Idei de meșterit

Ușă de hambar în stil industrial

Toată lumea cunoaște celebrele uși de hambar cu sistem culisant, “barn door” dacă ne luăm după proveniența lor. Se apropia termenul, eu trebuia să mă mut și nu aveam uși în apartament. Nu aveam timp să le construiesc pe toate, dar mi-am păstrat un spațiu pentru una singură, cea pentru debara, celelalte fiind comandate. Accesul făcându-se printr-un hol destul de îngust nu era fezabilă o ușă clasică pe balamale, așadar am avut ocazia să-mi construiesc o ușă celebră, ușa de hambar, împreună cu sistemul de culisare.

usa hambar proiect marian moise

Nefiind nevoie de toc, dimensiunile ușii trebuiau să depășească golul atât pe laterale, cât și pe înălțime, cu câțiva centimetri.

Ușa propriu-zisă este un sandwich compus din trei straturi, două exterioare realizate din lemn de molid și unul interior dintr-un placaj OSB de 8mm.

Cu măsurătorile finale ale ușii cunoscute am debitat placajul OSB la dimensiunea de 2100 x 700 mm. A urmat dimensionarea scândurii, fiind nevoie de 24 de bucăți 175 x 700 x 16 mm.

 

Având toate componentele pregătite a urmat partea de asamblare. Plăcile au fost lipite cu adeziv de placajul OSB, urmând partea de finisare. După o șlefuire prealabilă au urmat două straturi de baiț și unul de ceară, pentru protecție.

Partea de lemn terminându-se în mare aici, fiind urmată de cealaltă componentă a spectrului, fierul. Din acest moment s-a continuat cu fixarea platbandei pe structura de lemn a ușii și concepere sistemului de culisare.

proiect marian moise usa culisanta tip usa hambar

Întregul proiect îl puteți vedea aici.

 

Alte proiecte realizate de Marian Moise găsiți aici.

 

Marian Moise

Fascinat de intregul spectru al lemnului, inginer in electronica si telecomunicatii pe timp de zi, tamplar in devenire in timpul liber.

11 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian