Deco&Design Mobilier

Metalul, sticla sau rășina transformă masa în obiect de design

Spațiul redus din apartamente ne-a făcut ca în timp să renunțăm la mesele mari din sufragerie în favoarea măsuțelor de cafea sau a celor extensibile, care semănau mai mult cu un dulap când erau strânse. În ultimul timp însă, mesele au devenit tot mai mult obiecte pe care își pun amprenta designerii, atât în ceea ce privește formele, soluțiile constructive, cât și în privința materialelor folosite. Mesele rezultate din combinații de lemn, cu metal, sticlă sau rășină epoxidică (dacă lucrezi cu rășină epoxidică, găsești la un preț bun și pe Iscusit.Market) recuceresc spațiul din sufragerii, living-uri și dining-uri. Așa că, sub denumirea generică de mese de lemn, găsim o diversitate de modele, de la mese cu blat din lemn masiv cât mai simplu și mai natural, până la mese în diverse combinații, cu blat din lemn și rășină expoxidică, mese din lemn cu picioare din metal sau sticlă, mese cu diverse modele de picioare și moduri ingenioase de prindere de blat.

Ce caracteristici trebuie să aibă o masă de sufragerie

Pentru că, indiferent de estetică, masa trebuie să fie în primul rând funcțională și confortabilă, să vedem ce caracteristici tehnice ar trebui să urmărite atunci când cumpărăm o masă.

Pentru a sta confortabil, fiecare persoană de la masă are nevoie de 60 cm de blat. Înălțimea mesei trebuie să fie între 72 și 78 cm. Dacă este mai joasă va fi incomod pentru spate, iar dacă este mai înaltă va fi dificil să ne sprijinim brațele. Pentru a fi loc suficient pe masă pentru farfurii, pahare și alte asemenea, lățimea minimă ar trebui să fie 80 cm. În plus, la așezarea în spațiul încăperii, va trebui luat în calcul și un spațiu suplimentar de 1 m pe fiecare latură a mesei pentru scaun și accesul simplu și comod la masă.

Mesele pot fi pătrate, dreptunghiulare sau rotunde. Blatul se poate sprijini pe un picior central, pe două cadre la capetele blatului sau pe 4 picioare fixate 10 cm în interior de la marginea blatului sau exact pe colțurile lui. Piciorul central are avantajul folosirii mai eficiente a suprafeței blatului prin faptul că persoanele se pot așeza oriunde fără să fie incomodate de picioare. La mesele dreptunghiulare cu picioarele prinse la 10 cm în interior, când se calculează spațiul pentru cei de la masă, cei 10 cm sunt practic inutili. Din acest motiv, mai practice sunt mesele cu picioarele fixate pe colțurile blatului.

mese de lemn
sursa foto nordarin.ro
Lemn combinat cu sticlă

Combinarea lemnului cu sticlă creează efecte deosebite. Atunci când picioarele sunt din sticlă blatul pare că plutește. Dacă blatul este din lemn masiv de stejar sau nuc efectul este și mai puternic. Am văzut astfel de mese la Nord Arin, unul dintre producătorii români care fac mobilă din lemn masiv de calitate. Acest gen de mobilier din masiv de stejar și nuc este mult apreciat în afara țării.

Mesele Nord Arin sunt din stejar masiv, dar combinația cu sticlă le fac să pară mai puțin greoaie. La modele în care sticla intră în compoziția blatului, se reduce masivitatea stejarului și se creează un mix elegant. Picioarele total transparente fac ca masa să nu mai pară greoaie și să nu încarce spațiul. Blatul din stejar rămâne impresionant fără a deveni o apăsare pentru cameră.

mede de lemn
sursa foto: nordarin.ro
Lemn și metal

Stilul rustic industrial, foarte apreciat în ultimii ani, include astfel de mese cu blat de lemn îmbătrânit artificial și picioare metalice. Metalul poate fi finisat astfel încât să pară ruginit sau să aibă aspect de bronz sau cositor.

Picioarele metalice sunt în general cadre pe care blatul se sprijină la cele două capete sau un picior central. Ieșirea din modelul clasic al meselor cu picioare în colțurile blatului permite obținerea unor modele interesante și practice în același timp, cu un picior central foarte stabil.

Sunt și modele care reușesc să iasă din ideea de masiv venind cu soluții delicate pentru a sprijini blatul de lemn. Construcții din tije fine de metal susțin blatul dând senzația unei construcții ușoare, fragile.

mese de lemn
sursa foto: umodstyle.com
mese de lemn
sursa foto: abitareuk.com
Lemn și rășină epoxidică

Este poate cea mai spectaculoasă combinație și cea care activează imaginația multor pasionați de bricolaj. Rășina permite obținerea unor modele foarte diverse, realizarea unor unicate, iar designerilor le dă posibilitatea obținerii unor modele incredibile.

Poate fi folosită rășina transparentă sau colorată și combinată cu alte materiale. Combinația dintre lemn recuperat și rășină este cu adevarat una căștigătoare. De asemenea, bucăți de lemn care par că nu-și vor găsi niciodată utilizarea în fabricarea mobilei, combinate cu rășina, duc la obținerea unor modele unice și impresionante.

Dacă astfel de modele vă dau idei puteți găsi inspirație, dar și informații tehnice privind folosirea rășinii epoxidice aici și aici. Vă dau doar un sfat: începeți cu lucruri mici și simple pentru că aveți nevoie de experiență pentru a obține o rășină perfect transparentă.

mese de lemn
sursa foto: ankarakagithurdasi.com
mese de lemn
sursa foto: olivre.com.br
Masa – obiect de design interior

Și în trecut se realizau mese deosebite, care atrăgeau atenția. Acum însă, posibilitățile de combinare cu diverse materiale au permis realizarea unor modele de mese de lemn cu design deosebit. Încrederea a crescut și lemnul a intrat în combinații imposibile altădată. Un exemplu este și combinația lemn – ciment.

Design-ul în ceea ce privește mesele ne uimește continuu. Blaturi grele care plutesc, combinații între lemn, sticlă și metal, forme dintre cele mai deosebite, lemn vechi de sute de ani, nimic nu mai pare imposibil.

Producătorii romani au intrat și ei în această cursă cu mesele lor impresionante, admirate peste tot în lume. Este și cazul Nord Arin, producătorul de lângă Piatra Neamț care exportă mobilier în țări cu tradiție, precum Italia sau Germania. Dorința lor continuă de a veni cu idei noi și colaborarea cu designeri români tineri și inspirați anunță alte surprize plăcute cât de curând.

mese de lemn
sursa foto: coreshots.com
mese de lemn
sursa foto: nordarin.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian