Idei de meșterit

Masa de toaletă – proiect DIY pentru un cadou

Sărbătorile sunt intotdeauna prilej pentru cadouri. Dar ce cadou poate fi mai potrivit decât unul pe care-l construiești singur?

Căutând tot soiul de idei pentru cadouri de tip DIY și comparându-le cu o listă a necesităților a rezultat următorul proiect, o masă de toaletă sau un birou pentru machiaj, cum îi mai spun eu.

Fiind limitat de spațiu, dimensionarea biroului a fost destul de directă, el măsurând 1000 x 410 x 750 mm.

Advertisement

În vederea proiectării aveam următoarele așteptări: număr suficient de sertare pentru a oferi spațiul necesar produselor de machiaj, oglindă mare, multe becuri pentru o lumină puternică, aspect vintage pentru a se mula cu restul încăperii.

Masa de toaleta proiect DIY

Deoarece produsul final urma să fie acoperit cu vopsea, nu avea prea mult sens să folosesc lemnul ca șmaterial de construcție. Așadar, proiectul a fost realizat în întregime din MDF de 18mm, respectiv 12mm pentru sertare.

Advertisement

Masa de toaleta proiect DIY

Sertarele, nouă la număr, au fost divizate astfel: câte patru pe fiecare parte  și unul pe mijloc. Celsuperioare având o adâncime mai mică față de restul, beneficiind de separatoare pentru o mai bună organizare.

Masa de toaleta proiect DIY

Advertisement

Pe muchiile sertarelor am aplicat folie cant melamină adezivată de 22mm cu ajutorul unui fier de călcat, iar dupa ce adezivul s-a întărit excesul l-am îndepărtat cu un cutter. Pe lângă cantul aplicat pe muchii, singura protecție de care au avut parte sertarele a fost un strat de grund.

Culisarea sertarelor se face cu ajutorul glisierelor cu bile, cu extracție totală. Dacă există posibilitatea, recomand ca montarea glisierelor să se facă într-un stadiu incipient, înainte de construcția carcaselor.

Masa de toaleta proiect DIY

Advertisement

Pentru blat au fost folosite două plăci de MDF care, prin alipirea lor, a rezultat o grosime de 36mm.

Partea superioară a fost compusă din trei elemente: o placă de MDF folosită pe post de suport, un cadru și o ramă. Cadrul având rolul de a masca partea electrică: legăturile dintre becuri, întrerupător și priză.

Masa de toaleta proiect DIY

Advertisement

Materialul folosit fiind MDF și îmbinările nefiind la vedere, am optat pentru cele de tipul “pocket hole”.

Masa de toaleta proiect DIY

După ce subansamblul a fost montat a urmat partea de găurire și frezare pentru a permite înglobarea părților electrice.

Advertisement

Masa de toaleta proiect DIY

Fiindcă stilul mobilierului din încăperea din care va face parte și această masă/birou este unul în stil vintage, finisajul a fost în consecință, compus din trei straturi de vopsea pe bază de cretă de culoarea albă.

După uscarea vopselei a urmat procesul de șlefuire, totul terminându-se cu un strat de ceară incoloră pentru protecție.

Advertisement

Masa de toaleta proiect DIY

Mai multe proiecte realizate de Marian Moise în linkul următor.

 

Advertisement
Advertisement

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Ce bine era daca ati fi scris si dimensiunile,pentru cei care ar dori sa o faca dar nu au stiinta sa calculeze sertarele.

  • Pentru a calcula dimensiunile unui sertar trebuie sa stim trei lucruri: dimensiunea golului (locul unde va intra setarul), gliserele ce urmeaza a fi folosite si grosimea materialului din care se va face sertarul.
   Din latimea golului se va scadea grosimea glisierelor (26mm in cazul celor pe bile) si astfel va rezulta latimea sertarului.
   Un exemplu: pentru un gol de 400 mm x 600 mm x200 mm (latime x lungime/adancime x inaltime), glisiere pe bile 45mm de 600 mm lungime si material MDF de 18 mm vom avea urmatoarele dimensiuni:
   2 bucati x 348x150mm (partile din spate si fata), 2 bucati x 600x150mm (partile laterale) si 348x564mm fundul sertarului.
   La final va veni si fateta sertarului 436x198mm (presupunand ca peretii carcasei au si ei 18mm grosime).

Categorii

Abonează-te la newsletter