Tehnici de Finisare

Aditivi pentru lacuri și vopsele care îți ușurează munca

Aditivii pentru lacuri și vopsele sunt produse care se adresează în primul rând celor care finisează în fabrici, adică profesioniștilor. Cu ajutorul lor poate fi îmbunătățit aspectul final al peliculei sau pot fi evitate unele surprize neplăcute la aplicare. Există unii aditivi și în magazinele de bricolaj. Sunt cei mai ușor de folosit si care fac „reglaje” mai grosiere. În cazul celor folosiți în industrie vorbim de reglaje fine, pentru rezultate cât mai bune. Este bine ca cei ce se ocupa de aplicare să aibă o colecție de astfel de aditivi pentru lacuri care să le permită rezolvarea rapidă a problemelor.

Aditivii sunt substanțe care se adaugă în lac în cantități foarte mici, de 0,1% pana la 3%, rareori 5%. Efectele sunt însă remarcabile iar calitatea peliculei finale mult îmbunatățită. Pot fi împarțiți în mai multe categorii: aditivi care schimbă sau îmbunătățesc aspectul peliculei, care fac aplicarea mai ușoară, care înlătură anumite defecte sau prelungesc viața materialului lichid (înainte de aplicare). Dacă sunteți implicați în acest sector de activitate al fabricii este bine să vorbiți cu furnizorul de lacuri și vopsele despre achiziția aditivilor. Nu aveți nevoie de cantități mari, un litru din fiecare este suficient.

Nu îmi propun să descriu fiecare aditiv. Ar fi și dificil pentru că fiecare producător are proprii aditivi care uneori pot rezolva mai multe probleme. Pentru a vă face o idee am să vă spun despre ei grupându-i în câteva categorii.

Aditivi care îmbunătățesc aspectul și proprietățile peliculei de lac sau vopsea

Gradul de luciu al lacului este cel cu ajutorul căruia putem evalua cât de lucioasă sau de mată va fi pelicula. Uneori ne dorim ca lacul să fie mai puțin lucios. Nu vorbim de transformări radicale ci de o scădere de 10-15 grade (poate puțin mai mult). În acent caz folosim agenți de mătuire.

Pentru a putea fi amestecați cu usurință în lac sunt sub formă lichidă, fiind dizolvați în rășini. În acest caz trebuie să se specifice dacă se dorește agentul pentru lacuri pe bază de apă sau pe bază de solvent. Agenții lichizi nu pot scădea gradul de luciu sub 20 (rareori 15) gloss. Pentru un grad de luciu și mai scăzut se folosesc agenți de mătuire sub formă de praf, care pot fi utilizați atât la lacurile pe bază de apă cât și pe solvent. Amestecarea trebuie făcută foarte bine (cu utilaje speciale) pentru a obține o peliculă „curată” cu grad de luciu uniform.

Există aditivi care fac pelicula mai alunecoasă și tușeul mai plăcut. Mobila va fi astfel mai plăcută la atingere și se va întreține mai ușor (cârpa de praf nu se” împiedică”).

Pentru ca produsele folosite la exterior să reziste mai bine radiației solare poate fi adăugat un absorber UV. Pelicula va fi mai rezistentă și lemnul mai protejat, în cazul în care finisarea este transparentă. Atenție însă, dacă baițul folosit nu este rezistent la exterior absorberul adăugat nu va împiedica decolorarea în timp.

aditivi pentru lac
sursa foto: axalta.com
Aditivi folosiți la aplicarea materialelor de finisare

Pentru aplicarea baițurilor, lacurilor și vopselelor sunt cei mai mulți aditivi. Există diverse etape ale aplicării, moduri diferite de aplicare, diferite tipuri de lemn pe care se face aplicarea și pentru fiecare există un aditiv care poate ajuta. De exemplu, la aplicarea prin turnare sau flow-coating a produselor pe bază de apă, lacul sau lazura poate să spumeze mult iar aplicarea să nu fie uniformă. În acest caz este necesară adăugarea unui antispumant.

Pentru ca lacul sau vopseaua să se așeze bine pe suprafața lemnului se adaugă aditivi care „udă” mai bine suportul, care fac lacul să se destindă, să se întindă mai bine. Sunt produse care reduc tensiunea superficială și le găsiți sub numele de agenți de destindere.

Pentru a evita scurgerile atunci când aplicarea se face în plan vertical sau pe piesele cu sculpturi sau frezări se folosesc lacuri tixotropice. Exista și agenți tixotropici care pot fi adăugați în lacuri și astfel nu vor mai avea tendința să se scurgă cu ușurință.

Când lemnul pe care se face aplicarea este taninos, are pH acid sau bazic, proprietăți care pot schimba culoarea sau influența uscarea, adăugarea de aditivi specifici poate rezolva problemele. Există aditivi antitanin sau aditivi regulatori de pH.

aditivi pentru lacuri
sursa foto: thefamilyhandymen.com
Aditivi care reduc sau prelungesc timpul de uscare

Uscarea produselor de finisare nu ține întotdeauna de evaporarea solventului. În cazul lacurilor cu întărire în UV sau a celor bicomponente, reacția chimică care duce la întărirea lacului poate fi încetinită sau accelerată cu ajutorul aditivilor. Totul ține de ceea ce avem nevoie. O întărire mai rapidă scurtează timpul de lucru iar una mai lentă dă timp lacului să se așeze foarte bine (foarte util în cazul lacurilor lucioase).

Umiditatea atmosferică poate influența uneori uscarea. Și în acest caz lucrurile se pot ameliora folosind un aditiv specific.

Aditivi care ajuta la reducerea defectelor

În paginile revistei veți găsi o serie numită Defecte de finisare care descrie pe larg defectele care pot apărea în timpul aplicării produselor și cum puteți evita acest lucru. Atunci când există posibilitatea să apară defecte (cratere în peliculă, aderență scazută la suport, bule sau opalescență în peliculă) este bine să folosiți aditivii potriviți pentru a reduce acest risc.

Există aditivi anticrater, foarte buni în cazul în care există vapori de silicon în zonă (de la montarea ferestrelor) sau aditivi care măresc aderența atunci când aplicarea se face pe PAL cașerat sau pe sticlă. O cantitate foarte mică de aditiv adăugată vă va scuti de o mare durere de cap.

aditivi pentru lacuri

Materiale sau metode cu același rezultat ca si aditivii pentru lacuri

Sunt o mulțime de alți aditivi pentru lacuri care vă pot ajuta, cu siguranță nu i-am amintit pe toți. De exemplu, dacă lucrați cu produse pe bază de apă, aveți aditivi antifermentare care împiedică, în zilele foarte calde de vara, alterarea produsului ce a fost diluat cu apă de la robinet. Cand se colorează lemnul cu ajutorul baițurilor pot fi folosiți aditivi pentru uniformizare, aditivi pentru a marca mai bine porii sau pentru un anumit efect (colorarea pozitivă a rășinoaselor). Și exemplele pot continua.

Sunt operații ce pot fi reglate și cu ajutorul altor materiale. Diluanții sunt de mare ajutor în cazul uscării produselor de finisare pe bază de solvenți pentru că pot fi făcute amestecuri care să răspundă unor solicitări precise. Pot fi folosiți diluanți cu evaporare rapidă pentru uscare rapidă și diluanți greu volatili pentru întârzierea uscarii. La produsele pe bază de apă este mai dificil pentru că solventul este unul singur – apa. În acest caz aditivii sunt foarte utili.

Metodele de aplicare sunt de asemenea importante. Pentru a evita apariția unui defect poate fi ales un alt mod de a aplica produsul, fără să se mai adauge aditiv.

Lăcuirea, vopsirea unei mobile sau unui alt produs din lemn este importantă și trebuie făcută pentru a obține rezultate cât mai bune. Pentru că finisajul este cel ce vinde. Am spus de multe ori că poți avea lemn de cea mai bună calitate, dacă finisajul este urât, mobila va rămâne nevândută. Iar un lemn de slabă calitate poate fi înnobilat cu ajutorul finisajului. Așa că, dacă vă puteți ajuta de aditivi pentru a obține suprafețe perfecte, nu ezitați să o faceți.

Sper să vă fie de folos articolul. Dacă credeți că și alții îl vor aprecia, puteți distribui. Iar dacă aveți comentarii, întrebări sau completări, vă rog să le lăsați în spațiul dedicat. Va fi un bun prilej pentru a discuta despre finisare.🙂

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua, Sunt interesat in gasirea unui distribuitor de uleiuri pentru finisaj material lemnos si baituri

    • Buna ziua!
      Daca va referiti la cineva care distribuie uieliuri, gasiti uleiuri naturale de la Kreidezeit pe naturalpaint.ro.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua,

    Tot caut acei aditivi din „Există aditivi care fac pelicula mai alunecoasă și tușeul mai plăcut. Mobila va fi astfel mai plăcută la atingere și se va întreține mai ușor (cârpa de praf nu se” împiedică”).”
    Dar nu reusesc sa gasesc un termen pentru ei in cautare. Stiti cumva cum se numesc?
    Multumesc frumos

    • Buna ziua!
      Este foarte greu sa gasiti astfel de aditivi in comert. In general le au direct din fabrica tehnicienii firmelor care vand lacuri si vopsele.
      Pentru ca pelicula sa fie alunecoasa trebuie sa fie foarte bine intinsa, bine slefuita si mai lucioasa. Pentru a fi bine intinsa se folosesc aditivi de destindere (se mai numesc si anticrater). Ei modifica tensiunea superficiala a lacului.
      Pentru tuseu placut se folosesc adetivi care contin ceruri compatibile cu lacul. Pot fi pe baza de apa sau de solvent. Sunt in general ceruri sintetice care in timpul uscarii migreaza la suprafata stratului de lac dand un aspect ceruit, placut la atingere.
      Acesti aditivi ajuta, dar nu pot face o suprafata sa arate perfect. Pentru asta lemnul trebuie sa fie bine slefuit, lacul bine ales si sa existe slefuire intre straturile de lac.
      Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian