Prezentare case din lemn

Casa de lemn de la Arad, bioclimatică, cu sistem de colectare a apelor pluviale și panouri solare

Încă de la început, când am văzut în portofoliul firmei Litarh casele făcute în România, mi-a atras atenția în mod deosebit o casă construită la Arad. Poate și pentru că se apropia foarte mult de casa visurilor mele: pe un nivel cu mansardă, luminoasă, spațioasă fără a fi foarte mare, ferestre generoase, terasă, grădină, mult „verde”, atât în interior, cât și la exterior. Am promis, atunci când am prezentat casa construită de Litarh la Paris, că următoarea casa de lemn va fi una din România. Despre aceasta era vorba, dar am așteptat să treacă vacanța pentru a vorbi cu proprietarul și a afla mai multe despre ce a însemnat pentru el această experiență. Povestea este despre casă, dar și despre oameni îndrăgostiți de natură, de lemn, de un trai sănătos.

Întâlnirea

Casa este rezultatul întâlnirii fericite dintre oameni pasionați de lemn. Proprietarul, Robert Bălan, este reprezentantul în România al firmei Sonae Arauco, producătorul sistemului Agepan de izolare a pereților cu ajutorul plăcilor din fibră de lemn. L-a cunoscut pe Vlad Liteanu căutând clienți pentru acest tip de izolație, ea fiind foarte potrivită pentru casele pe structură din lemn. I-a plăcut modul lui de lucru, seriozitatea bucovineană cu care aborda orice temă și a hotărât să-i încredințeze construcția propriei case. Mai era nevoie doar de un proiect bun. Și acesta a venit de la firma Arhland a arhitectului timișorean Octavian Radu Topai, prieten cu Robert, de care îl lega pasiunea comună pentru munte și fotografie.

Având atât de multe în comun a fost simplu și pentru arhitect și pentru constructor să înțeleagă dorința proprietarului: o casă de lemn cât mai „sănătoasă”, bine izolată pentru a reduce cât mai mult costurile cu energia, decentă și discretă, dar suficientă pentru o familie cu trei copii și mulți prieteni. Robert a cerut o anumită împărțire a casei și poziționare a camerelor, după care a dat mână liberă arhitectului. A rezultat o casă cu un aspect „vestic”, cu multă lumină, spații deschise și plante integrate în designul interior.

casa de lemn arad

casa de lemn arad

casa de lemn arad

Proiectul

Proiectul a fost făcut pe ideea ca întreaga viață a familiei să se desfășoare la parter. În mansardă urma să fie biroul și un spațiu care mai târziu putea fi transformat într-un dormitor. Parterul a fost gândit în două zone, una de zi – livingul și bucătărie – și una de noapte, reprezentând dormitorul central și cele două dormitoare ale copiilor. Zonele au fost separate prin alei interioare străjuite de plante. Introducerea plantelor a fost făcută nu numai pentru a crește calitatea aerului din interior, ci și pentru a crea o imagine deosebită. Pentru a da o notă caldă și naturală, aleile interioare urmau să fie realizate din lemn, continuându-se în mod natural cu cele de afară.

Bucătăria a fost poziționată la mijloc, separând cele două zone ale parterului. Proiectul prevedea o bucătărie închisă ce comunica direct cu living-ul printr-o mică fereastră și cu iesire către grădina din spate. Ieșire către grădină s-a prevăzut atât pentru living cât și din domitorul matrimonial.

De la bun început a fost gândită și proiectată ca o casă ecologică iar una dintre idei a fost colectarea apei pluviale și stocarea ei în rezervoare subterane. De aici, apa filtrată este preluată de sistemul automat de irigare și transferată către zonele verzi din interior. O altă idee a fost montarea de panouri solare pe acoperiș, calculate astfel încât să poată asigura încălzirea apei menajere pe tot timpul anului.

casa de lemn arad

casa de lemn arad

Realizarea construcției

Când proiectul a fost gata a venit rândul lui Vlad să intre în scenă. La vremea aceea – proiectul a fost făcut în 2011 – nu existau toate dotările de acum în fabrica de la Valea Moldovei. Așa că s-au făcut în fabrică structura, grinzile, stâlpii și cadrele de lemn, urmând ca izolarea, placarea cu OSB pentru construcții (fără emisii de formaldehidă), fixarea rigipsului și finisarea pereților să fie făcută la locul construcției.

S-a început montarea grinzilor pe fundația realizată de proprietari. S-au ridicat pereții conform proiectului, a fost montată izolația din fibră de lemn atât la interior, cât și la exterior, fără membrană pentru ca pereții să poată face schimbul natural de umiditate și să nu se formeze condens. A rezultat un coeficient termic redus ceea ce a dus ulterior și la costuri energetice reduse.

casa de lemn arad

casa de lemn arad

casa de lemn arad

La interior, rigipsul a fost finisat cu vopsele naturale ce lasă pereții să respire și crează un mediu sănătos. Au fost montate ferestre generoase din lemn stratificat, orientate spre sud pentru a beneficia de cât mai multă lumină și căldură.

Cu tot rigips-ul de la interior lemnul sa simte peste tot. Grinzi la vedere, stâlpi, parchet din lemn stratificat, alei de lemn, tavane placate, uși interioare din lemn masiv, totul integrându-se perfect și fiind exact în doza necesară.

La exterior pereții izolați au fost tencuiți și vopsiți direct peste izolație, plăcile permițând acest lucru. Mansarda a fost placată în porțiunea dinspre stradă cu lambriu pentru exterior.

Proiectul nu a fost simplu, iar Vlad s-a dovedit a fi constructorul potrivit. Experiența în lucrul cu lemnul, deschiderea către idei și materiale moderne, seriozitatea cu care abordează fiecare nouă provocare a dus la o colaborare foarte bună cu proprietarul și arhitectul. Iar din această colaborare a rezultat acel loc „acasă” pe care Robert și familia lui și-l doreau.

casa de lemn arad

casa de lemn arad

Acasă

La 2 ani de la primele discuții cu arhitectul, Robert s-a mutat în casă nouă. Cei aproximativ 315 m² au fost împărțiți între bucătărie, dormitorul matrimonial și cele 2 dormitare pentru copii, living, 3 băi, hol și garaj la parter, birou, hol și o cameră la mansardă.

Este casa pe care și-a dorit-o, luminoasă, sănătoasă și economică. Costurile cu încălzirea casei și a apei nu depășesc 2600 lei/an, iar în perioada mai-octombrie apa se încălzește numai de la panourile solare. Izolarea casei este foarte bine făcută astfel încât nu a fost nevoie de aer condiționat pentru perioadele calde de vară.
Ventilația este asigurată de cele două luminatoare din zona de living care sunt prevazute cu închidere automată în cazul unor ploi puternice și de ferestrele prevăzute cu ochiuri speciale. La calitatea aerului contribuie din plin plantele existente peste tot în casă.
casa de lemn arad
casa de lemn arad
casa de lemn arad
Pe cât de  neconvențională este la interior pe atât de discretă este la exterior. Din stradă casa pare cât se poate de obișnuită, integrându-se perfect în decorul creat de celelalte case din zonă. Acoperișul cu șarpanta spre stradă maschează terasa circulabilă de pe casă aflată spre interiorul proprietății.

Alt proiect Litarh – Casa dintre meri

Casa este, de cățiva ani buni deja, locul unde Robert se întoarce cu mare drag la sfârșitul zilelor lungi de muncă. Este locul preferat, locul unde îi are pe cei dragi, locul unde se întâlnește cu prietenii. Este acasă.
casa de lemn arad
casa de lamn arad
casa de lemn arad
casa de lemn arad

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

7 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian