Bricolaj Tehnici de Finisare

French polish, metoda clasică de aplicare a shellac-ului

Vă promiteam când am scris despre shellac, că voi relua subiectul pentru a spune mai multe despre french polish – metoda specială de aplicare a acestui lac natural. Nu uit promisiunea, așa că urmează o serie de detalii și sfaturi care cu siguranță vă vor face să doriți să lăcuiți măcar un lemn mic folosind această metodă. Cel puțin la mine asta a fost reacția.

french polish
sursa foto: home-dzine.co.za

Procedeul de aplicare shellac este unul de lungă durată, repetitiv, care implică multă manoperă. Tehnicile de aplicare țin foarte mult de fiecare specialist în parte, experiența căpătată în timp ajutându-i să găsească metoda care se potrivește cel mai bine cu modul lor de lucru. Indiferent de tehnica folosită există câteva elemente comune: pregătirea lacului, a suportului, a tamponului de aplicat și principiile obligatorii din timpul aplicării.

french polish
sursa foto: canadianwoodworking.com

Prima operațiune este obținerea lacului din fulgi. După cum ați văzut, shellac-ul se comercializează mai ales sub formă solidă pentru că nu rezistă foarte mult gata pregătit. Există și astfel de lac, dar conține o serie de aditivi care îi prelungesc viața și care pot influența calitatea finală. De aceea cel mai bine este ca lacul să fie pregătit de cel care-l aplică. Fulgii sau nasturii de shellac se dizolvă în spirt denaturat (alcool industrial). Există mai multe proporții în care se poate face diluția, dar cele mai folosite sunt:

  • 350-360 g/l de alcool – pentru aplicări ca prim strat (primer sau grund) sau pentru aplicări în domeniul picturii, pentru pregătirea suportului. În acest caz se folosește numai shellac deparafinat;
  • 240-250 g/l de alcool – proporția cea mai folosită pentru aplicare și șlefuire;
  • 100-120 g/l de alcool – straturile finale care se aplică fără șlefuire intermediară și care dau luciul oglindă.

Fulgii se aleg în funcție de culoarea dorită și se mărunțesc foarte bine într-un mojar pentru a se dizolva mai ușor.

french polish
sursa foto: alibaba.com

Este bine sa folosiți recipiente de sticlă cu capac pentru a putea agita amestecul. Nu folosiți recipiente metalice pentru că interacționează cu componenții. După cântărire, măsurare și amestecare, se pune capacul, se agită bine amestecul și se lasă 1-2 zile pentru dizolvare completă. La final se filtrează printr-un ciorap fin de damă pentru a îndepărta impuritățile. Dacă este o perioadă rece, pentru dizolvare mai rapidă, puteți pune vasul cu lac într-unul cu apă caldă. Atenție, vasul nu se pune direct pe foc sau în apă fiebinte pentru că temperatura ridicată strică lacul.

Etapa următoare este pregătirea tamponului cu care se face aplicarea, șfam cum îi spun specialiștii. Se poate face din vată, bucăți de bumbarc din tricouri vechi sau lână, care se pun într-o bucată de finet sau de bumbac, se strâng bine și se înnoadă pentru a nu se desface în timpul aplicării. La final, tamponul se bate de câteva ori de o suprafață plată pentru a se teși și a se așeza. Partea de jos trebuie să fie bine întinsă și plată, fără cute, cusături sau găuri, din cauza cărora lacul poate fi aplicat neuniform.

french polish
sursa foto: instructables.com

Înaintea aplicării lacului suprafața lemnului trebuie pregătită și șlefuită foarte bine. Zgârieturile și găurile se repară. Dacă finisajul va fi satinat, lemnul dur cu porii mari (nuc, stejar) se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulatie 400, iar cel fin cu porii mai mici si (paltin), cu 600. Pentru luciu oglindă se folosește hârtie cu granulația 600, respectiv 800. Instrumentele muzicale se șlefuiesc cu 1000.

french polish
sursa foto: reedrestoration.co.uk

Încărcarea cu lac a tamponului se face cu multă grijă și turnând lacul puțin câte puțin. Cel mai bine este să se folosească o pipetă. Tamponul nu trebuie să mustească, dar nici să fie uscat. Se poate testa pe dosul palmei, unde trebuie să-l simțiți umed, iar lacul nu trebuie să se scurgă. La final pe tampon se pun câteva picături de ulei mineral, ulei de nuc sau de măsline. Uleiul de in nu este bun pentru că este prea viscos. Uleiul ajută tamponul să alunece, iar lacul nu rămâne prins pe lemn în cantitate mare. Încărcarea tamponului este momentul când experiența își spune cuvântul. Veți știi care este cantitatea potrivită de lac sau de ulei numai după ce veți începe să lucrați. Dacă tamponul se blochează pe suprafață înseamnă că s-a pus prea mult lac sau prea puțin ulei.

Toate fiind pregatite puteți începe aplicarea propriu-zisă a lacului, cu mișcări continue circulare sau sub forma cifrei 8. Nu vă opriți niciodată pentru că acolo va apărea o adâncitură. Nici dacă din tampon picură lac mișcarea nu trebuie să înceteze. Se continuă mergând către margine. Oprirea nu trebuie făcută brusc ci tot ca o continuare a mișcării. Din rotirea mâinii practic se iese la marginea piesei.

french polish
sursa foto: conservation-design.com

Shellac-ul se usucă repede comparativ cu alte lacuri sau cu uleiul, în 5-10 min. După fiecare aplicare suprafața se șlefuiește pentru îndepărtarea eventualelor denivelări. Chiar dacă se usucă în 5 min. este bine ca șlefuirea să se facă după 20-30 min. La început se șlefuiește cu granulația 800, după care se continuă cu 1000, 1200 sau cu lână de oțel fină. Pentru a obține o suprafață frumoasă sunt necesare chiar și 30 straturi sau mai mult. Pentru luciu oglindă se folosește pentru ultimile straturi lac mai diluat și nu se mai face șlefuirea între straturi.

french polish
sursa foto: frenchpolishcourse.com

Aplicarea shellac-ului nu este un lucru simplu și e bine să apelați la firme specializate dacă proiectul implică vechi piese de mobilier care trebuie să iasă perfect.  Exact ca în articolul despre recuperarea mobilierului vechi de 100 de ani.

french polish
susa foto: jltrestoration.com

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Cred că în articol este o eroare privind concentrația de shellac/alcool.
    Dacă ar fi ca în articol 35 – 36 gr/l alcool, ar însenna 3,5 % concentrație shellac. Exagerat de puțin?!
    Corect este 350gr/l alcool.

Categorii

Abonează-te la newsletter