Deco&Design

Design interior în stil fusion

De multe ori descoperim că o piesă de mobilier mai veche, un obiect de decor într-o culoare foarte aprinsă sau o lampă mai specială, care este într-un contrast total cu stilul camerei, se potrivește perfect întregind decorul. De fapt tocmai acel obiect atât de diferit dă personalitate locului, scoțându-l din banal. Obiectele aparținând stilurilor diferite se pun în valoare unele pe celelalte construind împreună un spațiu unic și stilat. Acesta este stilul fusion de design interior, un stil foarte dependent de gustul și personalitatea celui care face amenajarea interioară.

Când a apărut stilul fusion

Despre stilul fusion (care s-ar traduce simplu prin amestec) unii spun că a apărut în anii ’80, alții îl poziționează în anii ’90. Cei care merg pe anii ’80 îl leagă de Movement 8, o mișcare inițiată de Antonio „Budjy” Layug, un designer filipinez cu studii de design în SUA. Layug a fost fascinat de tradițiile populare din țara sa și le-a introdus în mobilierul creat de el. Împreună cu alți colegi a decis să introducă un nou stil de design interior – fusion – combinând mai multe stiluri.

Cei care-i dau ca perioadă de apariție anii ’90, îl leagă de introducerea în desigul interior din SUA a elementelor tradiționale specifice unor zone precum Africa, America Latină, Orientul Mijlociu sau Asia. Cu toate că provin din țări foarte diferite ca tradiții și cultură se completează foarte bine și au dat naștere – stilului fusion.

Indiferent de perioada de apariție este cert că stilul a fost preluat și dezvoltat, fiind apreciat pentru versatilitatea lui. Au fost ani când a dominat în designul interior – 2015, de exemplu – dar niciodată nu a dispărut total. Persoanele creative l-au privit ca pe modul perfect de a-și materializa imaginația în crearea unui spațiu de viață stilat și confortabil.

design interior
sursa foto: metricon.com.au
Un stil dependent de gustul și alegerile designer-ului

Stilul fusion este specific acelora care aleg să experimenteze idei pentru a crea spațiul perfect pentru ei, potrivit cu ideile, starea și credințele lor. Camerele astfel decorate sunt confortabile și atractive cu toate că ideile folosite sunt curajoase, uneori chiar nebunești.

Stilul pune împreună vechiul cu noul, culorile pastelate cu cele tari, liniile drepte cu cele curbe, spoturile luminoase cu candelabrele, modernul cu clasicul și tradiționalul. Fusion combină lucruri care par de necombinat. Iar rezultatul este armonios, plăcut, cu personalitate.

Un avantaj al stilului este că se poate apela chiar și la soluții ieftine, dar atractive și stilate, care să creeze un rezultat neașteptat. Un covor vechi, o pernă îmbrăcată în mătase, o lampă vintage sau un obiect vechi, pot face ca un spațiu simplu să devină prețios, extravagant, chiar luxos.

Este un stil care se potrivește foarte bine apartamentelor, fiind mai simplu de realizat aici. O casă are încă de la început un anumit stil și poate fi dificil să-l deturnezi. Dormitorul, livingul sau chiar întreg apartamentul sunt mult mai ușor de transformat.

design interior
sirsa foto: houzz.com.sg
Caracteristicile stilului

Stilul fusion este un stil simplu, confortabil și plăcut, cu ușoare note de prețiozitate și cu toate că pare să nu aibă reguli există totuși anumite caracteristici care îl definesc. Stilul aduce împreună două atribute care par imposibil de apropiat: luxos și simplu.

Armonia este cea care guvernează stilul. Toate elementele stilului – materiale, culori, texturi, forme – trebuie să fie în armonie. Nimic nu trebuie să fie forțat sau agresiv. Elementele trebuie să se completeze și să se integreze perfect decorului.

Simplitate. Chiar dacă există o ușoară tentă de lux aceasta nu trebuie să vină din elemente sofisticate ci din lucruri simple care și-au dobândit valoarea prin vechime, calitate sau aspect.

Culori tari, dar în armonie cu locul. Culorile specifice stilului sunt verde, galben, portocaliu, roz, auriu. Chiar dacă cunt culori puternice, ele nu sunt dominate, adaugă viață spațiului fără să agreseze.

design interior
sursa foto: bestdesignideas.com

Folosirea țesăturilor prețioase. Este modul prin care se poate adăuga puțină eleganță fără a folosi materiale sau obiecte scumpe. Pernele decorative cu fețe din mătase, un vechi covor persan frumos întreținut, draperiile de catifea pot transforma locul într-unul cu stil fără a adăuga doza de rigiditate a spațiilor luxoase.

Simțul proporției este important pentru a obține un spațiu plăcut. Linia dintre eleganța confortabilă și o lipsă agresivă de gust este foarte fină. Stilul fusion trebuie să aducă plăcere și bucurie, nu să epateze sau să agreseze.

design interior
sursa foto: bestdesignidedas.com

Folosirea obiectelor vintage și a antichităților. Este stilul perfect pentru a da o nouă șansă unor lucruri vechi pe care le iubiți. Ele vin cu propriile povești și ajută la crearea atmosferei pe care o doriți. Ele sunt și cele care dau „greutate” spațiului. Un ceas vechi de buzunar, o vază, o mică și veche cutie de medicamente, vor face ca un spațiu banal să aibă farmec și personalitate.

Stilul fusion este cel pe care mulți dintre noi îl adoptăm, fără să știm, atunci când ne amenajăm spațiul pentru a deveni acel loc pe care-l numim „acasă”. Amestecul armonios de vechi și nou, texturile pe care le atingem cu plăcere, culorile care adaugă viață fără a fi stridente, o ușoară atingere de strălucire, toate „desenează” acest stil care ne descrie personalitatea.

design interior
sursa foto: asiabooking.com
design interior
sursa foto: yandex.ru
design interior
sursa foto: ffdm.com
design interior
sursa foto: best-design-ideas.com

Anamaria

Anamaria are peste 15 ani de experienta in marketing si comunicare pentru firme din industria si retailul de mobila. Inainte de Ces Brands a coordonat activitatile de marketing la ICLA Romania.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian