Finisare DIY Tehnici de Finisare

7 reguli de respectat la finisarea cu ulei a lemnului

Finisarea cu ulei este una dintre cele mai vechi metode de protejare a lemnului, folosită pentru a-i spori rezistența la apă și pentru a-i păstra aspectul natural. Mulți dintre cei care au ca hobby lucrul cu lemnul și finisarea lui își doresc acest aspect natural. Cu toate că aplicarea uleiului pare o operațiune simplă, trebuie respectate câteva reguli pentru a obține un rezultat bun și o finisare eficientă.

1. Asigurați-vă că lemnul poate absorbi uleiul

Principala calitate a uleiului este că intră în lemn și îi crește rezistența la umiditate. Pentru ca absorbția să fie cât mai bună, lemnul trebuie șlefuit cât mai corect înainte de aplicare. Granulația hârtiei cu care se face șlefuirea nu trebuie să depășească 180. Scopul nu este netezirea lemnului ci deschiderea capetelor de fibră astfel încât lemnul să poată absorbi cu ușurință uleiul. Cu cât hârtia de șlefuit este mai fină (280, 320) cu atât praful rezultat devine mai fin și va închide capetele fibrelor și porii, blocându-i. Absorbția va fi îngreunată, cantitatea de ulei care va intra în lemn va fi mai mică și implicit rezistența la umiditate mai scăzută.

Uleiul pentru finisarea lemnului este de obicei un amestec de mai multe tipuri de ulei, pentru ca protejarea să fie cât mai completă. Dintre uleiurile naturale, uleiul de in se absoarbe cel mai bine (pentru că are molecula mai mică) și este folosit în toate amestecurile.

Absorbția este, însă, diferită la lemnul de esență moale față de lemnul de esență tare. Drept urmare, pentru uleierea lemnului de esență moale (brad, molid, plop, arin) se poate folosi uleiul fără diluție. Pentru lemnul dur (stejar, frasin, fag, salcâm) uleiul trebuie diluat. Diluanții naturali pentru ulei sunt terebentina sau white spiritul (petrosin). Dar, se pot folosi și diluanți universali, care se găsesc în magazinele de profil. În general, 5-10% adaos de diluant este suficient pentru ca uleiul să devină fluid și să fie absorbit cu ușurință.

finisarea cu ulei
tipuri de ulei
2. Acordați timp uleiului să se absoarbă

Aplicați un strat de ulei în exces și lăsați lemnul să-l absoarbă. Nu grăbiți procesul. Lemnul are ritmul lui și dacă vreți un rezultat bun, trebuie să aveți răbdare. Aplicați ulei în exces, așteptați 30-45 minute și numai după aceea ștergeți excesul cu o cârpă moale de bumbac. 

3. Ștergeți întodeauna surplusul rămas pe suprafața lemnului

Ștergerea surplusului rămas după cele 45 minute de așteptare este obligatorie. La uleiere, cele mai multe probleme apar din cauza că acest surplus nu a fost șters. În contact cu aerul, el devine lipicios și este destul de greu de îndepărtat pentru a relua procesul. Ștergerea se face cu o cârpă moale de bumbac care nu zgârie și nu lasă scame. Recomandăm bumbacul pentu că absoarbe bine, dar pot fi folosite și alte tipuri de textile. Poate fi folosit și buretele. Trebuie însă să vă asigurați că este acel tip de burete care rezistă la solvenți.

Uleiul nu formează peliculă pentru că nu se usucă în profunzime. Uscarea are loc doar la suprafață, acolo unde uleiul vine în contact direct cu aerul. Restul rămâne lichid. Astfel, cantitatea rămasă pe suprafață se va transforma într-un gel lipicios.

Pentru remediere se folosește o racletă cu care se îndepărtează gelul, după care suprafața se spală cu diluant. Se lasă să se usuce și se verifică dacă este în continuare lipicios. Dacă da, se reia spălarea cu diluant până ce nu va mai fi lipicios. Dacă nu, se continuă finisarea aplicând corect încă un strat de ulei.

4. Nu grăbiți procesul. Lăsați straturile să intre bine în lemn și să se usuce

După ce surplusul este șters, stratul de ulei rămas pe suprafața lemnului va deveni foarte subțire și se va usca. Are însă nevoie de timp. Așa că, lăsați minimum 24 de ore între aplicările straturilor de ulei. După uscare, suprafața poate fi șlefuită cu o hârtie abrazivă fină (280-320) pentru a deveni plăcută la atingere. Dacă stratul următor se aplică înainte ca uleiul să fie uscat, cantitatea absorbită se reduce, iar stratul superficial poate deveni lipicios.

Uleiul natural de in se usucă foarte greu, în 3-5 zile, poate chiar mai mult. Pentru a reduce timpul de uscare, el este tratat prin fierbere sau prin adăugarea unor substanțe chimice (sicativare). Fierberea era folosită și în trecut și este folosită și în prezent pentru tratarea uleiurilor naturale.

Cantitatea de ulei absorbită depinde și de cât de uscat este lemnul. În general, sunt suficiente 2-3 straturi. Vă puteți da seama dacă mai este nevoie de încă un strat după cantitatea rămasă pe suprafața lemnului după cele 45 minute de așteptare. Dacă este o cantitate mare, lemnul a ajuns la saturație și nu mai are nevoie de încă un strat.

finisarea cu ulei
puterea de penetrare a uleiului de in
sursa foto: solventfreepaint.com
5. Nu folosiți ulei total transparent dacă protejați lemn folosit la exterior

Uleiul este folosit și pentru protejarea lemnului expus la exterior. Este foarte bun împotriva umidității, însă nu are rezistență la radiația UV. În ulei trebuie adăugate substanțe care să devieze radiația UV astfel încăt să nu ajungă la lemn. De aceea, produsele transparente pentru exterior sunt întotdeauna ușor colorate. Cele mai folosite substanțe colorante sunt pigmenții. Pentru un minimum de protecție, cantitatea de pigment nu depășește 5%. Rezultă o culoare foarte deschisă, aproape insesizabilă la straturile subțiri de ulei. Cu cât cantitatea de pigment crește, protecția este mai eficientă, fiind maximă în cazul vopselelor (când lemnul este total acoperit).

În concluzie, evitați uleiurile total transparente pentru că nu protejează bine lemnul de la exterior. Uleiurile fără pigmenți sunt foarte bune împotriva intemperiilor, dar lemnul își va schimba culoarea din cauza soarelui.

finisarea cu ulei
finisare la exterior cu ulei de tec
sursa foto: msnskins.net
6. Întrețineți finisajul. Împrospătați-l periodic

Finisarea cu ulei a lemnului nu este foarte rezistentă în timp. Produsele folosite pentru curățenie, praful, intemperiile și efectul abraziv al vântului combinat cu particulele de nisip, în cazul lemnului folosit la exterior, fac ca uleiul de la suprafață să dispară în timp. Aspectul lemnului devine uscat și dacă nu se aplică un alt strat, lemnul începe să-și schimbe culoarea, căpătând griul specific lemnului îmbătrânit de timp.

Avantajul în cazul uleiului este că reaplicarea este simplă. Uleiul nu face peliculă, nu crapă și nu se scorojește, nici nu are nevoie de șlefuire înaintea aplicării altui strat. Singura operațiune necesară, în cazul mobilierului sau a obiectelor de lemn din interior, este curățarea suprafețelor de murdărie. Se face cu apă și detergent de vase (nu din cel abraziv), după care se șterge și se lasă să se zvânte. Se aplică apoi un strat cu o cârpă îmbibată în ulei și se lasă să se usuce. De data aceasta uleiul nu se mai aplică în exces.

7. Atenție la cârpele îmbibate cu ulei

Nu este vorba despre vreo tehnică de finisare cu ulei a lemnului, ci de evitarea problemelor ce pot apărea de la cârpele sau bureții îmbibați cu ulei sau diluant pentru ulei. Aceste produse prezintă pericol de auto-combustie, mai ales dacă razele soarelui ajung la ele. Așa că, după ce ați terminat lucrul cu ele, puneți-le într-un vas cu apă și acoperiți-le. Nu le aruncați la gunoi așa cum sunt. De preferat să puteți apă în recipientul golit de ulei, să puneți cârpele în ea și să acoperiți. Aruncați recipientul cu totul în locurile special amenajate. Nu lăsați niciun reziduu la întâmplare! Și resturile uscate pot produce pagube dacă soarele ajunge la ele.

Sper să vă fie de ajutor aceste sfaturi. Aveți comentarii, completări sau întrebări? Lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua.
    Am un blat de lemn natural pe care va sta chiuveta din baie cumparat dintr-un magazin unde se mentiona ca e special pt lavoar, insa se pateaza de la apa. Cu ce soluție să-l dau să nu-și piardă aspectul original, să reziste la apă sa nu luceasca ca atunci cand e dat cu lac si sa nu fie lipicios? Există un lac special, ceară sau alta solutie care face asta? Practic vreau sa-l impermeabilizez fara a schimba felul cum arata acum, si ma gandeam inclusiv la ulei, dar nu stiu care e cea mai buna alegere.
    Multumesc.

Categorii

Abonează-te la newsletter