Clicky

Art&Craft Bricolaj

Lemn și rășini epoxidice – protecție, design, artă

Am văzut în ultima vreme tot mai multe încercări, unele chiar foarte reușite, de a combina rășini epoxidice cu lemn pentru a obține piese de mobilier dintre cele mai diferite. Rășina epoxi nu este folosită acum pentru prima dată. Mulți dintre voi își amintesc cu siguranță florile sau trifoiul cu patru foi imortalizate într-o bucată de rășină. În ultimul timp însă designerii din întreaga lume, dar și de la noi, au redescoperit rășina, folosind-o pentru a obține obiecte spectaculoase. Cum interesul pentru aceste materiale este foarte mare m-am gândit să vă spun și eu câte ceva, fără a avea însă pretenția că sunt un specialist în domeniu.

surdsa foto: bestbartopepoxy.com

Nu există o singură rășina epoxidică. Ele sunt practic o mare familie, cu cele mai multe calități comparativ cu alte familii de rășini sintetice: rezistență mare la temperaturi foarte scăzute sau foarte ridicate, rezistență la electricitate, rezistență mecanica foarte bună, durabilitate, foarte bună rezistență la umiditate, foarte rezistente în timp. Toate aceste calități le fac utile in domenii dintre cele mai diverse: aeronautic, naval, electric, electronic, obținerea lacurilor și vopselelor, a adezivilor, a pardoselilor, etc.

Dar să revenim la utilizarea lor pentru protecția lemnului sau în combinație cu el. Un domeniu în care sunt folosite de multă vreme este construcția de ambarcațiuni. Spre deosebire de alte rășini, cele epoxidice au o rezistență foarte mare la umiditate, ceea ce face ca obiectele acoperite să aibă o rezistență foarte bună la degradare în apă. Rezistența mare se datorează unei structuri chimice diferite de ale celorlalte lacuri. De aceea rășinile epoxidice sunt materialele preferate pentru acoperirea yahturilor, a bărcilor, sau a altor ambarcațiuni din lemn.

rășini epoxidice
sursa foto: theepoxyexperts.com

Rășina epoxidică este un produs cu întăritor, de tipul A+B. Nu toate rășinile au același raport de amestecare. Pentru a obține calitățile descrise de producător, raportul de amestecare trebuie respectat întocmai. Dacă masurarea celor 2 componente nu este făcută exact proprietățile produsului final se schimbă. De aceea producătorii fac întotdeauna ambalajele conform proporției de amestecare (identice pentru amestecare 1:1, sau diferite, dar proporționale, pentru alt raport de amestecare).

rășini epoxidice
sursa foto: gerzf.com

Rășinile epoxidice sunt simplu de folosit. Se pot turna ușor și nu fac bule în timpul reacției de polimerizare (întărire). Ambele componente au vâscozitatea scăzută așa că nu este necesară diluarea lor. Reacționează într-un interval foarte larg de temperatură, de la 5 până la 150 grd.Celsius (se folosesc însă catalizatori diferiți). În timpul reacției nu există contracții sau contrageri astfel încât suprafața nu riscă să aibă crăpături sau alte astfel de defecte.

rășini epoxidice
sursa: youtube.com

Culoarea rășinii este de obicei galben-maroniu deschis până la maroniu, asemănătoare chihlimbarului. Sunt însă și rășini transparente, total incolore, cu ajutorul cărora se obțin părți de mobilier foarte clare. Ele pot fi colorate, cu coloranți sau pigmenți, în funcție de rezultatul final – transparent sau opac.

rășini epoxidice
sursa foto: core77.com

Amestecarea celor doua componente se face înainte de aplicare. Se toarnă cantitățile măsurate din fiecare component într-un recipient și se amestecă ușor. Inițial amestecul devine opalescent, dar pe măsură ce se amestecă redevine transparent. Înainte de turnare este bine să fie lăsat 5 minute pentru ca bulele de aer să poata ieși.

Rășina se folosește cel mai mult la protejarea blaturilor de masă sau pentru obținerea unora deosebite. Cum poate fi turnată, o suprafață plană este cel mai simplu de finisat. Înainte de turna amestecul asigurați-vă că suprafața este foarte curată, lipsită de praf, ulei, vopsea sau alte materiale care pot strica aspectul sau pot intra în reacție cu rășina. Nu uitați că veți obține o suprafață transparentă și clară. Amestecul se toarnă și se întinde ușor cu o spatulă (sau un cuțit lat) pe toată suprafața. Surplusul va curge pe margini așa că protejați locul pentru a nu-l murdări. Pe margini întindeți materialul cu pensula pentru a nu rămâne scursuri.

În cazul în care doriți o suprafață mai groasă, faceți înainte un șablon și umpleți-l cu rășină. Se pot pune orice fel de obiecte, ele vor rămâne înglobate în rășină, obținându-se obiecte unice.

rășini epoxidice
sursa foto: ptomarinesuppliers.com

Pentru a avea o suprafață perfect clară, fără bule, îndepărtați-le suflând aer cald sau folosind o torță de tipul aceleia cu care se aprinde aragazul. Căldura va face ca aerul să iasă la suprafață. Puteți aplica și straturi succesive. Lăsați 24 de ore pentru întărire, după care șlefuiți ușor suprafața și turnați un alt strat.

rășini epoxidice
sursa foto: likely.pl

Dacă s-au prins fire de praf sau alte particule care strică aspectul suprafața poate fi șlefuită. În urma șlefuirii se mătuiește. Pentru a-i reda transparența ștergeți-o ușor cu o cârpă îmbibată în rășină.

Vă spuneam la început despre designerii care crează obiecte deosebite cu ajutorul rășinii epoxidice. Poate cele mai reușite dintre ele sunt cele în care rășina este combinată cu lemnul recuperat. Efectele trecerii timpului sau urmările atacului insectelor sunt evidențiate de rășină. Rezultatul, din punctul meu de vedere, este minunat.

rășini epoxidice
sursa foto: trendir.com

Am remarcat și o altă modă – încastrarea unui obiect simplu de mobilier, în genereal un scaun, într-un cub de rășină. Scaunul obtinut prin încastrarea unui scaun Thonet este chiar spectaculos.

rășini epoxidice
sursa foto: interior.ru

Și la noi există fabrici de mobilă care pun accent pe design și dau mână liberă tinerilor sa creeze obiecte care ies din tiparul obișnuit și clasic al mobilierului românesc.

Despre rășini epoxidice și obiectele ce se pot obține cu ajutorul lor se poate vorbi la infinit. Cred însă că este momentul să mă opresc. Mi-ar placea însă să considerați acest articol un început. Completările, sugestiile și întrebările voastre sunt dorite și așteptate.

rășini epoxidice
sursa foto: nabtafurniture.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

18 comentarii

Adaugă un comentariu

  • Se gasesc in magazinele de bricolaj. Pentru cantitati mai mici cautati pe net „rasina epoxidica pentru lemn”.
   Toate cele bune! 🙂

 • Frumos articol si necesar. 🙂
  In interesul amatorilor de asemenea lucrari, imi permit sa aduc in vedere faptul ca rasinile epoxidice transparente pentru turnare (cu/fara rezistenta UV) sunt rasinile de care au nevoie ( a nu se confunda cu rasinile epoxidice transparente pentru laminare, ce au un timp de lucru scurt/foarte scurt si nu se comporta bine in turnari cu strat mai mare de 1-2 mm). Unele rasini epoxidice transparente pentru turnare au proprietatea de autodegazeificare, insa nu toate (a se consulta inainte de achizitionare, fisa tehnica a produsului). Important a se consulta descrierea produsului de catre producator in vederea identificarii stratului maxim de material in grosime sau volum, ce se poate turna, pentru a evita autoincalzirea ( situatie in care apare contractie dimensionala la racirea amestecului) .

 • Bună ziua!
  Foarte interesant articol! Mulţumesc mult pentru idei.
  Doar o întrebare: ca specialist, puteţi să-mi recomandaţi o răşină anume şi de unde aş putea să fac rost de ea? Am citit răspunsul anterior, dar mă refer la una pe care dumneavoastră o recomandaţi. Cea folosită pentru pardoseli epoxidice se pretează pentru aplicarea pe lemn?
  Mulţumesc pentru timpul acordat.
  O zi minunată.

  • Imi pare rau, dar nu va pot face o recomandare. Am spus inca de la inceput ca nu ma consider un specialist in domeniu. In gama de produse Polistuc, pe care o comercializam, nu sunt si rasini epoxidice. In legatura cu cea pentru pardoseli pot sa va spun ca am colaborat in urma cu ani cu cineva care facea pardoseli epoxidice pe care le colora cu pastele noastre pigmentate. Am testat si eu pe lemn, dar cred ca am aplicat un strat prea gros si a crapat.
   Eu am cautat pe net „rasini epoxidice pentru lemn” si sunt firme care au astfel de produse. In recomandari veti gasi si ce grosime de strat se recomanda.
   Sper sa va fie de folos.
   Toate cele bune

 • Buna ziua d-na Mihaela,

  As dori un sfat de la dumneavoastra legat de acest subiect. Am un proiect (doua boxe audio) iar finisajul (din lemn de brad) sa aive un aspect foarte lucios dar sa se vada si fibra lemnului. Dupa cateva tutoriale pe Youtube am decis sa procedez astfel:

  – slefuire
  – curatare cu solvent
  – aplicare bait
  – aplicare rasina epoxidica

  Va rog sa imi spuneti daca trebuie tratat lemnul si inainte de bait, deoarece am vazut un tutorial in care persoana respectiva trata lemnul inainte de baituire cu un ulei sau ceva de genul asta. Spunea ca in felul acesta baitul va fi aplicat uniform fara pete.

  Multumesc

  • Inainte de bait lemnul se trateaza daca este lemn exotic si poate schimba culoarea baitului. Nu este cazul lemnului de brad (sau molid cum cred ca este cazul dumneavoastra.
   Pentru colorare uniforma se pot aplica impregnanti sau solutii diluate de grund, dar trebuie sa fie compatibile cu baitul si rasina sau ce vreti sa dati deasupra pentru luciu.
   Din punctul meu de vedere, daca slefuiti bine lemnul in alb puteti baitui lemnul fara sa apara pete.
   Pentru a avea luciu puteti folosi si alte materiale nu este obligatoriu sa folositi rassina epoxidica. Se poate cu lac nitro lucios, sau cu lacuri hidrodiluabile lucioase.
   Intr-adevar, cu rasina puteti sa dati un singur strat, la celelalte lacuri, pentru a avea luciu frumos trebuie sa dati 2-3 straturi.
   Aveti grija la grosimea stratului. Finisajul nu trebuie sa fie foarte rigid sa nu crape cand vibreaza boxele.
   Dupa slefuire nu trebuie neaparat sa stergeti cu solvent. Daca nu se evapora si baitul este pe baza de apa se va lemnul se va pata. Este suficient sa slefuiti si sa desprafuiti.
   Succes!

   • Va multumesc. Va fi o combinatie intre foarte lucios pe laterale si mat deasupra si in fata. In legatura cu rasina nu am mai facut asa ceva dar sper sa reusesc iar daca imi permiteti, o cerinta express in constructia unei incinte acustice este sa nu vibreze.
    Va multumesc inca o data pentru raspuns.

 • interesant articolul
  de mult timp urmaresc informati despre rasinile epoxi
  ma bucur ca ati abordat acest subiect
  sper sa reveniti cu informatii suplimentare

 • Stimata doamna Radu,
  Sunt foarte foarte incantat de rasina.
  Am inteles totul despre modul cum se obtine rasina (amestecul), cum se aplica dar nu am inteles daca este obligatorie slefuirea si daca da , cu ce ?? Am inteles ca trebuie facut un sablon, eu i-as spune cofraj. Din ce material se poate face acesta pentru ca rasina sa nu adere?
  D-l Stein Petru Toma va spune ca sunteti minunata! Are dreptate!!

  cu foarte multa stima
  St. Roznovietchi

  • Buna seara,
   Slefuirea se face pentru a indrepta suprafetele. Nu ies intotdeauna perfect drepte. Se slefuiesc cu hartie abraziva min.400, dupa care se poliseaza pentru a fi lucioase (se lustruiesc).
   Sablonul trebuie facut dintr-un material cat mai lis, astfel incat rasina sa nu adere: plastic, PAL melaminat drept (fara pori imitati), cutie de lemn dublata de folie de plastic.
   Asa cum am spus si in articol, nu sunt o specialista in astfel de lucrari. Am aflat multe informatii practice din filmuletele pe youtube (tutoriale). Puteti invata foarte multe legat de turnarea rasinii si obtinerea blaturilor de mese sau a altor obiecte.
   Va multumesc pentru aprecieri.
   Toate cele bune!

 • buna ziua
  am o intrebare.. se poate folosi aceasta rasina si pt o camera de baie.. {pt podea}.. cum se comporta.. este alunecoasa? multumesc..

  • Buna seara,
   Rasinile epoxidice sunt folosite frecvent pentru pardoseli. Intr-o vreme era obligatoriu ca in fabricile care prelucreaza carnea, in abatoare, spitale, laboratoare etc sa fie astfel de pardoseli. Exista rasini epoxidice special pentru pardoseli.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua! Doresc sa fac blat pentru bucatarie cu ajutorul rasinei epoxidica, insa nu vrea sa fie lucios pentru ca dupa un timp de folos va fi zgariat, se poate matui, sau rezista la zgarieturi?! Multumesc anticipat!

[index]
[index]