Real Time Web Analytics
Din Traditii Din vorbă în vorbă

Unde sunt frumoasele (și liniștitele) jocuri din lemn de altădată?!

Mă întreb mereu unde au dispărut acele jocuri liniștite din lemn din era “pre-digitală”? Jocurile alea de table, de exemplu, jucate ore în șir pe plajă, la Eforie Sud, de tata împreună cu vreun prieten făcut ad-hoc cu ocazia trezitului la ora 6.00 pentru a apuca loc pe nisip. După felul în care jucau – plin de energie si vociferări – aveai impresia ca nu era nimic mai important pe plajă la ora aceea. Și totuși era un joc pașnic, nu se intâmpla nimic mai mult de ” 6-6, poartă-n casă” iar maximum era “ți-am dat marț. Acum vorbesc cu nepotul meu, care de felul lui este întruchiparea pacifismului, care-mi spune (râzând în hohote la fața mea “lungă”, ușor schimbată de absurdul situației) cum urmează să omoare pe nuștiucine în nuștiuce joc și cum, dacă reușește să “cumpere” o armă mai puternică, îi omoară pe toți. Nu-i așa că vă gândiți cu nostalgie la jocurile alea liniștite? Să ne amintim de câteva dintre ele.

jocuri din lemn

Cutia de table era celebră. Se și vindea peste tot, la munte sau la mare, cutii făcute de meșteri locali. În interior avea desenul specific pentru jocul de table, iar pe exterior era tabla de șah.

jocuri din lemn
sursa foto: pinsdaddy.com
jocuri din lemn
sursa foto: chessbazaar.com

În cutie, amestecate, erau pulurile de table și piesele de șah, frumos lucrate și șlefuite pentru a fi plăcute la atingere. Erau meșteri care-și arătau maiestria cu piesele de șah, dar și la cele de table se vedea un meșter iscusit. Piesele de șah însă lăsau imaginația mai liberă și găseai câte un joc în care piesele erau mai elaborate, mai dosebite. Era o adevărată bucurie să dai peste așa ceva.

jocuri din lemn
sursa foto: siammandalay.com

Cu aceeași recuzită se putea juca dame. Erau folosite piesele de la table pe tabla de șah. Erau și jocuri de sine stătătoare de dame, dar le găseai mai rar.

jocuri din lemn
sursa foto: howkinsbazaar.com

Apoi era domino-ul. Parca vad cutiile frumoase din lemn și piesele dreptunghiulare cu diverse numere încrustate la fel ca pe zaruri. Din păcate, nu-mi mai amintesc cum se juca. Era ceva mai mult decât simpla înșiruire a pieselor și dărâmarea lor conform “principiului dominoului”. Din câte îmi amintesc eu era joc în toată regula, care se juca în minimum 2 persoane și unde se adunau niște puncte.

jocuri din lemn
sursa foto: uncommongoods.com

Înțeleg că tot din trecut vine și jenga. Trebuie să recunosc că eu am aflat de el de curând, dar mi-a placut cum arată si felul simplu, dar inteligent în care se joacă. Cu ceva vreme în urmă imi spunea Călin de la Stejar Masiv despre jocul pe care i l-a făcut Nicu Roșioru pentru un prieten. Era ziua lui și știindu-l pasionat, Călin a ales să-i facă cadou un joc jenga personalizat. A ieșit foarte bine și prietenul a fost încântat.

jocuri din lemn

De la Călin am aflat prima dată de Nicu Roșioru, după care l-am cunoscut la târg. Cu agitația de acolo nu prea am avut timp să stăm de vorbă. Acum câteva zile, venind în București la un posibil client (Nicu este din Râmnicu Vâlcea), a trecut și pe la noi. A venit și cu câteva jocuri de jenga făcute de el. Nu știți câtă muncă este într-un astfel de joc! Fiecare piesă este șlefuită manual, iar muchiile sunt teșite. În plus cutia este astfel făcută încât desenul lemnului se continuă pe laturi. Chiar mi-a plăcut modul cum sunt făcute. Și sunt finisate cu ulei natural.

jocuri din lemn

jocuri din lemn

Unul dintre jocuri m-a atras în mod deosebit. Părea patinat, dar mi-a spus că este lemn vechi dintr-o construcție veche de 100 de ani. Patina practic era naturală, porii lemnului fiind marcați de trecerea timpului. Pentru a-l face să arate așa Nicu a îndepărtat cu foarte mare atenție stratul de deasupra (este vorba de ceva sub un mm). A avut grijă să nu intre mai adânc în lemn pentru a nu pierde efectul. Dar a reușit.

jocuri din lemn

A venit cu cutii de jocuri din mai multe esențe. A fost chiar interesant să indentific lemnul. Trebuie să recunosc că nu am reușit să identific castanul, dar la cireș mi-a ieșit. Lemnul folosit este de cea mai bună calitate, astfel că jocurile arată mai mult decât simple… jocuri

jocuri din lemn

Cu toate că face și mobilă, lui Nicu îi place să facă mai ales jocuri. Pe lângă jenga a făcut și jocuri din lemn “x și 0”.

jocuri din lemn

Este chiar pasionat de jocuri din lemn și-mi povestea că are o mulțime de idei și vrea să încerce să le facă. Sper să reușească, pentru că cele de până acum au ieșit foarte bine.

jocuri din lemn
sursa foto: pixabay,com
jocuri din lemn
sursa foto: etgames.co.uk

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune….si nu numai. In prezent lucreaza la CesBrands si se ocupa de distributia produselor de finisare POLISTUC.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu