Idei de meșterit Parchet

Parchet din lemn masiv – cum pot fi reparate golurile apărute între elemente

Pentru cei care au pardoseli din lemn masiv ieșirea din iarnă – când încălzirea în casă se oprește  – poate veni cu surprize. Adică cu apariția unor spații între elementele pardoselei.

Se poate întâmpla în cazul unui parchet nou, dar și în cazul unuia vechi care se presupune că a ajuns de mult la echilibru din punct de vedere al uscării. Și totuși, aceste spații apar. Iar pe lângă faptul că sunt inestetice, mai și adună murdărie sau devin cuib pentru acarieni. Ce putem face în acest caz?

Cum apar spațiile între elemente

Să ne lămurim înainte de ce apar spațiile atunci când vorbim de lemn vechi care se presupune că este uscat. Pentru că există o variație mare de umiditate. Umiditatea foarte mică face ca lemnul să iasă din echilibrul stabilit în condiții normale de temperatură și umiditate și să cedeze din propria umiditate mediului înconjurător.

Având în vedere umiditatea obișnuită din casele noastre de 40-60%, umiditatea de echilibru a lemnului trebuie să fie între 8 și 12%. În timpul iernii casa este încălzită, iar căldura furnizată de calorifere este uscată.

Nici deschiderea geamurilor nu aduce umiditate pentru că iarna și umiditatea exterioară este scăzută. Gerul face ca umiditatea să înghețe, aerul devenind uscat. Este motivul pentru care, în casă simțim cum ni se usucă nările, iar la exterior buturugile depozitate afară, sub șoproane, crapă.

Umiditatea scăzută din interior face ca lemnul să cedeze din umiditatea lui și astfel să scadă dimensional. Fenomenul este valabil pentru toate obiectele din lemn masiv, inclusiv mobilierul. De aceea ușile nu mai stau întotdeauna închise, la tăblii începe să se vadă marginea sau apar crăpături, mobila trosnește și la parchet încep să se creeze spații între elemente.

parchet
sursa foto: wikihow.com
Înainte de a începere repararea spațiilor dintre elementele de parchet

Aceste spații sunt de două feluri și este bine să ne dăm seama cu ce avem de-a face înainte de a începe orice reparație. Unele sunt spații sezoniere care apar pe perioada iernii.

Dar primăvara, când căldura uscată se oprește, nivelul de umiditate interioară se restabilește și lemnul revine la dimensiunile inițiale. Apariția acestor spații este normală și nu trebuie reparate pentru că revenirea lemnului va duce la crăparea și eliminarea materialului folosit pentru reparații sau la umflarea parchetului.

Al doilea tip sunt spațiile permanente. Acestea sunt de fapt cele care trebuie reparate. Pot apărea din mai multe motive, iar procesul este ireversibil. Principalele motive sunt:

  • Uscarea greșită a parchetului. Parchetul a avut o umiditate mai mare decât cea normală și uscarea lui a continuat și după montare.
  • Timp insuficient de aclimatizare înaintea montării. Înainte de montare lemnul trebuie lăsat câteva zile (7-10 zile) să se obișnuiască cu noile condiții și să se reechilibreze, evitându-se variațiile notabile.
  • Montarea greșită a unui element relativ la elementul vecin poate duce la apariția unor spații care să nu dispară când umiditatea revine la normal.
  • Montarea pe o șapă neuscată sau insuficient uscată. Și parchetul care este continuu în bătaia soarelui poate avea astfel de probleme.

Repararea acestor spații poate fi făcută în mai multe moduri. Indiferent de metodă, locul se aspiră foarte bine de praf înainte pentru ca materialele folosite să aibă aderență sau să intre foarte exact.

Dacă există urme de adeziv uscat, ele se șlefuiesc și se îndepărtează. Se recomandă ca reparațiile să se facă în perioade cu umiditate atmosferică ridicată (aprilie, octombrie) și numai după ce v-ați asigurat că defectele nu sunt sezoniere.

parchet
sursa foto: builddirect.com
Metode de reparare

O metodă care se aplică în cazul spațiilor mici este chituirea. Poate fi realizată cu un chit făcut în casă sau cu materiale cumpărate. Cel mai simplu și mai eficient chit pe care-l puteți pregăti singuri este cel din praf de lemn și adeziv tip aracet (PVA). Folosiți praf de lemn nu rumeguș pentru că amestecul va fi grosier. Amestecul trebuie să aibă consistența unei paste. Pentru lemn natur, amestecul poate fi folosit ca atare sau se poate colora cu un colorant pe bază de apă pentru a-l aduce la culoarea parchetului.

Aplicarea se face cu o spatulă de plastic pentru a nu zgâria parchetul. Puneți o cantitate mai mare pentru că va scădea la uscare. După uscare (24 de ore pentru siguranță) șlefuiți ușor pentru a aduce la nivel. Folosiți un burete abraziv fin pentru a nu strica restul parchetului. Ștergeți apoi cu ulei de in sau cu ceară (pe care o lustruiți) pentru a dispărea efectul mătuit de la șlefuire.

Se pot folosi și chituri speciale (acrilice sau epoxidice) pe care le găsiți în comerț și care sunt de diferite culori. Le puteți folosi și dacă spațiile sunt puțin mai mari pentru că nu crapă la uscare. Se aplică și se aduc la nivel la fel ca mai sus.

Totuși nu este o soluție sigură pe timp îndelungat. Mișcările repetate ale lemnului din timpul iernii, cele care duc la apariția spațiilor sezoniere, pot face ca acest chit să se desprindă de marginile elementelor și spațiul să reapară.

O metodă recomandată pentru spațiile de dimensiuni mari este folosirea ștraifurilor din lemn de aceeași esență și culoare ca parchetul. Se taie la dimensiuni puțin mai mari decât spațiul și se bat forțat. Pentru siguranță se poate folosi și adeziv.

Baterea se face cu ciocan de lemn sau prin intermediul unei mici bucăți de lemn (dacă se foloseste un ciocan obișnuit) pentru a nu face semne pe parchet. Se lasă până a doua zi (în cazul folosirii adezivului), după care se aduce la nivel prin rindeluire și se finisează.

În trecut se folosea sfoară pentru a închide spațiile dintre scândurile dușumelelor. Este folosită și acum pentru repararea dușumelelor din casele vechi fără a le altera farmecul. Înainte de montare spațiul se curăță foarte bine de murdăria veche acumulată iar sfoara se vopsește. Se folosește numai sfoară din materiale naturale (iută, cânepă, bumbac) pentru că cea sintetică nu poate fi colorată.

După vopsire sfoara se lasă să se usuce 24 de ore după care se pune forțat în spațiul liber. Se alege sfoară cu dimensiuni mai mari decât spațiul. Pentru a o fixa bine se folosește o unealtă cu muchia ascuțită – un șpaclu sau chiar un card expirat.

O variantă modernă a utilizării sforii este folosirea garniturilor. Se pot folosi șnururi rotunde elastice sau garnituri în formă de V (care se pliază la mijloc). Și ele trebuie montate forțat. Materialele se găsesc în magazinele de bricolaj sau în cele de profil.

Dacă spațiile sunt multe și mari parchetul ar trebui rebătut (remontat). Înainte, însă, trebuie depistat motivul apariției defectului pentru ca problemele să nu reapară. De asemenea, asigurați-vă că nu sunt defecte sezoniere. În acest caz, când umiditatea va reveni la valoarea normală, parchetul se va umfla.

parchet
sursa foto: realhomes.com
Cum poate fi redusă sau chiar evitată apariția defectului
În primul rând, evitând cauzele care duc la apariția lui. Este bine să se apeleze la un specialist pentru montarea parchetului pentru că el știe ce și cum trebuie făcut pentru a nu apărea probleme în viitor. Nu uitați de aclimatizarea parchetului înainte de montare!
Montarea parchetului se face când în casă este cald și umiditate normală. Montarea la temperatură și umiditate scăzută poate duce la efectul invers, adică la umflare.
Un alt mod este alegerea parchetului stratificat. Este cu mult mai stabil, iar aspectul este același. Parchetul stratificat este un furnir gros de lemn masiv lipit pe un placaj sau trei astfel de furnire groase lipite perpendiculat unul de celălalt. În ambele cazuri lipirea perpendiculară a mai multor straturi duce la stabilizarea lemnului, iar variația lui dimensională devine insesizabilă. Este si cel recomandat in cazul incalzirii in pardoseala.
Nu în ultimul rând, este recomandată folosirea umidificatoarelor pentru menținerea umidității perfecte în locuință. Ideal este ca fiecare cameră în care este montat parchet din masiv să aibă propriul umidificator.
Sper să vă fie utile aceste informații și să le puteți folosi în cazul în care aveți probleme cu parchetul din lemn masiv. Dacă aveți neclarități, întrebări sau completări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

12 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Bună seara, Si la mine apare parchetul sub aspectul arătat de Dvs. Am dezinfectat cu Spirt, apoi cu Domestos, după uscare am aspirat foarte bine si am băgat chit de rosturi de lemn din comert. Acum au apărut din nou unele fisuri și incă nu am pus nici covorul pt. ca în Ianuarie am dus covorul la spălat, pt. că apăreau niste puncte negre pe el, ca apoi sa-mi dau seama ca ies din parchet. Am cumpărat Bochemit si am dat deja de 2 ori dar tot mai apar niste insecte minuscule negre, care apoi se urca si pe pat, imi intra pe sub haine si prin păr.Nici nu știu ce este dar ma dispera. Am adus pe cineva care a dat cu ceata rece universala.S.a mai stopat si iar au apărut. Cred ca sunt ceva de lemn dar nu carii pt. ca nu se aud rozând, ci mai mult puncte mici negre chiar si pe mobila noua si ceva forme rotunde pe vopseaua mesei. Imi puteti da, vă rog, niste indicații? Multumesc frumos!

    • Buna ziua!
      Imi pare rau ca aveti astfel de probleme. Este greu de identificat insecta fara o fotografie. Pe site-uri de specialitate din afara se recomanda chiar o fotografie marita, facuta la microscop, pentru identificare. Dupa parerea mea sunt acarieni care se dezvolta din cauza umiditatii. Este posibil ca sapa pe care ati montat sa nu fi fost destul de uscata sau sa existe o sursa de umiditate. Astfel de insecte se dezvolta foarte bine in mediu umed. Prin tratamentele facute ati rezolvat efectul nu si cauza. Ar trebui sa descoperiti cuibul (un lemn ud, putred).
      O alta insecta care sta pe lemn este plosnita de lemn. Este rezistenta si are cuiburile ascunse. Totusi nu umbla peste tot in grupuri foarte mari. Puteti verifica strivind una. Degaja un miros urat in acel moment.
      Repet, o cauza poate fi umezeala, benefica dezvoltarii insectelor sau un lemn infestat puternic cu oua care va trebui indepartat.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua.
    Am un apt 2cam – apx. 30 mp. de parchet care este f deteriorat. De aceea va rog sa ma sfatuiti, daca si cum pot reconditiona parchetul (stejar) lamelă cu lamelă. Unele placi sunt deteriorate si trebuiesc inlocuite, altele indreptate (recalibrate) fiind zone mai denivelate, spatiul dintre lamele este f. mare in unele zone ale camerei acum si nu pot fi doar chituite si șlefuite.
    Corect ar fi sa recalibrez lamela cu lamela.
    Caut ajutor, pe cineva sau o firma din zona de V a tarii cat mai aproape de TM care sa poata face aceasta operatiune.

    • Buna ziua.
      Cred ca este o munca mult prea grea si de durata sa refaceti lamela cu lamela. Dupa parerea mea, parchetul ar trebui rebatut de un specialist si adaugate lamele pentru a completa suprafata (eventual, inlocuite cele ce nu mai pot fi salvate). Dupa aceea se rascheteaza tot parchetul pentru a fi adus la acelasi nivel si a indeparta stratul deteriorat. Exista firme care inchiriaza masini de raschetat, dar va sfatuiesc sa lucrati cu in specialist. Dupa raschetare, slefuire si desprafuire se aplica lac pentru parchet, 2-3 straturi, cu uscare si slefuire intre ele. Exista si lacuri pe baza de apa si astfel scapati de mirosul neplacut din casa. La final aplicati un strat de ceara pentru parchet pe care, pentru luciu, o puteti lustrui cu pasla. Parchetul ceruit este mult mai usor de intretinut.
      Pentru mai multe detalii aveti link-ul de mai jos.
      Din pacate nu stiu pe nimeni in zona de vest care v-ar putea ajuta. Dar sunt grupuri de Facebook si daca spuneti ce doriti, cu siguranta veti gasi pe cineva.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2018/02/13/raschetare-parchet-etape-si-realizare-intretinerea-parchetului/

  • Buna ziua,

    Am descoperit cu placere ca exista si la noi preocupare pentru domeniul lemnului. Mentionez ca sunt incepator, dar pasionat de rindea 🙂
    In alta ordine de idei, noi intampinam problema opusa: parchetul multistratificat a fost instalat anul trecut. Cred ca umiditatea era foarte scazuta in casa (20% daca e sa cred higrometrul de la Lidl). Parchetul a stat o luna in casa inainte sa-l montam. Acum, cand umiditatea creste peste 50% parchetul se ridica in mijlocul holului (holul e f. lung – 14 m si relativ ingust) in dreptul unei usi.
    Ca si cum nu ar mai avea loc sa se dilate pe lungime. Ma rog, se ridica acolo unde latimea holului e minima.
    Parchetul e pe burete, nu lipit.
    Idei?

    • Buna ziua!
      Este fenomenul obisnuit la cresterea umiditatii aerului sau dupa inundatii. Probabil ca nu a avut loc suficient sub plinta pentru a se dilata. Parchetul nu se bate fix pana in perete. Acea zona este ascunsa de plinta si lemnul se poate „reaseza” la variatiiale umiditatii. Daca variatia este mare si parchetul se umfla, cum este cazul dumneavoastra, parchetul ar trebui rebatut. Adica se scoate o piesa (daca sunt bucati mici de parchet) si se face reasezarea astfel incat modelul sa aiba continuitate si sa ramana un mic loc sub plinta pentru astfel de miscari. Este recomandat sa apelati la un parchetar.
      Miscarea parchetului depinde si de tipul parchetului folosit. Cel maiputin se misca cel stratificat.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2017/03/23/ce-parchet-aleg-laminat-masiv-sau-stratificat/

  • Bună ziua,
    Am parchet de stejar montat in 2007 ,acum 2 ani a fost raschetat chituit si lacuit cu lac pe baza de apă de către o firmă, pb mea este aceeași ca în poza, printre rosturi a rămas gaura sau chitul vechi a început sa sară. Mi au dat cei care mi au făcut lucrarea si un chit de reparație sa adaug eu in locurile care apar lipsuri,ceea ce am și făcut doar ca acum si acela s a crăpat si este extrem de inestetic pe alocuri se agață de șosete/dres. Am chemat firma întrucât am garantie ,mi s a spus ca lemnul lucrează și că e posibil sa fie de la aerul uscat ( nu contest ca este asa eu am cumpărat umidificatoare si le folosesc ) urmând să mi comunice ca ce pot face este sa vina cu un gel pe alocuri unde sunt probleme ( mentionez ca sunt cam peste tot) acest gel va intra intre rosturi dupa care lacuit. Vroiam sa aflu si o alta opinie ,mentionez ca parchetul a fost impecabil pana acum doi ani ,cand nu mai era lac in anumite parti ale camerelor si am decis sa i fac o reconditionare care sincer acum lasa de dorit .
    Va multumesc anticipat.

    • Bună ziua!
      Din punctul meu de vedere cauza ar fi următoarea: parchetul vechi a fost foarte uscat. Cu siguranță în casă umiditatea a fost scăzută și lipsa lacului a făcut ca umiditatea lemnului să scadă și mai mult. In momentul în care s-a intervenit cu lac pe bază de apă, lemnul a absorbit apa din lac și umiditatea a crescut, lemnul mărindu-și volumul. După reparație s-a revenit la vechile condiții și lemnul a început să piardă din umiditate contractându-se. Așa au apărut spațiile între bucățile de parchet.
      Cu siguranță o mare influență a avut-o și căldura de peste iarnă, care este uscată. Parchetul își va mai reveni cu siguranță în perioada verii, de aceea nu cred că este bine să faceți ceva acum. Lăsa-ți să treacă iarna și să renunțați la căldură, după care faceți reparațiile. Cred că va fi mult mai puțin de muncă.
      Dacă rămân foarte multe spații, parchetul trebuie bătut din nou. Nu se poate pune chit pe toată suprafața. Dacă rămân doar câteva defecte, de pot repara cu chit epoxidic, cu întărire (nu scade și este foarte rezistent) sau se pot bate pene de lemn în spațiile apărute.
      Succes!

  • Buma ziua ,

    Dupa aceasta chituire mai ales ca necesita si slefuire e necesar sa se dea cu lac parchetul?
    Parchetul din apartamentul meu a fost fixat sa nu mai scartaie cu o rasina , raschetat , chituit (bona) si lacuit cu lac pe baza de apa in 2018 dar au aparut mici goluri intre placi si nu am cum sa mut toata mobila din casa pentru a-l lacui si as vrea sa stiu daca ma apuc de reparat.
    Multumesc,
    Diana

    • Bună seara!
      Dacă folosiți chit de retuș, nu este nevoie. Din câte știu și Bona are chituri potrivite pentru astfel de reparații.
      Este posibil ca golurile să fie ceva temporar. Iarna, din cauza căldurii uscate, umiditatea în interior scade, lemnul pierde umiditate și scade în dimensiune. Când umiditatea revine la normal, revine și parchetul și golurile dispar. De aceea, dacă golurile au apărut în această perioadă, vă recomand să le lăsați până la primăvară, să vedeți dacă dispar. Dacă nu, le chituiți atunci.
      Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian