Tehnici de Finisare

De ce nu merge poliuretanic peste nitro?!

Uneori, pentru finisarea unui obiect din lemn sau a unei mobile, se folosesc sisteme combinate. De exemplu, se poate aplica întâi un grund poliuretanic peste care se aplica un lac nitro. Sau se aplică grund poliesteric iar lacul final este poliuretanic. Și exemplele ar putea continua. În momentul când sistemul de finisare cuprinde produse de același tip (nitro-nitro, poliuretanic-poliuretanic), nu ar trebui să existe probleme, pentru că produsele sunt formulate să funcționeze împreună. Când însă se combină produse diferite este bine să se cunoască problemele care pot apărea, sau să se verifice compatibilitatea dintre straturi înainte de a începe finisarea mobilierului.

Una din combinațiile des întâlnite este cea dintre produsele nitrocelulozice și cele poliuretanice. Ceea ce trebuie știut când se face o astfel de combinație este că niciodată nu se aplică poliuretanic peste nitro. Invers nu este absolut nicio problemă. Adică, se poate aplica lac nitrocelulozic peste grund poliuretanic, dar nu se aplică niciodată lac poliuretanic peste grund nitro.

 

compatibilitatea dintre straturi
sursa foto: faidateoffgrid.org

Dar de ce nu se poate face acest lucru? Care sunt consecințele în cazul aplicării greșite? Produsele nitrocelulozice sunt materiale a căror uscare se face prin evaporarea diluantului în care rășina nitrocelulozică este dizolvată. Procedeul este reversibil, adică în momentul în care se pune diluant peste peliculă, ea se înmoaie, devenind din nou lichidă. Produsele poliuretanice sunt produse care se usucă, se întăresc, în urma unei reacții chimice dintre componentele A și B, iar procesul este ireversibil.

compatibilitatea dintre straturi
sursa foto: faidateoffgrid.org

În momentul în care se aplică lac poliuretanic peste grundul nitro uscat, diluantul din amestecul poliuretanic înmoaie gundul nitro. Între timp, lacul poliuretanic aplicat începe să se întărească. Acest proces poate să se încheie înainte ca diluantul care a înmuiat grundul nitro să se evapore și astfel diluantul este prins sub pelicula de lac. El va avea tendința să iasă, să se evapore, dar va întâmpina rezistența peliculei de lac. La un moment dat, diluantul va forța ieșirea și va sparge pelicula de lac din loc în loc. În fabrici se spune că pelicula “înflorește”. Practic, apar mici cratere care strică pelicula de lac.

compatibilitatea dintre straturi
sursa foto: thefenderforum.com

Unii vor spune că ei au aplicat poliuretanic peste nitro și nu s-a întâmplat nimic. Asta nu înseamnă că au făcut bine. Pur și simplu au avut noroc ca diluantul să se evapore mai repede iar lacul să se întărească mai încet. Dar a fost noroc, o șansă care s-ar putea să nu se mai repete!

Probleme pot apărea și la aplicarea altor materiale. De aceea este bine ca înainte de aplicare să se verifice compatibilitatea dintre straturi. Nu este un lucru greu de făcut și care nu durează mult, dar care ne scutește de multe probleme care pot apărea și de multă muncă pentru a le rezolva.

Categorii

Abonează-te la newsletter