Bricolaj

Uleiuri naturale pentru finisarea lemnului

Uleiurile naturale sunt din ce în ce mai des folosite pentru finisarea lemnului. Întoarcerea către natură, către produse naturale, curentul bio tot mai prezent, i-a făcut pe mulți să-și dorească să folosească uleiuri naturale atunci când vine vorba de finisarea lemnului. Dar nu toate produsele de finisare pe care scrie ulei sunt 100% naturale. Plus că există multe feluri de uleiuri naturale care se pot folosi și câteva precizări ar mai clarifica situația.

uleiuri naturale
parchet finisat cu uleiuri naturale
sursa foto: cosca.org

Ulei de in – natural cu uscare lentă, sicativat cu uscare rapidă

Am ales pentru început uleiul de in pentru că este folosit cel mai mult la noi. Uleiul de in natural este un produs cu uscare foarte lentă, necesitând minimum 24 de ore pentru uscare pentru fiecare strat aplicat. O bună protecție se obține cu 3-5 straturi.

Pentru a-i grăbi uscarea uleiul de in se tratează prin fierbere la 280-300 grd.C și/sau adăugarea de substanțe care-i grăbesc uscarea. Astfel de ulei se numește sicativat. Fierberea nu-i alterează calitățile bio. Adăugarea de substanțe însă îl poate scoate din gama produselor naturale, de aceea este bine să se verifice atent eticheta. Uleiul de in se folosește și la obținerea vopselelor alchidice. În acest caz nu mai este vorba de un produs bio pentru că este amestecat cu rășini și produse sintetice obținute în urma unor procese chimice.

uleiuri naturale
finisare cu ulei de in

Uleiul de tung – perfect pentru jucării – este natural, netoxic și nu e atacat de mucegai

Cu uleiul de tung se obține cea mai bună și mai frumoasă finisare naturală pentru lemn. El este obținut prin presarea semințelor nucilor de tung, un copac care crește în centrul și sudul Chinei, în jurul râului Yangtze. A fost folosit din cele mai vechi timpuri, fiind menționat și în scrierile lui Confucius, în jurul anului 400 iH. Chinezii foloseau uleiul pentru impregnarea bărcilor, a pielii, a hârtiei și chiar a hainelor, pentru a le face impermeabile.

uleiuri naturale
ulei de tung pe stejar
sursa foto: tungoil.co.uk

Uleiul de tung se folosește singur sau amestecat cu alte tipuri de ulei. Pentru a obține maximum de rezultat se recomandă o metodă specială de aplicare. Primul strat se aplică normal , cu cârpa, după care este lăsat la uscat 20-24 de ore. Aplicarea celui de-al doilea strat se face prin șlefuire, punând puțin ulei pe hârtia de șlefuit. Așa uleiul pătrunde mai adânc în lemn. O prezentare a metodei puteți vedea aici.

Danish oil – nu este un produs cu o compoziție fixă ci un amestec de uleiuri naturale (și de materiale sintetice)

Finisarea cu Danish oil (uleiul danez) este cel mai des întâlnită pe site-urile de specialitate. Nu este un produs cu o compoziție fixă ci o denumire generică a unui amestec de uleiuri. Denumirea vine de la aspectul lipsit de luciu al mobilei scandinave și a apărut în a doua jumătate a secolului al XX-lea, atunci când această mobilă a început să fie exportată în toată lumea.

Compoziția este diferită în funcție de producător. În formularea uleiului se găsesc uleiuri naturale vegetale (ulei de tung, de in, de mac, de soia), ulei mineral, rășini naturale și sintetice, white spirit, aditivi. Corpul uleiului (reziduu solid) poate varia de la 10% până la 50%. Evident, produsul este natural atunci când nu are în compoziție materiale sintetice, iar calitatea lui este cu atât mai bună cu cât are mai mult ulei de tung.

uleiuri naturale
sursa foto: sustainlife.org

Uleiul de teak – folosit la finisarea lemnului pentru exterior

Ca și Danish Oil, uleiul de teak este un amestec de uleiuri naturale, materiale sintetice, aditivi și solvenți. El nu se obține din lemnul de teak. Denumirea vine de la faptul că este folosit pentru finisarea mobilierului de exterior, mobilier care este făcut de multe ori din lemn de teak. Uleiul natural folosit în principal pentru uleiul de teak este cel de in. Aditivi folosiți la formularea lui îl fac rezistent la acțiunea radiației UV și a factorilor de mediu.

uleiuri naturale
finisare la exterior
sursa foto: larre.com

Uleiul mineral – recomandat pentru finisarea ustensilelor din lemn pentru bucătărie

Uleiul mineral este produs rezultat din distilarea petrolului în procesul de obținere a benzinei și a altor produse petroliere. Este incolor, inodor și este folosit în industria farmaceutică, dar și la obținerea cremelor și a loțiunilor. Este recomandat pentru finisarea bolurilor și a ustensilelor din lemn pentru bucătărie.

Folosirea uleiurilor vegetale nu este recomandată în acest caz pentru că obiectele devin lipicioase și se îmbâcsesc.

Alte uleiuri naturale

În amestecurile de uleiuri se mai folosesc și uleiuri naturale de floarea soarelui, măsline, soia, mac, șofran, dar ele nu sunt folosite separat pentru finisarea lemnului. De asemenea, există materiale ecologice, de tipul uleiului de cocos, de palmier, sau alte astfel de uleiuri, care se folosesc local și se găsesc pe site-urile sau în magazinele de specialitate.

La final, câteva informații generale privind folosirea uleiurilor:

  • Este un mod de finisare foarte popular, folosit peste tot în lume.
  • Umiditatea lemnului înainte de uleiere trebuie să fie în intervalul 12-14%.
  • Colorarea lemnului este bine să se facă înainte de aplicarea uleiului. Baițurile folosite trebuie să fie pe apă sau pe solvent, nu pe bază de ulei pentru a nu reduce absorbția ulterioara a uleiului în lemn.
  • Uleiurile asigură protecție la umiditate, uneori și la pătări, dar nu și la agresiuni mecanice.
  • Aplicarea uleiurilor este simplă. Se face cu pensula sau prin ștergere cu cârpa. După aplicare excesul se îndepărtează prin ștergere.
  • În general, peste suprafețele uleiate nu se mai poate aplica nimic. Produsele hidrodiluabile se cojesc iar cele pe bază de solvenți organici sunt incompatibile. Singurele combatibile sunt cele pe bază de white spirit (petrosin), dar și acestea, dacă lemnul este saturat în ulei, au aderența foarte scăzută. Dacă se dorește aplicarea unui strat de lac sau vopsea, este bine să se șlefuiască înainte lemnul uleiat. În mod normal, uleiul nu pătrunde mai mult de 2-3 microni în lemn, așa că nu va fi foarte greu de îndepărtat.
  • Suprafețele finisate cu ulei necesită întreținere. Cel puțin o dată pe an finisajul trebuie reîmprospătat.
  • Uleiurile prezintă fenomenul de autocombustie (se oxidează la lumină, cu degajare de caldură) și pot genera incendii. Nu lăsați niciodată cârpele îmbibate cu ulei aruncate la întâmplare.

Uleiurile naturale au fost mereu folosite pentru a proteja lemnul. În trecut erau doar uleiuri naturale, acum sunt și sintetice. Produsele pe bază de uleiuri sunt folosite pentru a finisa și lemnul care stă la exterior, fiind de multe ori chiar mai eficiente decât unele produse sintetice.

Spor la lucru și grijă la etichetă, dacă vreți un ulei cât mai natural.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

47 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua. Am doua piese de mobilier care cred ca sunt uleiate: o masa din lemn de palisandru si un birou din lemn de stejar. Pe cutia in care a venit masa chiar scria – oiled. Ambele au suprafetele mate. Cu ce ulei as putea sa le acopar fara a le schimba culoarea si ca suprafata sa ramana mata? Va multumesc!

    • Buna seara.
      Daca scria oiled cu siguranta sunt uleiate. Dar de ce vreti sa le aplicati un alt strat? Uleiul nu se aplia in exces. Tocmai acest lucru face ca suprafata sa fie mata. Daca se aplica prea mult suprafata devine mai lucioasa iar in perioadele foarte calde uleiul se dilata si suprafata devin grasa. Uleiul se aplica pe suptafata dupa care excesul se sterge.
      Cele mai bune uleiuri pentru mobila sunt uleiul de tung sau Danish Oil (care ueste un amestec de uleiuri).
      Toate cele bune.

  • Buna ziua. Am doua scaune taranesti cu motive traditionale realizate recent la care as vrea sa le dau aceeasi culoare inchisa spre negru similara cu cele autentice. Cu ce ulei as putea sa le acopar? Va multumesc!

    • Buna ziua.
      Puteti folosi ulei de tung sau ulei de in. In comert se gasesc astfel de uleiuri naturale care sunt amestecuri de mai multe tipuri de ulei. Cel mai cunoscut este Danish oil, un ulei care are destul de mult ulei de tung (cel mai bun si mai frumos) in compozitie. Cel mai simplu este sa folositi ulei de in sicativat (se usuca mai repede decat cel netratat). Informatii despre uleiuri aveti si aici.
      Toate cele bune!

      • Buna ziua! Uleiul de tung sau de in se poate folosi si la mesele cu răsina? Cum se comporta rasina impreuna cu uleiul?

        • Buna ziua.
          Uleiurule nu pot fi acoperite decat de produse ce au ca solvent white spiritul (vopsele pe vaza de ulei, vopsele alchidice si alte astfel de produse). Alte materiale u au aderenta la suportulul uleiat. Este si cazul produselor epoxidice. Nu am incercat niciodata sa torn rasina epoxidica pe lemn uleiat, dar din ce am citit, nimeni nu recomanda aplicarea rasinii peste ulei tocmai din cauza acestei lipse de aderenta.
          Toate cele bune!

  • Buna Ziua.As dori pe viitor sa reconditionez o casa taranessca,este din barne de stejar si as dori sa imi recomandati un produs care sa o pastreze cat mai mult,si pe ustensile vechi din lemn cu ce se poate da impotriva cariilor fiindca sunt foarte vechi.multumesc

    • Buna seara.
      Tratamentle impotriva carilor sunt destul de dure. Ar trebui ca lemnul sa fie inchis intr-o incinta in care sa fie pulverizat substante speciale (sunt firme specializate de unde le puteti cumpoara. O simpla cautare pe net „substante anticari” si le gasiti). Dar in primul rand trebuie sa vedeti daca lemnul a fost atacat de cari si daca sunt inca in lemn. In liniste se aude cum carul roade lemnul. Este un zgomot specific, imposibil de confundat.
      Ca protectie va recomand uleiul sau ceara. Lemnul de stejar este dur, frumos si rezistent si este pacat sa fie acoperit cu lac, mai ales daca este vechi. Uleiul de in il protejeaza foarte bine, atat la interior cat si la exterior. Ceara nu este la fel de rezistenta.
      Toate cele bune!

  • Buna seara! Vreau sa fac o placare cu lemn nuc la un perete in dormitor. Mentionez ca lemnul de nuc nu va fi rindeluit ci doar putin finisat cu smirghel. Vreau sa scot in evidenta fibra lemnului si rizurile de la taierea lemnului. Ce ulei imi recomandati pentru a scoate in evidenta lemnul?

    • Buna ziua.
      Uleiul de tung este cel mai frumos si cel care pune cel mai bine in evidenta fibra lemnului. Este si cel mai scump. Un alt produs bun este Danish oil. Este un amestec de ulei de tung si ulei de in. Puteti folosi si ulei de in. Este mai ieftin si nu este foarte mare diferenta intre ele. Pentru ca este lemn de nuc, un lemn foarte frumos cu un desen deosebit, eu as finisa cu ulei de tung sau Danish oil.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua ,
    Am o sculptura din lemn de dud de 1.8 m pe care as vrea sa o pun la exterior , as vrea sa tratez lemnul cu ulei , puteti sa imi indicati ce tip de ulei ar fi potrivit ?
    De asemenea as vrea ca lamnul sa nu se crape in timp .
    Cum sa procedez ?

    Cu stima,
    Marius Ghete

    • Buna ziua.
      Ar trebui sa folositi lazura pentru exterior pe baza de ulei de in. Pentru a fi rezistent la radiatia UV uleiul de in are nevoie de o usoara pigmentare iar lazurile au pigmenti (chiar daca sunt transparente).
      Cu aparitia crapaturilor este mai dificil. Depinde ce umiditate are lemnul. Uleiul lasa lemnul sa faca schimbul natural de umiditate cu mediul si asta este bine pentru ca se reduc tensiunile. Dar iesirea apei nu trebuie sa fie fortata, adica este bine ca statuia sa nu fie pusa direct in soare. Daca umiditatea in lemn este mare, soarele forteaza iesirea apei si pot aparea tensiuni ce duc la crapaturi.
      Toate cele bune!

      Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 

      Va multumim!

      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Foarte interesante articolele despre finisajul lemnului.
    As dori sa fac o cutiuta pentru bijuterii cu un bait pe baz de apa. Cu ce ar fi mai bine sa dau un luciu? Initial ma gandeam la shellac insa nu pare un procedeu mai degraba pentru cei experimentati. Se poate folosi un ulei pt a ii da luciul dorit sau tot la un lac va trebui sa apelez?

    • Buna ziua!
      Puteti finisa si cu shellac daca va incumetati la munca. Pentru un rezultat bun trebuie aplicate multe straturi de lac. Aveti mai jos un link cu aplicarea shellac-ului, poate va ajuta.
      Daca doriti sa aveti un luciu foarte puternic atunci trebuie sa folositi un lac cu luciu inalt (peste 90 gloss). Nu este simplu nici cu lacul pentru ca luciul aplifica orice defect si trebuie facuta slefuirea intre straturi.
      Cu ulei este cel mai simplu. Nu obtineti luciu oglinda, dar obtineti unul matasos, foarte placut. Trebuie sa aplicati 2-3 straturi, cu timp de uscare de 24 ore intre ele. Dupa aplicare lasati sa absoarba foarte bine 15-20 min dupa care stergeti surplusul. La final puteti lasa stratul de ulei sau puteti aplica un strat de ceara pe care a doua zi sa-l lustruiti foarte bine cu carpa de bumbac curata sau cu o masina de lustruit cu disc de pasla. Veti fi incantat de rezultat.
      Succes!
      https://revistadinlemn.ro/2017/08/18/french-polish-metoda-clasica-de-aplicare-a-shellac-ului/

  • Buna ziua,

    Vreau sa fac in gradina o alee din rondele de salcam cu grosimea de 8cm. Producatorul mi-a zis ca nu este nevoie sa le aplic un tratament cu ulei. Precizez ca nu se foloseste vreun adeziv, rondelele se pun pe un pat de nisip de cativa centimetri grosime sub care se afla o folie ce previne cresterea plantelor. Spatiile dintre rondele se umplu tot cu nisip.

    Credeti ca ar trebui sa protejez lemnul cu vreun ulei ? Multumesc

    • Buna ziua.
      Producatorul are dreptate. Salcamul este un lemn foarte taninos si dur, cu rezistenta foarte buna la exterior. Este lemnul care poate rezista foarte bine neprotejat afara. Chiar daca se acopera cu un strat de mucegai acesta este numai superficial si daca-l veti racai veti descoperi imediat lemnul total sanatos. Si insectele il ataca foarte greu pentru ca este dur si dens.
      Mai multe informatii despre salcam gasiti in link-ul de mai jos.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2016/11/02/salcamul-cel-puternic-rezistent-si-frumos/

  • Buna ziua,

    Vreau sa fac o alee in gradina din rondele de salcam. Rondelele se aseaza pe un pat de nisip, iar in spatiile dintre ele se pune tot nisip, nu este nevoie de vreun adeziv. Este nevoie de vreun tratament, producatorul mi-a spus ca nu ? Multumesc

    • Buna ziua.
      Producatorul are dreptate. Salcamul este un lemn foarte taninos si dur, cu rezistenta foarte buna la exterior. Este lemnul care poate rezista foarte bine neprotejat afara. Chiar daca se acopera cu un strat de mucegai acesta este numai superficial si daca-l veti racai veti descoperi imediat lemnul total sanatos. Si insectele il ataca foarte greu pentru ca este dur si dens.
      Mai multe informatii despre salcam gasiti in link-ul de mai jos.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2016/11/02/salcamul-cel-puternic-rezistent-si-frumos/

  • Buna ziua,

    Am facut un organizator din lemn pentru tacamuri. (Fundul e din placaj de pin de 10mm, iar restul lemnului este fag). Imi puteti spune va rog cu ce as putea sa dau pe el pentru finisare tinand cont ca tacamurile vor intra in contact cu finisajul? exclus vopseaua, vreau sa se vada lemnul. Multumesc frumos, o zi placuta.

    • Buna seara.
      Aveti 2 variante, lac sau ulei. Ca lac va recomand sa folositi lac palouretanic sau lac hidrodiluabil. Lacul poliuretanic devine inert dupa intarire fiind sigur pentru astfel de folosiri (mai sigur chiar decat unele lacuri pe baza de apa). In plus este si foarte rezistent la zgariere sau socuri mecanice.
      Eu as merge insa pe varianta ulei. Trebuie sa folositi ulei mineral food safe. Lemnul uleiat arata foarte bine si este foarte rezistent la umiditate. Rezistenta la zgariere si la socuri sunt mai scazute si sunt dependente de rezistenta speciei de lemn folosite.
      Tote cele bune!

      Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
      Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

    • Buna seara!
      Banuiesc ca aveti nevoie de ulei mineral food safe. Este uleiul folosit pentru finisarea tocatoarelor, a bolurilor sau altor obiecte din lemn folosite in bucatarie. Un astfel de produs gasiti aici, dar nu este singura sursa. Daca veti cauta pe net „ulei mineral food safe” veti gasi si alte surse.
      Toate cele bune!

      Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
      Va multumim!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Buna seara! Ce ati recomanda ca finisaj pentru lambriuri din lemn de brad instalate pe tavan? Parte este instalat si in baie si acolo cred ca re nevoie de un tratament diferit.

    • Buna seara!
      Parerea mea este ca uleiul este cea mai buna alegere. Protejeaza foarte bine la umiditate si patrunde in profunzime. In baie de astfel de protectie este nevoie. Se poate folosi si un lac cu rezistenta buna la umiditatate (poliuretanic), dar daca lemnul se misca din cauza variatiilor de umiditate pot aparea fisuri in pelicula. In timp lacul se scorojeste si trebuie refacut intreg finisajul. Uleiul lasa lemnul sa se miste fara riscul apaitiei crapaturilor.
      Toate cele bune!

      Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
      Va multumim!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Buna seara, va rog sa imi dati un sfat in legatura cu tratarea platourilor si a bolurilor din lemn. Care ulei sa il folosesc de tung sau cel mineral pentru a scoate fibra in evidenta si o rezistenta mai lunga a luciului lemnului? Si va rog sa imi explicati procesul prin care se folosesc aceste uleiuri. Pana acum am folosit ulei de in si isi pierde luciul foarte repede. Probabil gresesc in aplicarea lui.

    • Buna ziua!
      Cel mai frumos arata lemnul dupa ce este tratat cu ulei de tung. Pentru obiecte care vin in contact cu alimentele este recomandat insa uleiul mineral. Disparitia luciului inseamna disparitia uleiului sau dimpotriva un exces de ulei ramas la suprafata care fixeaza murdarie. Uleiul se aplica in straturi succesive cu 24 de ore timp de uscare intre ele. Aplicarea fiecarui strat se face in exces, se lasa 30-45 min. pentru ca lemnul sa absoarba, dupa care excesul se sterge. Se repeta operatia pana cand lemnul este saturat, nu mai poate absorbi. Nu se lasa niciodata uleiul nesters pentru ca suprafata va deveni lipicioasa.
      Uleiul nu este un finisaj rezistent in timp, mai ales daca obiectele sunt spalate. Pentru a-si pastra luciul dupa 6 luni – 1 an trebuie aplicat un alt strat de ulei (sau mai multe, daca lemnul o cere).
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2019/04/17/7-reguli-de-respectat-la-finisarea-cu-ulei-a-lemnului/

  • Buna seara, as dori sa ma ajutati daca va rog frumos cu un sfat. Imi fac niste ferestre din lemn pentru casa, le prefer mai mult pe cele de lemn in locul celor de plastic. As dori sa imi recomandati un lac pe care sa il folosesc, fiindca cele mai multe care se gasesc in comert nu dureaza in timp, in exterior, si ce tratamente ar trebui sa mai aplic lemnului inainte de a aplica lacul pe el. Multumesc mult pentru atentia acordata si o seara placuta sa aveti!.

    • Buna ziua!
      Produsele care exista pe piata au rezistenta de la 2-3 ani pana la 12 ani. Cea mai mare rezistenta declarata, de 12 ani, am intalnit-o la Sodalin, lacul Tinova. Este un lac pe baza de white spirit (petrosin). Sadolin este o firma buna.
      Pot fi folosite si produse pe baza de ulei. In acest caz protectia la apa este foarte buna, dar finisajul trebuie intretinut, pentru ca precipitatiile spala in timp uleiul. Intretinerea este simpla, practic la 2-3 ani, dupa spalarea ferestrelor, se sterg tocurile cu o carpa inmuiata in uleiul folosit la vopsire sau unul recomandat pentru intretinere. Reprezentantii Kreidezeit spun ca vopseaua lor de ulei rezista 6-8 ani daca este corect aplicata.
      Puteti folosi si lacuri pe baza de apa. Marci de calitate sunt Sirca, Ica (Lomilux), Milesi, Sikkens, Sayerlack.
      Indiferent ce produs folositi, modul cum se face aplicarea este foarte important. Trebuie respectate intocmai indicatiile de pe eticheta. Abaterile pot duce la scaderi importante ale rezistentei.
      In link-ul de mai jos aveti cateva indicatii pentru lemnul folosit la exterior si modul in care se finiseaza.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2018/08/03/12-reguli-simple-pentru-a-avea-constructii-din-lemn-rezistente-la-exterior/

  • Buna ziua, as avea nevoie de un sfat daca se poate, am aplicat peste podeaua din lemn de stejar ulei natural pentru parchet. Am aplicat mai mult decat de obicei, gandindu-ma ca las 30 de minute sa absoarba parchetul cat vrea, si apoi sterg surplusul, dar fiind foarte tarziu am sters doar o parte din suprafata, cealalta ramanand pentru dimineata. Suprafata de pe care am sters surplusul a ramas foarte frumoasa, dar pe cealalta uleiul s-a uscat, si acum este destul de lipicios si raman urme la atingere. Am incercat sa il sterg, cu tot felul de carpe, dar nu reusesc si nu stiu cum as putea sa dau acum surplusul jos, sau macar daca se va duce de la sine, cu timpul. Va multumesc frumos!

    • Buna ziua!
      Este foarte de greu de sters si de la sine nu se duce. Va trebui sa incercati sa-l indepartati cat mai repede pentru ca, in timp, aduna murdarie si se face din ce in ce mai urat si mai greu de scat de el. Incercati cu solventi specifici uleiului, adica white spirit (adica petrosin sau gaz – diluanti derivati din petrol) sau terebentina. Va trebui sa insistati pentru ca uleiul este acum oxidat si nu se dizolva usor fiind practic alta substanta. Daca nu cedeaza incercati sa stergeti cu diluant si imediat dupa aceea sa slefuiti. Nu folositi o hartie prea fina,nu va va ajuta. Incercari cu 180 sau 220 sau burete abraziv mediu. Este posibil sa ajungeti pana la lemn si sa trebuiasca sa aplicati un strat nou de ulei. Daca slefuiti fara diluant hartia abraziva sau buretele se vor incarca foarte repede si va trebui sa le schimbati foarte des.
      Succes!

      • multumesc foarte mult pentru ajutorul dumneavoastra. Aceasta greseala cu siguranta nu o voi uita 🙂 am sa incerc sa gasesc diluantii de care mi-ati spus, dar acum din cauza carantinei fiind mai greu, probabil pana la urma va trebui sa slefuim partea aceea 🙁

  • Buna ziua,
    Mulțumesc pentru aceste informații valoroase.
    Am un mobilier living din fag masiv, cumpărat sh, nu pare să fi fost tratat cu ceva. Puteți va rog sa mi recomandați o soluție simplă și netoxica.

    • Bună seara!
      Uleiurile colorate cu pigmenți, așa cum sunt lazurile pe bază de ulei, colorează transparent lemnul.
      Uleiul naturale pentru lemn, adică uleiul de in fiert sau uleiul de tung, au o culoare mai închisă ca uleiul de măsline, de exemplu, dar lemnul nu se colorează, ci doar de închide puțin la culoare și arată de parcă ar fi ud.
      Toate cele bune!

  • Am revenit cu o alta mica problema si din nou pot spune ca este un blog extraordinar.

    Am cumparat un blat de bucatarie din stejar si vreau sa il dau cu ulei de tung. Am vazut si opinia cum ca primele doua straturi se dau cu uleiul diluat 50% cu terebentina pentru a intra in fibre mai bine. In blog nu spuneti nimic de diluare si nici in filmultet nu foloseste diluat. Dv cum recomandati?
    De asemenea, partea de dedesubt, nefiind expusa la nimic, cate straturi recomandati, vorbind mai mult de factorul economic. Sau dau tot 4 straturi si ulterior mult mai rar/deloc, data fiind si pozitia incomoda?

    Multumesc.

    • Mă bucur că suntem de ajutor.
      Uleiul de tung, spre deosebire de uleiul de in, are molecula mai mare. El nu va intra atât de adânc în lemn precum cel de in chiar și dacă este diluat. Dar, în funcție de producător, poate fi mai vâscos sau mai diluat. Terebentina ajută dacă vâscozitatea uleiul este mare. Recomandarea mea este să diluați uleiul dacă este vâscos și să folosiți ulei de balsam de terebentină. Este obținut din rășină de pin și miroase mai plăcut, nu apărător ca terebentina obținută din petrol (white spirit).
      Recomandarea pentru a avea număr egal de straturi este pentru echilibrarea părților nă nu apară deformări ale blatului. Deformările sunt mai vizibile la finisarea cu lacuri pentru că sunt mai dure. Uleiurile sunt elastice și pun presiune mai mică pe lemn. Trebuie să finisați și partea de dedesubt pentru a împiedica umiditatea să intre, dar puteți să aplicați doar 2-3 straturi și să refaceți mai rar.
      Succes!
      https://revistadinlemn.ro/2020/06/10/uleiul-de-tung-uleiul-pentru-lemn-care-face-pelicula-si-rezista-foarte-bine-la-umezeala/

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian