Bricolaj Deco&Design Finisare DIY

Grinzi din lemn – sugestii pentru finisare

Am vorbit cu cineva despre grinzi din lemn și finisarea lor și m-am gândit că este o bună ocazie de a vă da câteva sugestii privind atât modul cum pot fi folosite pentru decorarea casei, cât și cum pot fi finisate.

grinzi din lemn
Living
sursa foto: clasiccountryvacationhomes.com

Grinzile erau folosite la construcția caselor fără să fie luat în calcul rolul lor decorativ. Se foloseau trunchiuri de copaci zdraveni, decojiți sau prelucrați sumar. Pe grinzile montate pe stâlpii de rezistență se sprijinea acoperișul casei. Dacă pereții “înghițeau” stâlpii de rezistență în zidărie, grinzile rămâneau de multe ori în exterior, scândurile tavanului fiind bătute din pod peste grinzi.

grinzi din lemn
Casa veche cu tavan cu grinzi vizibile
sursa foto: rilane.com

Și acum se folosesc grinzile din lemn ca structură de rezistență. Acoperișul, amenajarea unor pasarele de trecere sau a unor mansarde, scările interioare, toate au nevoie de susținerea unor grinzi puternice.

grinzi din lemn
Grinzi suport pasarela
sursa foto: remodelingcalculater.org

Din ce în ce mai mult, în ultimii ani, se încearcă reproducerea aspectului de vechi sau crearea unui efect sau a unei atmosfere speciale folosind grinzi din lemn. Pot fi folosite atât pentru a face o amenajare rustică, cât și la o construcție modernă.

Grinzi rustice
sursa foto: houzz.com
grinzi din lemn
Mansarda moderna
sursa foto: doityourself.com
grinzi din lemn
Grinzi in decor elegant
sursa foto: benvenutiandstein.com

Dar, spre deosebire de trecut, acum nu se folosesc întotdeauna grinzi reale, dintr-un trunchi de copac, ci grinzi aparente, dar care seamănă foarte bine cu suratele lor mai bătrâne. Vă vine să credeți că această grindă veche, chiniută de vreme, este de fapt o grindă aparentă făcută doar cu câteva zile înainte?

grinzi din lemn
surda foto: lumberjocks.com
grinzi din lemn
sursa foto: lumberjocks.com

Cu astfel de grinzi se poate schimba foarte mult aspectul unei locuințe. Marele lor avantaj este că sunt mai ușoare  decât grinzile din lemn recuperat sau din trunchiuri de copac, ușurând foarte mult sarcina aplicată pe tavan. Este însă foarte important cum se face finisarea lor, dar și cum sunt montate. Dacă veți urmări filmulețul de la final o să vedeți schimbarea adusă încăperii de acele grinzi foarte bine făcute și montate.

Dacă vă doriți, puteți face singuri finisarea grinzilor. Important este să știți că va fi ceva muncă. Dacă nu sunteți arhitect sau designer, ar fi bine să vă consultați totuși cu unul pentru a alege finisajul. Poate să vă placă foarte mult un anume finisaj, dar el să nu fie potrivit pentru casă. Iar finisarea unei grinde este destul de dificilă si, o dată montată, va fi greu să o mai schimbați.

Cel mai simpu mod de a finisa grinzile este colorarea lor în aceeași culoare cu tavanul sau pereții.

grinzi din lemn
Grinzi vopsite alb
sursa foto: homebunch.com

Dar o culoare contrastantă le va scoate în evidență și le va pune în valoare ca elemente de design.

grinzi din lemn
Grinzi clorate nuc
sursa foto: zillow.com

Indiferent de culoarea lor este necesară aplicarea a 1-2 straturi de lac protector. Nu vă trebuie aparatură specială pentru o astfel de aplicare. Se poate face cu trafaletul, important este să găsiți lacul potrivit. Din punctul meu de vedere, cel mai potrivit ar fi un lac hidrodiluabil cu gradul de luciu scăzut. O grinda care lucește pare puțin falsă, dar fiecare poate alege ce variantă crede că se potrivește cel mai bine.

grinzi din lemn
Finisaj lucios
sursa foto: wunderwords.wordpress.com

Tot din punctul meu de vedere, cel mai interesant mod de a finisa grinzile este antichizat, învechit. Este adevărat, se pot folosi grinzi recuperate din case vechi sau făcute din lemn recuperat. Sunt însă voci care spun că este mai bine să se folosescă grinzi noi cu aspect vechi, aducând ca argumente contaminarea cu insecte sau metale, greutatea mare, pierderile de material din cauza nepotrivirii dimensiunilor sau imposibilitatea de a ști cât vor dura, din cauza faptului că nu se cunoaște proveniența.

Aspectul învechit trebuie obținut pe lemnul natur, înainte de aplicarea culorii sau a lacului. Îmbătrânirea lemnului poate fi făcută prin perierea lui cu peria de sârmă sau prin cioplire cu tesla, depinde ce efect vă place mai mult.

grinzi din lemn
Lemn periat cu peria de sarma
sursa foto: newenergyworks.com
grinzi din lemn
Grinzi cioplite
sursa foto: wholesaletimber.com
grinzi din lemn
Tesla
sursa foto: wunderwords.wordpress.com

Se mai pot face și alte semne folosindu-se unelte simple care pot zgâria, înțepa sau tasa lemnul. Mai jos aveți o sugestie de astfel de scule. Dar pot fi folosite și altele, important este să obtineți cu ele niște semne cât mai realiste. Cel mai mare dușman al antichizării este obținerea unor semne false.

grinzi din lemn
Unelte invechire
sursa foto: lowes.com

După pregătirea lemnului, grinda poate fi finisata cu ceară,

grinzi din lemn
Finisare cu ceara
sursa foto: canadiantimberframes.com

sau cu baiț în diverse culori, după care se poate aplica lacul.

grinzi din lemn
Diverse baituri
sursa foto: canadiantimberframes.com

Finisarea grinzilor ca proiect DIY nu este un lucru foarte greu, important este să găsiți materialele potrivite, iar varianta aleasă să se potrivească cu restul casei. În rest, satisfacția de a fi reușit singuri o să vă facă să uitați rapid efortul depus. Succes!

9 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Stimata Doamna Ing . Radu , se pare ca cititi gandurile ! Pe ale mele sigur !
  Va multumesc pentru registrul abordat !

 • Buna ziua, puteti sa-mi dai o idee cum as putea sa maschez niste grinzi exterioare care au crapat foarte tare?
  Sunt grinzi de sustinere la un foisor si la o terasa. Ele au fost vopsite, dar au crapat destul de mult si aspectul vizual lasa de dorit.

  • Buna seara,
   Crapaturile in grinzi au un farmec aparte si sunt multi care prefera grinzile asa. Daca totusi vi se par foarte inestetice puteti folosi chit pentru lemn. Acoperiti crapatura cu o cantitate mai mare decat este nevoie (sa ramana deasupra o mica movilita). In timpul uscarii va scadea. Dupa uscarea completa slefuiti suprafata pana ajungeti la nivelul lemnului. Puteti sa colorati si sa lacuiti zona, fara probleme.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua
  Terasa de la intrarea in casă se sprijină pe doi stâlpi (grinzi) de lemn de brad, care acum mi se par cam subțiri raportat la proporțiile casei. Văzând în revista un articol privind arhitectura japoneză de lemn, mă gândeam să îmbrac/plachez aceste grinzi cu scândură de stejar, până la o înălțime de 1,6 m pentru a le crește aparent grosimea .
  Întrebarea mea e: Acoperirea grinzilor de lemn de brad cu lemn de stejar, poate afecta grinzile de lemn care sprijină terasa și să contribuie la scăderea rezistenței acestora?
  Mulțumesc.

  • Buna seara,
   Nu va afecta. M-am consultat si cu un inginer constructor pentru a fi sigura. Greutatea adaugata nu este atat de mare incat sa afecteze structura de rezistenta.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter