util de stiut din ce lemn este caseta, pentru a vedea care este cea mai buna alegere. Incerc totusi sa va spun care ar fi variantele:
   – daca nu vreti sa se vada lemnul folositi email. Este practic vopsea care acopera total lemnul. O finisare obisnuita implica 1-2 straturi de grund alb, cu slefuire dupa uscare cu hartie fina de slefuit (280-320, daca lac este emailul este mat, peste 400 daca este lucios), dupa care se aplica emailul colorat. Fiind un proiect DIY, banuiesc ca este greu de cumparat cate o cutie din fiecare material. In acest caz puteti da 1-3 straturi de email colorat, cu slefuire inainte de ultimul strat (pentru a obtine o suprafata fina, fara asperitati);
   – daca vreti sa se vada lemnul folositi bait, grund si lac. Baitul il aplicati ca prim strat pentru a colora lemnul. Dupa uscare aplicati 1-2 straturi de grun transparent, slefuiti dupa uscare si aplicati lacul transparent final. Si in acest caz puteti renunta la grund.
   – daca cutia este dintr-un lemn frumos de exenta tare (nuc, stejar, frasin, paltin, artar,ulm, etc) folositi pentru finisare numai ulei. Nu colorati (nu folositi bait) pentru ca pierdeti culoarea naturala a lemnului. In plus, uleiul inchide lemnul putin la culoare. Aplicati un strat, lasati sa se usuce cateva ore (cel mai bine de pe o zi pe alta) dupa care aplicati inca un strat. Puteti folosi ulei de in sau Danish oil.
   Succes!

 • Buna ziua,
  Lucrez icoane sculptate si ornamente din lemn masiv, de regula, de paltin. Întâmpin, insa, probleme la finisaj deoarece lacul (am folosit pe baza de ulei de in) închide la culoare lemnul si ii da o nuanță prea roșcată, cu diferențe mari pe unele zone ale piesei. Noi incercam sa producem in serie mica, cat mai eficient ca timp si costuri, folosind solutii cat mai naturale.
  Întrebarea mea este: ce variante am pentru a proteja lemnul fără i-ai schimba culoarea radical?
  Multumesc

  • Nu stiu daca este domeniul dv-stra dar am si eu o intrebare si nu stiu cui sa ma adresez. Ce dotare minima i-mi trebuie pentru un atelier de hoby de constructie de mic mobilier?

   • Buna seara,
    Despre dotarile minime in ceea ce priveste finisarea gasiti mai multe aici.
    Despre datorea atelierului cu masini de prelucrat lemn urmeaza un articol cat de curand tocmai pe acest subiect: atelierul unui pasionat de lucru cu lemnul.
    Toate cele bune!

  • Buna ziua.
   Daca folositi lacuri nitro puteti folosi tot un grund nitro. Il puteti lua de le acelasi furnizor de unde ati luat si lacul.
   Sub un lac nitro puteti folosi si grund poliuretanic sau hidrodiluabil. Depinde si de ceea ce lucrati.
   Pentu lucrari simple, folositi nitro. Grundul este mai ieftin si are corp mai mare. Veti slefui mai usor, dati straturi mai putin si folositi mai putin lac.
   Gasiti informatii si aici sau aici.
   Toate cele bune!

   • Bbuna seara! Vreau sa inbrac niste scari din beton cu lemn din fag si placil l.eam cumparat. Intrebarea este cu ce sa le dau pe spate ca sa nu patrunda umezeala.
    Eu l.eam dat cu doua maini de grund ppentru lemn dar nu stiu daca este suficient…sa le mai dau si cu un lac?

    • Buna seara. Este suficient, important este sa fie protejate. Chiar daca aplicati un strat mai gros pe cealalta fata nu vor aparea tensiuni din cauza diferentei de grosime a straturilor de finisaj, pentru ca treapta va fi lipita.
     Toate cele bune!

 • Buna seara, am nevoie de un sfat.
  Reconditionez un corp de mobila si intentionez sa il baituiesc cu o solutie turcuaz, sa il slefuiesc si iar sa baituiesc.Bineinteles, pe lemn crud. Ce nu stiu este, daca urmatorul produs de finisare, peste baiz, e grundul, ceara sau lacul.
  Va multumesc, sunteti de mare ajutor !

  • Buna ziua,
   Dupa aplicarea si uscarea baitului se aplica intai grund si apoi lac sau ceara. Daca folositi un lac universal (grund-lac), acesta poate fi dat strat peste strat, fara a mai folosi grund. Astfel de produse se gasesc de obicei in magazinele de bricolaj. Ceara se poate aplica si direct peste bait. Ceara peste lac se aplica foarte rar, numai cand se doreste un luciu matasos care se obtine lustruind ceara cu carpa. Finisajul cu ceara se face de obicei direct pe lemn natur sau baituit. Ce nu inteleg este de ce baituiti, slefuiti si iar slefuiti. Vreti sa obtineti un efect special?
   Toate cele bune!

 • Buna ziua.
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Am in casa parchet straificat tratat cu ulei.As dori sa-l reconditionez si sa-l dau cu lac.Ce trebuie sa fac pentru ca lacul sa adere bine?
  Va multumesc din suflet

  • Buna ziua.
   Depinde de cat timp nu a mai fost dat ulei pe parchet. Daca sunt 2-3 ani si aspectul este de lemn neprotejat este suficienta o usoara slefuire, dupa care puteti aplica lacul de parchet. Este bine ca primul strat sa fie mai diluat pentru a intra cat mai bine si adanc in lemn. Daca lemnul are aspect uscat este nevoie de slefuire numai daca lemnul este rugos.
   Insa daca uleiul este inca prezent este bine sa slefuiti bine suprafata, cu hartie grosiera mai intai apoi cu una mai fina, dupa care sa stergeti suprafata cu diluant. Dupa uscare puteti aplica lacul (primul strat mai diluat).
   Este bine sa intrbati furnizorul de lac de parchet (sau sa verificati pe eticheta) daca lacul este compatibil cu uleiul si daca poate fi aplicat pe suprafete uleiate. In acest caz nu mai este nevoie de slefuire energica.
   Toate cele bune!

 • Mulțumesc pentru articolul foarte util!

  Aș avea totuși câteva întrebări:

  1. Cu ce granulație se șlefuiește grundul de lemn între straturi?
  2. Se recomandă șlefuire uscată sau umedă?
  3. Având nevoie să grunduiesc toate laturile unei plăci de lemn pot să las la uscat pe niște suporți tip piramidă? (latura cea mai puțin vizibilă…)

  Mulțumesc!

  • Buna seara.
   1. Recomandat este 280-320 pentru finisare cu lac mat si de la 400 in sus cand lacul final este lucios. La mat se poate cobora si la 240 daca 280 nu exista.
   2. Slefuirea intre straturi este de obicei uscata.
   3. Puteti face acest lucru cu conditia ca stratul sa nu fie gros pentru ca exista riscul aparitiei scursurilor. Dar nu este mai simplu sa le faceti pe rand? Asa uscarea se poate face fara riscul aparitiei defectelor.
   Va multumesc si eu pentru aprecieri.
   Toate cele bune!

   • Mulțumesc pentru încă un set de informații valoroase!

    Am întrebat despre șlefuirea umedă pentru că la granulații 400 și mai fine deseori se practică (în auto, de exemplu) și eu prefer să întreb decât să presupun 🙂

    Am să urmez sfaturile dumneavoastră, inclusiv aplicarea și uscarea pe o parte iar abia apoi pe cealaltă.

    Numai bine,
    Vă mulțumesc încă o dată!

    • La slefuirea lacului final lucios se practica slefuirea umeda. Se folosesc solutii abrazive cu granulatie foarte fina (1000, 2000, 3000) pentru a indeparta praful prins in pelicula si a obtine acel luciu inalt. Se numeste polishare. Asa se obtine luciul instrumentelor muzicale sau a mobilei foarte lucioase. Dupa polishare (lustruire) nu se mai aplica alt strat.
     Toate cele bune!

 • Buna ziua,

  Am incercat sa parcurg toate comentariile pentru a ma asigura ca nu ma repet cu intrebarea mea, dar totusi o pun, sper sa nu deranjez cu ea:
  Am o mana curenta de exterior (o terasa in spatele casei recent achizitionate). Avea aplicat un strat gros de vopsea care in decursul anilor s-a deteriorat. Am curatat vopseaua de pe lemn cu un flex si o panza cu smirghel, redandu-i naturaletea.
  Intrebarea mea este: cu ce ar trebui dat acum acest lemn, pentru a-l proteja pentru o perioada cat mai lunga (bineinteles o sa il intretin periodic, ulterior)
  Va multumesc anticipat pentru ajutor.

  • Buna ziua!
   Dupa pararea mea cea mai buna varianta este uleiul. Mai ales daca sunteti dispus sa-l intretineti periodic. Va recomand lazura de ulei deoarece contine o cantitate mica de pigment care protejeaza impotriva radiatiei UV. Uleiul simplu protejeaza foarte bine la umiditate, dar nu si la UV. Informatii despre finisarea cu ulei de in gasiti aici
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 

   Va multumim!

   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

   • Va multumesc mult pentru sfaturile oferite.
    Mult succes in continuare cu aceasta initiativa grozava pe care o intreprindeti.

 • Buna ziua!
  Sunt un mic producator de mobila si am cateva probleme cu slefuirea, si nu stiu sa le rezolv.
  Folosesc panouri din lemn incheiate in lamba pe care mi le produc singur. Astfel ca apare rindeluirea, iar in urma rindeluirii la grosime pe suprafata lemnului se imprima arbitrar mici bucati de rumegus sub rola de avans. Acestea raman ca niste adancituri de cca 0.5mm pe suprafata lemnului. In urma slefuirii totul este frumos si drept , dar in zonele ce au fost adancite lemnul stă tensionat , presat.
  In momentul in care aplic baiturile, grund, lac , toate pe baza de apa, acolo se destinde si ajunge la dimensiunea normala, aparand pe suprafata lemnului ca niste bube.
  Ce ar trebui sa fac? Defectele acestea sunt mici nu se vad in crud, la rindeluire nu mai am ce modifica, un prieten m-a invatat sa sterg cu o carpa uda, inainte de slefuire, dar parca nu am curaj, nu vreau sa se incovoaie panourile.

  • Buna seara.
   Colegul are dreptate. Puteti umezi suprafata si asa veti vedea mai bine. Daca baitul pe care-l aplicati este pe baza de apa nu va fi nicio problema. Pentru un bait pe solvent trebuie sa-l lasati sa se usuce foarte bine sau puteti face umectarea cu diluantul baitului. Este mai dificil pentru ca se evapora foarte repede.
   Panourile nu se vor strica numai daca treceti cu carpa uda peste lemn. Nu trebuie sa-l udati ci numai sa-l umeziti. Operatia va ridica mai mult fibra lemnului si va trebui sa slefuiti mai bine dupa primul strat de grund pentru a avea o suprafata fina
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
   Va multumim!
   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

   • Intr-adevar fibra s-a ridicat, dar au aparut si o multime de dungi lasate de ciupiturile cutitelor. Acum voi putea sa le slefuiesc mai bine!
    Multumesc!

 • Bună ziua. Ce îmi recomandați pentru vopsirea unui saceac nou montat? Am folosit lambriu de lemn rășinos. Mulțumesc

  • Buna ziua.
   Lazura cerata sau lazura pe baza de ulei pentru exterior. Le gasiti in magazinele de bricolaj.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
   Va multumim!https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Oofff.. Va rog mult sa ma ajutati. Am o mobila din nuc, pe care am vrut s.o reconditionez. Am slefuit.o apoi am dat.o cu lac pe baza de diluant de la sadoline(alb),in 3 straturi. Apoi la 1 spat am constatat ca nu mai este alba, este un galbui foarte deschis,cam culoarea untului.Probabil a iestit culoarea bazei. Ce.i mai pot face acum, deoarece o vreau alba? Ii mai pot da un strat de grund, apoi iar lac? Mulțumesc

  • Buna seara!
   Cu siguranta diluantul a atacat stratul inferior si culoarea a migrat. Puteti sa aplicati o vopsea alba pe baza de apa. Apa nu va ataca stratul inferior asa ca nu o sa mai aveti probleme cu culoarea. Slefuiti inainte pentru ca vopseaua sa aiba aderenta. Va fi putin mai greu la slefuit pentru ca stratul este de vopsea, dar nu trebuie o slefuire energica. Se face o slefuire usoara cu bureti abrazivi fini.
   Succes!

 • Buna ziua!
  Va rog frumos sa ma ajutati cu niste sfaturi in privinta lacuiri unei cutii de table ,noua,partea de sah fiind deja lacuita ,lemnul este de Medias dar acum ma indoiesc , dupa cum arata prelucrat la interior.
  VA MULTUMESC ! Ovidiu.

  • Buna ziua.
   Nu inteleg la ce va referiti cand spuneti ca lemnul este de Medias.
   Daca nu are niciun fel de finisaj la interior trebuie sa slefuiti usor inainte de a aplica lacul pentru a avea o suprafata fina, care sa nu agate si sa nu zgarie. Folositi bureti abrazivi fini. Luati din magazinele de specialitate lac pe baza de apa. Dupa ce stergeti suprafata de praful de la slefuire, aplicati un strat de lac cu pensula. Lasati sa se usuce pana a doua zi, slefuiti din nou foarte usor (fara sa indepartati lacul total) si aplicati inca un strat. Daca lacul nu se intinde bine si raman urme de la pensula diluati putin cu apa. Nu foarte mult, max.10%.
   Puteti incerca si cu ulei de in fiert sau sicativat. Trebuie sa aplicati 2-3 straturi, cu uscare 24 ore intre straturi si trebuie sa stergeti bine surplusul (ce nu intra in lemn) pentru ca devine lipicios in timp. Dupa fiecare aplicare (cu carpa sau buretele) lasati ca lemnul sa absoarba 10-15 min, dupa care stergeti surplusul cu o carpa moale de bumbac. Spre deosebire de lac uleiul nu face pelicula.
   Toate cele bune!

 • Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. De curand mi-am imbracat scara de beton in lemn si am cerut sa se aplice un bait albicios asemanator celui folosit la podelele de la etaj si lac mat. Firma care a executat lucrarea a folosit baitul corespunzator , insa a aplicat un lac lucios care le-a dat luciu si care le-a schimbat culoarea, au devenit mai galbui. Acum treptele nu mai seamana cu podelele. Ce am putea face? Se mai pot rascheta/slefui treptele dupa ce au fost lipite? Se pot aplica alte straturi de bait +lac mat, peste lacul deja dat?
  Mi-ati mai transmis sfaturi si au fost de folos. Multumesc!

  • Buna seara!
   Pentru a schima gradul de luciu – a le face mai mate – se poate aplica, dupa o slefuire usoara, un strat de lac mat. Daca vreti insa sa schimbati culoarea trebuie sa indepartati finisajul pana la lemn. Se poate face slefuirea treptelor si dupa montaj, dar este mai dificil si trebuie atentie mare la pereti si acolo unde nu se poate cu masina, operatia trebuia facuta manual. Lacul de parchet obisnuit schimba culoarea baitului ingalbenindu-l. Trebuie folosit lac acrilic pe baza de solvent sau lac hidrodiluabil.
   Exista si lacuri albe semitransparente. Acestea sunt cele mai bune pentru a pastra culoarea alba. Puteti incerca sa schimbati culoarea actuala a treptelor dand un strat din acest lac. Incercati inainte pe un loc mai putin vizibil sa vedeti daca sunteti multumita de rezultat.
   Toate cele bune

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!
   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua. Care este diferenta dintre grund si vopsea de lemn ? (ma refer la cele acrilice, pe baza de apa). Eu am inteles ca grundul este un fel de baza peste care se da cu vopsea pt. culoare si lac pentru protectie. E corect? Am vazut in unele comentarii ca se da cu grund si dupa aceea cu lac, de ce nu se mai da si cu vopsea? Am un cuier vechi de perete (un panou mare pe care sunt fixate cuierele si o oglinda) din lemn lucios maro. Vreau sa-l fac alb. Exista produse cu care-l pot vopsi fara sa-l mai smirgheluiesc? Va rog daca puteti sa-mi faceti un mic rezumat cu ordinea operatiunilor. Nu am mai facut niciodata asa ceva. Va multumesc mult.

  • Buna ziua!
   Grundul este un material care se da inainte de lac sau de vopsea. Are capacitatea sa adere foarte bine la lemn, se slefuieste bine si are corp mai mare (mai multa substanta solida care ramane pe suprafata dupa ce solventul se evapora), adica stratul depus este mai gros. Lacul si vopseaua sunt amandoua straturi finale, care se aplica peste grund. Lacul este transparent iar vopseaua este opaca (nu se vede prin ea, acopera total). Lacul si vopseaua au proprietati superficiale (de suprafata): rezistenta la zgariere, la lovire, rezistente chimice, tuseu si aspect placut, etc.
   Finisarea cu grund si lac este o finisare profesionista care se practica mai mult in fabrici. Acolo se folosesc si materiale profesionale, cu conditii mai speciale de aplicare sau slefuire. In cazul finisarilor DIY, cum este si cazul dumneavoastra, nu este intotdeauna obligatoriu se folositi grund. Sunt lacuri sau vopsele care se pot aplica strat peste strat pentru a obtine efectul dorit.
   In cazul cuierului dumneavoastra cea mai buna solutie sunt vopselele cretoase, de exemplu Annie Sloan. Se pot aplica peste finisajul existent fara sa fie nevoie de slefuire. Trebuie numai sa curatati suprafata de impuritatile si murdaria acumulata in timp spaland cu apa si detergent sau sapun. Detergentul de vase este cel mai potrivit. Dupa spalare stergeti bine apoi puteti aplica vopseaua.
   In cazul vopselelor Annie Sloan va trebui sa aplicati 2 straturi, cu uscare intre ele, dar fara slefuire. Dupa uscarea completa a celui de-al doilea strat trebuie sa aplicati un strat de ceara pentru protectie. Pentru mai multe informatii cautati articolele dedicate vopselelelor Annie Sloan din cadrul revistei (cautare: annie sloan). De asemenea, in revista tiparita din septembrie 2018 exista, descrisa pe larg, transformarea unei masute vechi cu ajutorul vopselelor Annie Sloan. Inca va mai puteti abona pentru a intra in posesia revistelor aparute anul trecut. Link-ul este mai jos.
   Puteti folosi si vopsele de perete (lavabile), dar trebuie sa verificati inainte aderenta. Daca suprafata cuierului nu este suficient de poroasa s-ar putea ca aderenta sa nu fie foarte buna. Pentru a se fixa bine puteti adauga in vopsea o cantitate mica de aracet (2-3%).
   Toate cele bune!
   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua,

  As avea o întrebare: la un blat de cireș doresc sa folosesc rășină epoxidica ca finisaj. Se poate folosi grund înainte(sunt compatibile?)sau nu este nevoie?

  Mulțumesc anticipat

  • Nu este nevoie. Ele sunt compatibile, dar sub rasina epoxidica nu aveti nevoie de grund. Pentru a avea o rezistenta buna la zgariere, puteti aplica lac poliuretanic peste rasina epoxidica.
   Toate cele bune!

  • Buna ziua.
   Nu sunt specialista in finisarea metalelor, gandesc insa din punct de vedere al chimistului. Un grund pentru metal are un alt mod de a se prinde de suport comparativ cu un grund pentru lemn. La metal grundul se prinde de suprafata, pe cand grundul lemnului intra in lemn, este absorbit. Aplicand grund de metal pe lemn este posibil sa aveti o aderenta mai slaba. Pentru a o mari grundul ar trebui diluat. Astfel va reusi sa patrunda in lemn.
   O alta caracteristica a grundului pentru metal este protectia impotriva oxidarii, a aparitiei ruginii. Nu este cazul lemnului si s-ar putea ca o blocare a lemnului cu umiditate marita cu acest grund sa duca la tensiuni in lemn (din cauza umiditatii care tinde sa iasa). Cred ca si acest lucru poate fi rezolvat aplicand un strat mai diluat.
   Repet, este ceea ce cred ca s-ar putea intampla. Nu am testat pe lemn produse dedicate metalului. Invers am incercat, iar rezultatele, mai ales in cazul vopselelor poliuretanice, au fost foarte bune.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua! In situatia in care se incastreaza in rasina epoxi( sau lac ) un blat cu o umiditate de aprox 20%, exista riscul ca lemnul sa lucreze in timp, avand in vedere faptul ca isi va mentine umiditatea?. Va multumesc!

  • Buna seara!
   Nu va lucra pentru ca este total izolat in rasina si nu face schimb de umiditate cu mediul. Cu rasina pot fi acoperite plante sau insecte cu umiditate mult mai mare, fara sa se intample ceva.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,

  As avea nevoie de cateva sfaturi cu privire la modul si ordinea de aplicare a grudului/baitului/lacului. In prezent incerc sa reconditionez tocurile de la usi. Sunt destul de vechi, din anii 1940 :). De-a lungul timpului au fost vopsite de mai multe ori fara a fi curatate. Eu am dat jos vopseaua cu decapant si apoi am slefuit tocurile cu granulatie 60 – 80. Acum am ajuns pe site-ul dumneavoastra si din ce citesc imi dau seama ca nu am facut foarte bine.
  Nu vreau sa vopsesc tocurile, as vrea doar sa inchid nuanta lemnului.
  Este nevoie sa slefuiesc din nou cu o granulatie mai fina? Slefuirea se face dupa grund?
  Am vazut ce exista lazuri 3 in 1 colorate, sunt ok?

  Multumesc frumos!!

  • Buna ziua!
   Ati facut bine pana aici. Acesta este modul de a indeparta vechile straturi de vopsea. Acum trebuie sa slefuiti lemnul cu hartie de slefuit mai fina, granulatie 180-220. Apoi aplicati baitul in culoareea dorita. Inteleg din postare ca doriti sa inchideti culoarea lemnului. Puteti folosi bait pe baza de apa sau de solvent. Inainte de aplicarea stratului urmator, baitul trebuie sa fie bine uscat. Aveti grija ca, uneori, baiturile pe baza de apa, chiar daca sunt uscate, migreaza in lacul pe baza de apa, lacrimeaza cum se spune in productie. Daca aplicarea se face cu pensula este posibil sa “intindeti” culoarea.
   Dupa uscare trebuie aplicat grundul si apoi, lacul. Asa se face in mod obisnuit in fabrici. Pentru proiectele de bricolaj insa puteti folosi si doar lac. Ele sunt formulate special pentru astfel de proiecte, pentru a fi folosit cat mai simplu. Cititi eticheta lacului si daca nu se recomanda un alt produs ce trebuie aplicat sub el, il puteti aplica fara probleme peste bait. Dupa primul strat, slefuiti cu hartie abraziva cu granulatia 280-320 pentru ca suprafata sa fie cat mai fina. Desprafuiti si aplicati stratul urmator.
   Lazurile colorate 3 in 1 sunt cel mai bun exemplu de produs de bricolaj (de care vobeam mai sus). Pentru a fi cat mai simplu, produsul contine colorant, materiale de protectie insectofungicide si lac. Astfel de lazuri se folosesc pentru finisarea lemnului pentru exterior (pergole, garduri, mobilier de gradina, etc). Daca tocurile sunt la exterior, o puteti folosi. Daca sunt la interior, nu va recomand. Folositi lacuri pentru interior. Sunt mai rezistente la zgariere si mai dure.
   Toate cele bune!

 • Bună ziua, vă rog să mă ajutați un un sfat. Vreau sa îmbrac o scara de beton cu lemn (placi de fag-îmbinate, cred ca lamelar se numește). Intrebarea este cum protejez aceste trepte:
  1.aplic 1 strat ulei de in pe toate fețele plăcii de lemn după care aplic2-3 straturi de lac?
  2.aplic doar 2-3 straturi de lac pe toate fețele?
  Tratamentul lemnului se face înainte sau după montarea treptelor?

  Vă mulțumesc!!!

  • Buna ziua!
   1. Daca aplicati ulei ca prim strat nu mai puteti folosi decat lacuri alchidice sau tot pe baza de ulei, care nu sunt foarte dure. Aplicati ulei doar daca ramaneti la aceasta vaianta, care este foarte buna pentru protectia la umiditate, dar rezistenta mecanica a lemnului nu se imbunatateste foarte mult. Daca vreti o rezistenta mai buna la zgariere si abraziune folositi doar lac de parchet, pe baza de apa sau de solvent, 2-3 straturi.
   2. Daca scara este montata si placile fixate deja, se poate aplica doar pe partea vizibila. Nu vor fi probleme de curbare a placilor pentru ca sunt deja fixate.
   Rar se face tratarea lemnului inainte de montarea scarii, dar daca se face este bine sa se aplice lac pe ambele fete, pentru ca exista riscul ca placa sa se curbeze din cauza tensiunilor diferite pe fete. Daca placa este fixata acest risc este eliminat.
   Daca va temeti sa nu intre umiditate in treptele de lemn pe la suportul pe care sunt montate puteti uleia fata care vine in contact cu suportul. Trebuie insa sa faceti aplicarea cu grija pentru ca lacurile obisnuite pentru parchet (pe apa sau solvent) nu au aderenta la ulei.
   Toate cele bune!

   Puteți afla mai multe despre subiectele preferate și din revistele tipărite. Încă vă puteți abona pentru a primi revistele apărute în 2019 accesând link-ul de mai jos. 
   Vă mulțumim!
   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-2019/

   • Bună ziua, vă mulțumesc pentru răspunsuri și va rog să-mi mai dați câteva indicații.
    Treptele de lemn nu sunt montate inca iar betonul scărilor are 3 ani ( cred ca este deja uscat suficient). Scara este amplasată într-un spațiu locuit, fără variații majore de temperatura sau umiditate.
    1.În acest context, este corect să renunț la tratamentul cu ulei de in?
    2. Trebuie să aplic și un strat de grund înainte de lac?
    3. Dacă aplic lac pe fata inferioara a plăcii de lemn nu scade aderența la adezivul monocomponent?
    Vă mulțumesc pentru răspunsuri!

    • Buna ziua!
     1. Puteti renunta. Cu conditia sa nu aveti, asa cum ati spus, variatii mari de umiditate.
     2. Sistemul corect este cu grund si lac. Grundul asigura aderenta buna la suport si o grosime mai mare a peliculei iar lacul are proprietati superficiale (nu se zgarie, se toceste mai greu, are aspect placut). In fabrica asa se lucreaza. Pentru proiectele de bricolaj insa, sunt lacuri care pot fi folosite si fara grund. Sunt mai simplu de aplicat iar rezultatele sunt destul de bune.
     Daca va doriti un sistem profesionist va trebui sa respectati si indicatiile de aplicare ale acestuia, care sunt mai stricte
     3. Depinde de adeziv si de grosimea stratului de lac. Adezivii folositi pentru lipirea placilor sunt destul de puternici, chiar daca sunt monocomponenti. Stratul de lac nu trebuie sa fie insa gros si sa aiba aderenta buna la suport. Daca lacuiti treptele inainte de fixare, aplicati doar un strat de lac (sau grund), pentru a echilibra putin fetele.
     Toate cele bune!

 • Buna ziua.
  Multumesc mult pentru toate articolele dumneavoastra.
  Am ineput recent sa execut mobilier din lemn masiv.
  Am multe de invatat.
  Am cumparat si un CNC.
  Va rog mult sa ma consiliati contra-cost cu unele informatii
  Va rugam sa comunicati un numar de tel. al dv.

 • Buna ziua! Am folosit abraziv de 180 pentru slefuirea lambriului si a unor scari din lemn de brad, la interior. Nu au fost date cu nimic inainte. Este corect sa folosesc grund incolor, apoi sa aplic lac ? Sau e nevoie dupa aplicarea grundului sa slefuiesc? Sau ce imi recomandati dumneavoastra? se poate face aplicarea si cu trafalet?
  Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua!
   Granulatie este buna si da, dpa slefuire puteti aplica grund si apoi lac. Este bine sa slefuiti si dupa grund, mai ales daca este pe baza de apa si este cu intarire (tipul A+B). Slefuirea va indeparta fibra lemnului care s-a ridicat din cauza apei folosite ca solvent la grund (la produsele pe baza de solvent fibra se ridica mai putin) si va mari aderenta, foarte util daca grundul este cu intarire. Veti obtine o suprafata neteda, placuta la atingere si cu aderenta buna. Slefuirea trebuie facuta cu bureti abrazivi fini sau cu hartie abraziva cu granulatie 280 sau 320, daca lacul folosit este mat sau semimat, sau 400 daca se aplica lac lucios.
   Aplicarea poate fi facuta cu trafaletul. Folositi un trafalet cu burete dur pentru a nu introduce mult aer in pelicula si a evita astfel un tuseu neplacut, zgrunturos, al lacului. Daca folositi lac pe baza de solvent asigurati-va ca buretele trafaletului este rezistent la solventi.
   Succes!

Categorii

Abonează-te la newsletter