Aplicare Adeziv Uși Ferestre

Uși din lemn pentru exterior – soluție pentru o lipire rezistentă

Dintre toate tipurile de usi din lemn cele mai încercate sunt cele pentru exterior. Umiditatea și temperaturile scăzute din timpul iernii, temperaturile ridicate și agresivitatea radiației UV în timpul verii sunt încercări cărora ușile trebuie să le facă față. Pentru a fi cât mai rezistente în timp se fabrică din lemn cu umiditate mai ridicată decât cel pentru mobilă, sunt adoptate soluții constructive care să permită variația dimensională,  se folosesc lacuri și adeziv pentru exterior. Dacă ușile sunt din lemn masiv cu elemente încleiate atunci, fără îndoială, adezivul joacă un rol foarte important.

Agresiunile naturale la care sunt supuse ușile din lemn pentru exterior

Să vedem mai pe larg la ce agresiuni sunt supuse ușile din lemn și ce înseamnă asta pentru adeziv. Iarna, când temperaturile scad sub 0ºC, umiditatea atmosferică scade foarte mult. Motivul este transformarea în gheață a apei din aer. Echilibrul este stricat iar  reechilibrarea se face folosind umiditatea disponibilă. O sursă de umiditate este apa din lemn. Așa apar crăpăturile din lemn în timpul iernii.

Tensiunile care apar în lemn din cauza eliminării apei pun presiune și pe liniile de lipire. Dacă nu sunt elastice lipitura poate ceda. Când adezivul este de bună calitate și potrivit pentru locul și domeniul de utilizare al obiectului, lipirea este rezistentă iar crăpăturile vor apărea întotdeauna în lemn, niciodata în linia de lipire.

Vara inamicul este soarele. Dacă ușa are o culoare închisă si este în bătaia soarelui între orele 10 și 17, temperatura la suprafață crește foarte mult și poate afecta adezivul. Este nevoie ca încleierea să fie făcută cu un adeziv cu rezistență la temperaturi foarte ridicate. Astfel, indiferent de temperatură, linia de lipire își va păstra caracteristicile.

Importante sunt și materialele de finisare și modul cum sunt aplicate. Protejarea pe toate laturile, atât pe fețe cât și pe cant, folosirea unor produse semitransparente cu conținut de pigmenți, a unui lac cu grad de luciu mai scăzut, sunt „amănunte” care pot face diferența.

usi din lemn
sursa foto: diy.stackexchange.com
Soluția găsită de Szolvegy Târgu Mureș pentru ușile din lemn cu ramă și tăblii

Cea mai folosită soluție constructivă pentru uși este cea cu rama și tablii. Tabliile nu sunt lipite fiind prinse în ramă astfel încât pot varia dimensional în funcție de umiditatea din mediul înconjurător.

Vă spuneam și cu alte ocazii că cele mai bune soluții se găsesc atunci când furnizorul și clientul lucrează ca parteneri. Așa s-a întâmplat și în acest caz. Un producător de uși avea vara probleme cu ușile din lemn masiv cu tăblie. Mai ales la cele în culori foarte închise. A cerut ajutorul funizorului de adeziv pentru a rezolva problema.

Specialiștii de la Solvegy Târgu Mureș au pornit de la ideea că fiecare dintre elementele ușii reactionează diferit sub acțiunea soarelui. Rama, fiind din elemente întregi îmbinate la capete, avea nevoie de un adeziv foarte elastic și care să asigure o lipire foarte rezistenta. Tablia, confecționată prin lipirea mai multor elemente, trebuia să fie astfel confecționată încât să reziste agresiunii soarelui de vară. Era nevoie de un adeziv cu o rezistență foarte buna, care să fie total „indiferent” la orice agresiune era supus.

usi din lemn
sursa foto: byrcon.com
Soluția salvatoare – combinarea calităților a 2 adezivi

În urma testelor au ajuns la concluzia că cele mai bune rezultate le obțin combinând calitățile a 2 adezivi. Au folosit pentru rame un adeziv D3D, adică un adeziv D3 cu calități îmbunătățite, iar pentru tăblii un adeziv poliuretanic monocomponent din clasa D4, cu rezultate foarte bune la exterior.

Se pare ca au făcut alegerea perfectă pentru că ușile realizate astfel nu au mai avut probleme. Soluția a fost propusă si altor producători care au redus astfel simțitor numărul reclamațiilor apărute pe timp de vară. Sunt convinși ca este cea mai bună soluție pentru astfel de uși și o recomandă cu încredere tuturor clienților.

Pentru că sunt adezivi cu calități superioare, putând fi folosiți cu succes și pentru alte îmbinări, o prezentare scurtă a fiecăruia v-ar putea fi utilă.

Adezivului TISZABOND D3D

Este un adeziv pe bază de polivinil acetat (aracet), ce are grupuri reactive ce-i îmbunătățesc calitățile. Adezivul are aderența umedă crescută, rezistență la îngheț, chiar la cicluri repetate îngheț-dezgheț iar pelicula rezultată este mai moale și mai elastică. Elementele din lemn lipite se pot mișca în cazul variațiilor de umiditate fără ca linia de lipire să aibă de suferit. La ramele ușilor din lemn acest lucru este foarte important din cauză lateralelor lungi. La ele variația dimensionala este sesizabilă iar adezivul trebuie să o poată prelua.

usi din lemn
sursa foto: interiorbarndoorshq.com

Este potrivit pentru lucrări pretențioase cum ar fi producerea treptelor pentru scările de interior, a blaturilor pentru bucătării, scaunelor pliante, scaunelor pentru restaurant, elementelor pentru saune.

Poate fi folosit în construcții pentru lipiri la interior ce nu sunt supuse umidității ridicate. Ca exemplu, poate fi folosit pentru lipirea treptelor de lemn pe scările din beton.

Adezivului TISZPUR D4 4401 Special

Este un adeziv poliuretanic monocomponent ce reacționează cu ajutorul umidității din atmosferă. Pelicula rezultată este foarte elastică, foarte aderentă si cu o foarte bună rezistență în timp.

Principala lui calitate este rezistența în condiții de exterior, unde umiditatea ridicată este una dintre probleme. Din acest motiv poate fi folosit în construcții. Datorita rezistenței foarte bune la umiditate poate fi folosit și la construcții navale.

Adezivul lipește fără probleme lemnul pe ipsos, caramidă, metal sau beton. Spre deosebire de alți adezivi care sunt deranjați de apa conținută în materiale, pentru acest adeziv prezența apei garantează o lipire bună.

Un alt domeniu unde adezivul poliuretanic TISZPUR D4 Special poate fi folosit este lipirea lemnului exotic. Se știe deja că lemnul exotic oferă tot felul de surprize neplăcute. Varietatea mare de săruri și taninuri conținute poate duce la slăbirea lipirilor. Folosind adeziv poliuretanic acest risc dispare.

Tot în domeniul construcții adezivul poate fi folosit pentru lipirea materialelor de izolare sub formă de plăci sau saltele. Indiferent de natura materialului de izolare – polistiren expandat, vată de sticlă, plăci de ipsos, placi din fibră de lemn – lipirea este foarte rezistentă și sigură.

În concluzie

Ușile folosite la exterior sunt supuse variațiilor de umiditate din aer, variațiilor de temperatură, intemperiilor și agresiuni radiației UV. De aceea la fabricarea ușilor din lemn pentru exterior trebuie aleasă soluia constructivă și materiale care să reziste acestor agresiuni.

În ceea ce privește adezivul, el trebuie să fie foarte elastic și să aibă rezistență crescută la umiditate. Szolvegy a găsit soluția potrivită combinând 2 adezivi cu calități foarte bune. Este soluția cu care a reușit rezolvarea problemelor unui client și pe care o recomandă tuturor celor care produc uși de acest tip.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian