Finisare DIY Tehnici de Finisare

7 cele mai frecvente întrebări despre finisarea mobilei cu ceară

Interesul pentru finisarea mobilei cu ceara este foarte mare și întrebările primite pe acest subiect sunt dintre cele mai diverse. Am încercat să fac o selecție a celor mai frecvente întrebări, dar sunt convinsă că mai sunt și altele pe care încă nu le-am primit sau la care încă nu mă gândesc. Dacă aveți o astfel de întrebare care nu are răspunsul mai jos și nici în articolul despre finisarea cu ceară, o puteți lăsa în spațiul dedicat comentariilor. Promit să vă răspund și să completez articolul pentru a găsi cât mai multe răspunsuri într-un singur loc. Și acum să trecem la răspunsuri.

ceara lemn intretinere mobila

1. Pot sa aplic ceară peste lac?

Da. Se poate aplica ceară peste aproape orice fel de lac, vopsea sau ulei. Este însă bine ca înainte să se testeze compatibilitatea pe o zonă mai ascunsă. Cerurile sintetice moderne conțin solvenți care ar putea ataca stratul de lac. Acest lucru se întâmplă foarte rar, dar este bine să nu riscăm. Ceara se aplică peste lac pentru a-l proteja și pentru a-i adăuga un luciu plăcut și mătăsos. Pe suprafețele exploatate intens, cum sunt pardoselile din lemn, stratul de ceară prelungește viața lacului, evitându-se astfel zgârierea.

2. Trebuie îndepărtat vechiul strat înaintea aplicării celui nou?

Nu este obligatoriu, depinde de situație. Dacă este vorba despre o piesă veche de mobilier îmbâcsită și murdară, atunci stratul de ceară trebuie îndepărtat (modul de lucru este descris mai jos). Ceara se curăță foarte bine după care se aplică un strat nou. Dacă însă este o împrospătare a stratului de ceară pentru că s-a subțiat sau și-a pierdut luciul, ceara poate fi aplicată peste vechiul strat fără nicio altă pregătire. Pentru a căpăta luciu, după aplicare se lustruiește cu o cârpă moale de bumbac sau o bucată de pâslă.

3. Se poate aplica ulei peste ceară?

Nu. Peste ceară nu se poate aplica decât ceară. Ceara este strat final, iar alt produs de finisare nu are aderență pe stratul de ceară.

4. Ce plusuri are finisarea cu ceară?

⊕  Este o foarte bună solutie pentru împrospătarea mobilei vechi. Aplicând peste lac un strat de ceară care apoi este lustruită, mobilierul capătă un tușeu plăcut și un luciu natural foarte frumos.

⊕  Poate repara orice mică zgârietură sau imperfecțiune apărută pe moblier. Este cel mai simplu mod de a păstra mobila într-o stare bună.

⊕  Oferă luciu unei mobile mate. Pentru a schimba aspectul foarte mat al mobilei se pot aplica 2-3 straturi succesive de ceară cu uscare între ele. După uscarea lor (minimum 24 de ore de la aplicarea ultimului strat) se poate face lustruirea. Dacă se folosesc mașini de lustruit și discuri de pâslă cu finețe diferită se poate ajunge și la grade de luciu de 60-70.

5. Poate fi antichizată mobila ceruită?

Da, cu ajutorul cerurilor colorate. Alegerea nuanței sau a culorii se face astfel încât efectul să fie cât mai credibil, cât mai natural. Acest efect cu ceară arată foarte bine pe mobilier finisat opac, în diverse culori. Ceara se aplică ca de obicei cu cârpa, după care este șters surplusul și se face lustruirea. În locurile greu accesibile va rămâne mai multă ceară ceea ce va da efectul de patinare.

6. în ce situații nu este recomandat finisajul cu ceară?

Când pelicula de lac de pe mobilă trebuie să aibă rezistență foarte bună la surse fierbinți uscate și umede și la pătări (cu apă, alcool, cafea, etc). Este cazul blaturilor de baruri, de bucătărie sau de mese, mobilier susceptibil de a fi curățat cu substanțe agresive pe bază de alcool, mobilier pe care se pun obiecte fierbinți. Toți acești factori duc la înmuierea, chiar la dizolvarea cerii, și nu în ultimul rând la îndepărtarea ei de pe mobilier. Pentru astfel de mobilier se recomandă lacuri cu întărire chimică, cu rezistențe foarte bune.

O altă recomandare este de a nu aplica ceară peste finisaje hidrodiluabile. Există riscul ca solvenții din amestec să atace în mod iremediabil stratul de lac. Nu este însă valabil pentru orice finisaj hidrodiluabil de aceea este bine să se testeze compatibilitatea.

finisare mobila ceara lemn
sursa foto: cnet.com

7. Cum poate fi îndepărtată ceara? Cum știm că a fost îndepărtată?

Peste ceară nu se poate aplica un alt tip de finisaj (cu excepția cerii) pentru că nu are aderență. De aceea, ceara trebuie îndepărtată în cazul când se schimbă tipul de finisaj sau când mobila murdară și îmbâcsită trebuie refăcută total.

Dacă se dorește numai îndepărtarea stratului superficial, acesta se șlefuiește foarte bine după care suprafața se șterge bine cu diluant. Șlefuirea se face până se ajunge la stratul de lac de sub ceară. Dacă rămân urme de ceară lacul va „aluneca” pe ele și vor apărea cratere în peliculă denumite și „ochi de pește”.

Dacă trebuie ajuns la lemn, șlefuirea trebuie făcută cu aparatură mai agresivă. Îndepărtarea stratului de finisaj se verifică ștergând suprafața lemnului cu o cârpă udă. Dacă lemnul absoarbe apă și se închide la culoare înseamnă că finisajul a fost îndepărtat în totalitate. Dacă apa rămâne la suprafață, șlefuirea trebuie continuată.

Așa cum am spus și la început, dacă aveți și alte întrebări vă rog să le lăsați mai jos. Iar dacă articolul pare interesant și pentru alții, puteți distribui. Vă mulțumesc!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

5 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna seara! as dori sa ma indrumati daca pot sa aplic un strat de ceara peste o portiune din comoda, care este usor zgariata, pentru acoperirea acestora? Precizez ca mobilierul are o nuanta inchisa (wenge), nu are o textura lucioasa ci mata si este foarte, foarte finisata. Daca rapunsul este pozitiv, rog sa-mi precizati daca ceara o sa-i confere suprafetei respective un aspect mai lucios decat anterior si in ce modalitate se aplica ceara, cu pensula sau pistolul ? Multumesc anticipat!

    • Buna seara!
      Se poate aplica ceara. Ceara se aplica cu carpa si in momentul aplicarii este mata. Pentru a capata luciu trebuie lustruita cu o carpa moale de bumbac.
      Cel mai potrivit ar fi sa folositi batoane cerate pentru retus, de culoare venghe. Se gasesc in magazinele de bricolaj sau in cele cu produse pentru lemn. Cu ele veti acoperi zgarietura fara sa afectati restul suprafetii.
      Cateva solutii simple pentru remedierea zgarieturilor gasiti si in link-ul de mai jos.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2017/05/17/cum-pot-fi-reparate-zgarieturile-de-pe-mobila/

  • Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca este recomandata aplicarea de ceara incolora pe mobilier vopsit cu vopsea alba pe baza de apa. Arata foarte bine doar vopsit, dar e foarte sensibil la orice atingere putin mai „agresiva”. Multumesc!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian