Clicky

Idei de meșterit

4 Defecte ale mobilei furniruite și remedierea lor

mobila furniruita

O bună parte din mobila pe care o avem acasă este furniruită.  Mobila furniruita este mai vulnerabilă decât cea de masiv atunci când vine vorba de rezistența la umiditate. Iar dacă mobila este și veche atunci este și mai puțin rezistentă pentru că adezivii folosiți în trecut nu aveau rezistența crescută la umiditate. Un mediu cu umiditate ridicată permanentă sau expunerea prelungită la apă poate duce la apariția defectelor. Uneori aceste defecte nu sunt radicale astfel încât remedierea poate fi făcută acasă. Cum se poate face o astfel de reconditionare mobila descoperiți în cele ce urmează.

Se poate furnirui atât mobila PAL sau MDF cât și cea din lemn masiv

Știu, pare de necrezut că lemnul se furniruiește cu lemn, dar așa este. Sunt situații când acest lucru se întâmplă. De exemplu, se dorește o mobilă de stejar, dar care să nu fie grea. O mobila făcută din lemn de plop placată cu furnir tehnic de stejar rezolvă problema. Nu întotdeauna mobila din masiv este din esența pe care o vedeți la suprafață.

Cel mai des este furniruită însă mobila din PAL sau MDF. Furniruirea se face în prese cu furnir estetic, adică sub 1 mm grosime. Furnirele tehnice (blind, cum se mai numesc) sunt mai groase (2-3 mm) și se folosesc mai ales la mobila din masiv. Din panourile furniruite sunt apoi croite părțile componente ale mobilierului.

Când apare defectul și care sunt principalele defecte ce pot apărea

Principala cauza a apariției defectelor este umiditatea prelungită, dar defecte pot apărea și din cauza loviturilor. Loviturile aplicate pe o mobilă veche pot distruge filmul de adeziv. Dacă lovitura este aproape de margine aerul împreună cu umezeala intră sub furnir și distruge lipitura din interior.

mobila furniruita
sursa foto: apartmentterapy.com

În funcție de cât de afectată este suprafața furniruită există mai multe tipuri de defecte. Cele mai importante sunt:

  • umflarea furnirului
  • desprinderea furnirului pe muchii
  • crăparea și ruperea furnirului
  • distrugerea totală a furnirului

Să le luăm pe rând și să vedem cum pot fi remediate.

1. Umflarea furnirului

Apare acolo unde apa a băltit o perioadă mai lungă. Se observă mai ales pe blaturile de masă, dar poate apărea pe orice suprafață afectată de umiditate.

Dacă umflatura este foarte mică se poate încerca remedierea ei cu ajutorul căldurii și în majoritatea cazurilor problema se rezolvă. Adică suprafața se calcă cu fierul de călcat. Astfel adezivul se înmoaie și furnirul se lipește din nou.

Atenție, nu călcați niciodată direct pe mobilă. Puneți mai întâi hârtie cerată, apoi o bucată de carton, peste care puneți un material textil pe care îl folosiți în mod obișnuit când călcați. Fierul de călcat nu trebuie încălzit la maximum. După 2-3 minute ridicați materialele și verificați locul. Când umflatura a dispărut opriți călcatul, dar lăsați hârtia și cartonul pe poziție până a doua zi, punând și o greutate deasupra.

Dacă umflătura este mai mare și furnirul ondulat, tăiați cu un cuțit fin pe toată lungimea defectului, în lungul fibrei. Introduceți cu grijă adeziv prin crăpătură. Presați furnirul la loc având grijă să potriviți marginile tăiate. Ștergeți imediat foarte bine surplusul de adeziv. Puneti hârtie cerată deasupra, peste care puneți o greutate pe care o lăsați până a doua zi.

reconditionare mobila
sursa foto: 4theloveofwood.blogspot.com
2. Desprinderea furnirului pe muchii

Se întâmplă mai ales la colțuri, în partea de jos, pe muchii sau la sertare. Dacă furnirul este dezlipit, dar întreg, curățați cu grijă vechiul adeziv râcâind bine cu o racletă sau un șpaclu subțire, după care ștergeți cu cârpa, puneți adeziv și presați. Ștergeți surplusul de adeziv și procedați ca mai sus. Dacă este vorba despre o muchie ce poate fi prinsă cu cleme adoptați această variantă în locul greutății deoarece este mai eficientă.

Dacă atunci când curățați adezivul vedeți că desprinderea este avansată spre interior, rupeți bucata de furnir și curățați până la filmul de adeziv bun. Nu tăiați furnirul pentru că la lipire linia de contact va fi mai vizibilă. Ruperea va crea o linie de lipire aleatoare care va fi mai ușor de ascuns. După curățarea și îndepărtarea adezivului distrus puneți adeziv pe suprafața curată și presați furnirul punând și bucata sau bucățile rupte. Atenție cum le potriviți. Țineți strâns până când adezivul face priză pentru ca bucățile să nu se deplaseze. Prindeți apoi cu cleme, punând deasupra, peste hârtia cerată, o bucată de scândură care să preseze uniform pe toată suprafața lipită.

mobila furniruita
sursa foto: woodcraft.ca
3. Crăparea și ruperea furnirului.

Dacă furnirul este crăpat și rupt pe margini atunci bucățile lipsă trebuie înlocuite. Căutați furnir de grosime cel puțin egală cu a celui existent. Va fi foarte greu să găsiți același desen, dar folosind aceeași esență diferențele vor fi mici. Îndepărtați adezivul vechi și verificați în adâncime unde începe adezivul neafectat. Tăiați cu atenție furnirul desprins cu un cutter subțire. Tăierea trebuie făcută unde începe zona fără defect. Cu ajutorul unei hârtii faceți un șablon al zonei afectate. Veți decupa furnirul adăugat astfel încât să se potrivească perfect locului afectat.

mobila furniruita
sursa foto: salvageinspirations.com

Atenție, tăierea trebuie făcută astfel încât fibra furnirului adăugat să fie în aceeași direcție cu a celui existent. Astfel, chiar dacă există diferențe de desen, vor fi mai puțin vizibile.

Lipiți furnirul adăugat ținându-l strâns până când adezivul face priză, astfel încât să nu se mai poată deplasa. Prindeți-l cu cleme ca mai sus și lăsați-l până a doua zi. După îndepărtarea șlefuiți urmele de adeziv întărit și rindeluiți pentru a aduce la nivel dacă furnirul adăugat a fost mai gros. Apoi șlefuiți si finisați (cu lac sau ceară).

mobila furniruita
sursa foto: norsewoodsmith.com
4. Distrugerea totală a furnirului

Există însă situații când furnirul este total compromis. Mobila furniruita are crăpături pe toată suprafața, sunt desprinderi și rupturi de furnir peste tot. În acest caz furnirul trebuie înlocuit total. Dacă suprafața este mare, desprinderea este pe lateralele mobilei sau în locuri greu accesibile, este bine să apelați la un specialist. Dacă însă este un blat de masă de mici dimensiuni sau o față de sertar, puteți încerca singuri. Însă nu este simplu.

a. Îndepărtarea totală a furnirului deteriorat

În primul rând trebuie îndepărtat total furnirul distrus. Folosiți un șpaclu subțire și încercați să desprindeți bucățile ramase. Pentru a fi mai ușor, calcați 2-3 min cu fierul de călcat sau folosiți un uscător de păr pentru a înmuia adezivul.

După ce ați îndepărtat mare parte din furnir, urmele de adeziv și furnir rămase pot fi îndepărtate dacă puneți un prosop ud pe toată suprafața și lăsați câteva ore. Când veți îndepărta prosopul veți constata că resturile s-au înmuiat și se îndepărtează mult mai ușor. La final ștergeți bine suprafața cu solvent.

mobila furniruita
sursa foto: salvagedinspirations.com
b. Pregătirea furnirului și aplicarea lui pe suprafața curățată

Măsurați cu atenție suprafața și cumpărați o bucată de furnir mai mare, astfel încât să depășească marginile. Dacă suprafața este mai mare decât o foaie de furnir, lipiți foile cu bucați de hârtie adezivă. Foaia de furnir rezultată va fi lipită de suprafața curățată cu partea cu hârtie în sus.

mobila furniruita
sursa foto: customfurnitureandfab.com

Aplicați adeziv atât pe blat cât și pe furnir și puneți cu atenție furnirul pe blat. Cu un trafalet cu suprafața lisă treceți peste furnir pentru a îndepărta aerul și a-l așeza perfect. Folosiți un adeziv tip aracet. Protejați furnirul ca la punctul 1 și călcați cu fierul încălzit (nu foarte fierbinte) pentru a grăbi lipirea. Puneți o bucată de lemn pe toată suprafața pentru ca presiunea să fie distribuită uniform și prindeți în cleme până a doua zi.

După indepărtarea clemelor tăiați cu atenție furnirul care depășește marginea, șlefuiți cu hârtie grosieră urmele de adeziv întărit și hârtia cu care s-a lipit furnirul, apoi șlefuiți cu hârtie 150-180 pentru a pregăti suprafața pentru finisare. Băițuiți și apoi lăcuiți, uleiați sau ceruiți.

Dacă aveți mobila furniruita sau dacă sunteți pasionat de reconditionare mobila și vreți să vă faceți mâna cu un furnir stricat de vreme, sper ca aceste sfaturi să vă fie de folos. Succes!

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

[index]
[index]