Diverse

Ce este și la ce se folosește uleiul din lemn de cedru

Poate pentru mulți dintre voi subiectul de astăzi nu o să pară la fel de interesant ca cele din ultima perioadă, pentru că nu este despre prelucrarea sau tratarea lemnului. Subiectul însă, nu numai că este interesant, dar este și foarte util. Despre uleiul de cedru, sau ulei din lemn de cedru cum mai este denumit, știam câteva lucruri destul de generale – este un ulei esențial, miroase frumos, se folosește în medicină și farmacie – dar sugestia unui cititor m-a determinat să aflu mai multe despre el.

uleiul de cedru
sursa foto: theminfuloiler.wordpress.com

Uleiul de cedru este cunoscut din cele mai vechi timpuri, de pe vremea sumerienilor și a egiptenilor. Este de altfel foarte pomenit și în Biblie, unde se vorbește despre virtuțile lui tămăduitoare. Egiptenii îl foloseau pentru îmbălsămare, pentru că îndepărta insectele și alte asemenea vietăți, cadavrele rămânând intacte. Sumerienii l-au folosit ca bază pentru obținerea diverselor vopsele.

Uleiul este unul cu adevărat deosebit având o mulțime de calități. Are proprietăți antiseptice, antiseboreice, antispastice, astringente, diuretice, este un bun tonic dar și un bun sedativ, poate fi folosit ca insectofungicid, ca antiinflamator sau expectorant. În ultima vreme a fost folosit cu bune rezultate în  cercetări privind tratarea cancerului și a tumorilor.

uleiul de cedru
sursa foto: natadviser.com

Uleiul nu se obține numai dintr-un singur tip de cedru, iar calitățile lui diferă în funcție de lemnul folosit. Sub aceeași denumire – ulei din lemn de cedru – se găsește atât uleiul extras din soiuri de cedru cât si cel din soiuri de jenupăr. Soiurile folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru uleiul folosit în medicină și cosmetică sunt Cedrus Atlantica (cedrul african, cedrul marocan sau cedrul mediteranean, cum mai este cunoscut) și Cedrus Deodora (cedrul himalaian). Aceste uleiuri au proprietăți terapeutice remarcabile și sunt foarte pure pentru că se folosește lemn care crește la mare înălțime, în zone foarte curate.

uleiul de cedru
sursa foto: mulberrypines.com

Soiurile de jenupar folosite la obținerea uleiului sunt Juniperus Funebris (ienupar chinezesc), Procera (african), Virginiana (din Virginia, SUA) și Ashei (din Texas). Aceste uleiuri sunt folosite pentru obținerea săpunurilor, a odorizantelor de cameră, soluțiilor de curățenie și întreținerea casei, împrospătarea mobilei, îndepărtarea moliilor, etc.

uleiul de cedru
sursa foto: fendrihancanada.com

Jenupărul de Virginia mai este cunoscut și ca cedrul roșu aromatic. El este folosit la obținerea dulapurilor și a cuferelor pentru că uleiul îi conferă un miros foarte plăcut și ține moliile la distanță.

uleiul de cedru
sursa foto: dutchcrafters.com

Tot datorită prezenței uleiului lemnul se folosește la obținerea sicrielor sau a urnelor funerare. Rezistența mare la atacul insectelor îl face foarte potrivit pentru a fi folosit direct pe pământ, la obținerea deckurilor sau a gardurilor.

uleiul de cedru
sursa foto: lifetimewarantyfence.com

Din cedrul roșu se extrage uleiul folosit pentru împrospătarea mobilei din lemn de cedru, dar mai  ales a mirosului acesteia, ținând astfel moliile la distanță. Un mod foarte bun de luptă împotriva moliilor este punerea în dulapuri a bucăților de lemn îmbibate cu ulei de cedru. Metoda este garantată.

uleiul de cedru
sursa foto: heartworkorg.com

Uleiul se obține prin distilarea bucăților de lemn de cedru, a rădăcinilor, crenguțelor și chiar acelor, amestecate cu apă. Se obține un ulei foarte pur, cu o culoare galben arămie. Pentru a putea fi folosit în scopuri medicale sau cosmetice el trebuie să fie foarte pur. Când îl cumpărați încercați să nu-l luați pe cel mai ieftin. Pentru a-l face mai accesibil ca preț unii producători îl amestecă cu uleiuri vegetale. Puteți verifica daca este un ulei de calitate punând o picătură de ulei pe o hârtie absorbantă. Dacă după evaporare nu rămân reziduuri este un ulei de calitate. Daca apar reziduuri inseamnă ca uleiul a fost amestecat cu uleiuri vegetale.

uleiul de cedru
sursa foto: parfumersworld.com

Cele mai cunoscute utilizări ale uleiului de cedru sunt:

  • tratarea eczemelor și a dermatitelor,
  • tratarea căderii parului și a mătreții,
  • tratarea răcelilor, pentru desfundarea căilor respiratorii, ca expectorant și în tratarea infecțiilor pulmonare,
  • antiinflamator și în tratarea artritelor,
  • în aromoterapie pentru îndepărtarea stressului,
  • la obținerea săpunurilor și a odorizantelor de cameră,
  • la obținerea soluțiilor pentru îndepărtarea insectelor, a insecticidelor și fungicidelor,
  • în parfumerie,
  • la obținerea soluțiilor de intreținerea casei.

După cum vedeți acest ulei este o adevărată minune. Se găsește și la noi și este bine să-l aveți și voi în casă. Nu uitați însă că există mai multe tipuri de ulei si dacă doriți să-l folosiți pentru proprietățile lui terapeutice căutați-l pe cel himalaian sau african. Uleiurile de calitate au întotdeauna scris pe sticlă din ce tip de cedru este obținut.

uleiul de cedru
sursa foto: cleanessentialoils.com

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua doamna ! Referitor la acest articol,vreausa ma indrumati cu ceva.De vreo trei ani am “contractat” molii de alimente,de care nu pot scapa.Am folosit tot felul de substante chimice,dar,nimicAm aruncat tot ce ar putea sa le atraga,dar nu am scapat de ele.Cred ca ele isi depun ouăle in lemnul unui rastel care nu as vrea sa-l desfiintez.Asa ca am luat hotarirea de a-l da cu lazura/lac pentru lemn.As vrea sa va intreb daca nu exista de cumparat la noi in tara ulei de cedru rosu Virginiara,la 1-2 litri,la cutie de metal,cum este in poza ? Daca nu,as putea amesteca ulei esential de cedru rosu in lazura ? 30 ml de ulei esential la ce cantitate de lazura,pentru a nu diminua proprietatile lazurii ? Am cautat pe internet si am vazut ca acest ulei de cedru diluat se gaseste numai in State,oare la noi,marile magazine de bricolaj nu au ? Multumesc anticipat !

    • Buna seara.
      Nici eu nu am reusit sa gasesc ulei de cedru in ambalaje mari. Exista doar ulei esential pentru uz cosmetic sau medical. Pe acesta il puteti adauga in lazura pentru lemn pe baza de ulei. Lazura astfel “imbumanatita” poate fi folosita pentru acoperirea lemnului.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua doamna.As vrea sa va intreb unde pot gasi de cumparat,ulei de cedru rosu Virginiara,pentru ca am molii de alimente si as vrea sa impregnez un dulap din lemn,cu acest uleii.Se gaseste la vreun magazin de bricolaj de la noi,ila vreun litru sau doi ? Exista vreun lac,lazura,bait care contine acest ulei ? Sau pot sa cumpar o lazura si sa amestec in lazura niste ulei esential de cedru rosu,lavanda,citronella,camfor ? Va multumesc anticipat pentru sfaturi !

Categorii

Abonează-te la newsletter