Deco&Design

Primele tendințe de design interior pentru 2019

Suntem cu puțin peste jumătatea anului și deja au apărut păreri ale specialiștilor privind tendințele în design interior pentru 2019. Publicații de profil vorbesc despre culorile anului, materiale, texturi, combinații. Ne-am obișnuit ca fiecare an să aibă ceva specific și sunt mulți cei care așteaptă să vadă ce este nou, care caută idei să se inspire, să viseze. Adevărul este că schimbările nu se fac niciodată brusc și total. Chiar dacă materialele și culorile se schimbă, trecerea este lină. Sunt suficiente câteva idei simple și investiții minime pentru a fi în pas cu designul de interior. Iată câteva dintre tendițele pentru anul 2019, ce rămâne și ce se schimbă.

Lemnul și mobila

Mobilierul anului 2019 este inspirat de stilul nomad. Piesele sunt compacte, multifuncționale, artistice și flexibile. Spațiul ocupat de mobilier este cât mai redus fără a face rabat la calitatea vieții. Se păstrează mobilierul util și se renunță la piesele care au doar rol decorativ, acest rol fiind preluat de piesele utile. Este tot un fel de stil minimalist, cu mai mult confort și mai multă culoare.

Stejarul și cireșul sunt opțiuni pentru mobilierul din lemn. Alegerea lor este bună atât din punct de vedere al design-ului interior cât și al durabilității, esteticii și culorilor calde. Chiar dacă pare o investiție costisitoare, întoarcerea la esențele de lemn valoroase a început de ceva vreme și tendința se păstrează. Așa că investiția este pe termen lung atâta timp cât se mizează pe durabilitate.

Fie se păstrează culoarea naturală a lemnului, fie se colorează în culori deschise sau foarte închise. Culori precum miere, douglas, cireș sau pin vor fi preferate. De cealaltă parte, culori precum nuc închis, wenge și chiar negru vor fi tot mai întâlnite. Contrastele între nuanțe se vor regăsi pe aceeași piesă sau în aceeași cameră. Foarte apreciat va fi lemnul ars – metoda Shou Sugi Ban de colorare a lemnului prin ardere.

Este suficient să renunțați la piesele de mobilier nefolositoare, să eliberați cât mai mult spațiul și deja sunteți în acord cu cerințele anului 2019. Adăugând câteva perne în culorile anului sau covoare și cuverturi lucrate manual, veți crea un decor în tendințe.

design interior
sursa foto: indecortrends.com
Oglinzi decorative, dar și inteligente

Oglinzile vor fi un „must have” anul viitor. Rolul lor nu se va limita la utilitate ci vor contribui decisiv la aspectul, eleganța și dimensiunile casei. Ramele vor putea urma tendințele mobilierului sau vor aduce elemente noi. Vor putea fi colorate în culori vii astfel încât să fie punctul de atracție al camerei. Prezența lor trebuie electrizantă să se simtă încă de la intrarea în casă, să fie elementul central al holului. O investiție într-o oglindă cu o ramă generoasă pare a fi o bună idee pentru anul viitor.

design interior
sursa foto: brabbu.com

Dar până și acest obiect decorativ a fost atins de tehnologie și o noutate în casele noastre vor fi oglinzile inteligente cu senzori de temperatură, LED-uri pentru iluminare, display LCD pentru informații, conexiune la internet, care să ofere toate informațiile de care aveți nevoie în funcție de locul în care vă aflați. Imaginați-vă că vă treziți, mergeți la baie să vă pregăți, vă uitați în oglindă și primiți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a începe ziua, cum ar fi informații despre vreme, e-mail, calendar, trafic estimat pentru destinația voastră și cine știe câte altele.

Materiale și texturi

Metal, marmură, ceramică, piele ecologică, catifea, materiale textile din fibră naturală – nu prea există limită în folosirea materialului. Totul poate fi folosit cu condiția să nu devină apăsător, să nu încarce foarte mult spațiul.

Băile de alamă sunt în egală măsură clasice și moderne. Metalul este folosit la bucătărie, dar și pentru corpurile de iluminat. Totuși cuprul pare ca și-a atins maximul, iar viitorul va aparține metalului cu aspect argintiu.

Materialele prețioase precum catifeaua și pielea vor coabita cu materialele naturale și cu cele lucrate manual. Catifeaua va da greutate, pe când materialele naturale vor crea ambianța plăcută și simplă. Obiectele făcute manual vor fi apreciate pentru legătura cu trecutul, dar și cu natura.

design interior
sursa foto: brabbu.com
Culori

În 2017 era propusă culoarea verde greenery, un verde crud dătător de speranță. Se pare că este nevoie din nou de speranță, asa că propunerea pentru 2019 este verde salvie. Există și multe alte tonuri de verde – închis, foarte potrivit pentru canapele sau draperiile din catifea – sau verde turcoaz.

Nu este singura culoare despre care se vorbește. Mai sunt propuse Rosa Millenium (un roz prăfuit), bej sau Blue Navy (bleumarin). Petele puternice de culoare – roșu, galben, portocaliu – sunt propuse și anul acesta, dat și culorile naturale. Vom vedea ulterior care va fi alegerea Pantone sau a marilor producători de vopsele.

design interior
sursa foto: brabbu.com
Recuperare și reciclare

Recupererarea și reciclarea face parte din viața noastră de ceva vreme și se regăsește în orice domeniu. Este modul prin care se transmite de fiecare dată că trebuie să avem grijă de planetă și de resursele ei. Nu în ultimul rând, mesajul este că tot ceea ce aruncăm nu va mai putea fi gestionat în curând.

Sunt multe lucruri pe care le aruncăm printre care lemnul și mobila. Refolosirea lor se face simplu, fără operațiuni dificile de recuperare, uneori fiind suficient doar să le curățăm. O piesă veche de mobilier pusă într-un colț, o masuță de cafea facută dintr-o ușă refolosită sunt elemente de design care vor atrage atenția, fiind și în acord cu tendințele din 2019.

design interior
sursa foto: decorating-hq.com

Trendurile în design interior în 2019 par a fi prietenoase, așa cum ne-am obișnuit de ceva ani. Este destul de ușor să fim în trend, important este să nu sufocăm interiorul cu mobilă, să nu uităm de culorile naturale, să adăugăm pete de culoare și oglinzi și să dăm o șansă lucrurilor simple făcute manual.

Și încă ceva! Designul inspirat de spiritul retro,de căldura, lejeritatea și rotunjimile strălucitoare ale stilului disco va reprezenta inspirația retro din interioarele anului 2019.

Anamaria

Anamaria are peste 15 ani de experienta in marketing si comunicare pentru firme din industria si retailul de mobila. Inainte de Ces Brands a coordonat activitatile de marketing la ICLA Romania.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian