Idei de meșterit

Ușă de hambar în stil industrial

Toată lumea cunoaște celebrele uși de hambar cu sistem culisant, “barn door” dacă ne luăm după proveniența lor. Se apropia termenul, eu trebuia să mă mut și nu aveam uși în apartament. Nu aveam timp să le construiesc pe toate, dar mi-am păstrat un spațiu pentru una singură, cea pentru debara, celelalte fiind comandate. Accesul făcându-se printr-un hol destul de îngust nu era fezabilă o ușă clasică pe balamale, așadar am avut ocazia să-mi construiesc o ușă celebră, ușa de hambar, împreună cu sistemul de culisare.

Nefiind nevoie de toc, dimensiunile ușii trebuiau să depășească golul atât pe laterale, cât și pe înălțime, cu câțiva centimetri.

Ușa propriu-zisă este un sandwich compus din trei straturi, două exterioare realizate din lemn de molid și unul interior dintr-un placaj OSB de 8mm.

Advertisement

Cu măsurătorile finale ale ușii cunoscute am debitat placajul OSB la dimensiunea de 2100 x 700 mm. A urmat dimensionarea scândurii, fiind nevoie de 24 de bucăți 175 x 700 x 16 mm.

Având toate componentele pregătite a urmat partea de asamblare. Plăcile au fost lipite cu adeziv de placajul OSB, urmând partea de finisare. După o șlefuire prealabilă au urmat două straturi de baiț și unul de ceară, pentru protecție.

Advertisement

Partea de lemn terminându-se în mare aici, fiind urmată de cealaltă componentă a spectrului, fierul.

Cu o platbanda de oțel de aceeași lățime cu sandwich-ul de lemn, 40 mm și o grosime de 4 mm am înconjurat ușa. Astfel, dintr-o bucată de 6 ml au rezultat două bucăți de 2108 x 40 mm și două de 700 x 40 mm. Cele lungi folosite pe lateralele ușilor au fost cu 8 mm mai mari pentru a acoperi și platbanda ce urma să fie atașată capetelor.

Advertisement

Pentru fixarea platbandei de structura lemnului am folosit șuruburi, patru pentru cele scurte și opt pentru laterale. Ultimele intervenții dinaintea finisării metalului au fost pregăurirea și degresarea. Un strat de primer si două de vopsea spray de culoare neagră și ușa era gata.

Mânerul, pentru a fi în ton cu tot ansamblul, a fost realizat din doi conectori de țevi de tip “T” și un diblu din fag.

A urmat conceperea sistemului de culisare. Am folosit două role de oțel din comerț pe care le-am atașat de ușă printr-o platbandă de 5 mm. Rolele au un sanț pe mijloc de 5 mm, glisându-se perfect pe o platbandă de aceeași grosime.

Advertisement

“Bara” de culisare a fost tot o platbandă de 5 mm având o lungime dublă față de cea a ușii, iar pentru menținere am instalat două colțare de tip “L” în capete.

Advertisement

În mod normal, pentru o culisare ideală fără clătinare, trebuia să instalez în partea de jos un ghidaj de tip “U” dar, cum nu am vrut să găuresc gresia, am instalat o rotilă unidirecțională pe perete în partea de jos, pe care ușa se sprijină și rulează când este deplasată.

Fiind o ușă de apartament mai aparte, testul de rezistență l-a trecut cu brio, datorită utilizării ei zilnice. Ușa este tot timpul probată de oaspeți, curioși de functionarea ei.

Advertisement

Alte postări sau proiecte realizate de Marian Moise găsiți aici.

Advertisement

Advertisement

10 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter