Tehnici de Finisare Uși Ferestre

Rezistență de peste 10 ani pentru ferestrele din lemn finisate cu Arborea Bio

Orice structură de lemn expusă la exterior are nevoie de protecție impotriva intemperiilor și a radiației solare. Dacă nu este bine protejat, lemnul poate fi atacat în timp de mucegaiuri, ciuperci și insecte și în final, poate putrezi. Ferestrele și obloanele sunt astfel de structuri. Rezistența lor în timp se datorează soluției constructive corecte și materialelor folosite pentru finisarea lemnului. Produsele folosite la protejarea ferestrelor trebuie să aibă o rezistență foarte bună la condițiile exterioare, fără a face însă rabat la estetică sau la protejarea mediului, a sănătății celor care le folosesc pentru finisare sau a beneficiarilor. Arborea BIO, dezvoltată de ICA Italia și distribuită în România de Lomilux, este o astfel de gamă de produse, apreciată deja pe piața de profil.

arborea bio lacuri pentru exterior ica lomilux

Caracteristicile gamei Arborea BIO

Arborea BIO este parte a gamei de produse BIO dezvoltată de compania italiană ICA pornind de la cerințele privind protecția mediului și a sănătății oamenilor și de la nevoia înlocuirii petrolului în procesul de obținere a rășinilor ce stau la baza lacurilor și vopselelor. În căutarea unei surse alternative pentru obținerea lor, producătorul s-a îndreptat spre utilizarea materialelor organice reziduale regenerabile. După ani de cercetare și testare s-au obținut produse de finisare încadrate în clasa BIO, cu performanțe foarte bune în ceea ce privește protecția lemnului.

Pentru a proteja ferestrele și obloanele, materialele de finisare trebuie să asigure o peliculă elastică, care să împiedice pătrunderea apei în lemn și să funcționeze ca o barieră în calea razelor UV. Produsele din gama Arborea BIO sunt formulate pe bază de rășini acrilice obținute din reziduuri organice regenerabile și sunt superioare calitativ produselor alchidice similare din piață, atât în ceea ce privește rezistența la îngălbenire, cât și a timpului de uscare.

Principalele caracteristici și avantaje ale produselor pentru exterior din gama Arborea BIO sunt:

  • Rezistența excelentă la radiațiile UV și intemperii
  • Duritate superioară comparativ cu produsele alchidice obținute din surse regenerabile
  • Rezistență la acoperiri succesive
  • Ideală pentru cicluri industriale cu randament ridicat
  • Are între 30 și 40% conținut regenerabil, calculat la rășina uscată
  • Conținut extrem de scăzut de compusi organici volativi (COV)
  • Nu emite mirosuri neplăcute, garantând astfel un mediu de lucru sănătos și plăcut.

arborea bio lacuri pentru exterior ica lomilux

Combinând rezistența cu estetica a rezultat o gamă variată de produse de calitate

Finisarea ferestrelor trebuie să respecte atât criteriile estetice impuse de arhitectura exterioară, cât și cele legate de rezistența la factorii de mediu. Uneori, cerințele impuse de estetică pot duce la scăderea rezistenței în timp a finisajului. De aceea, este nevoie de o gamă extinsă de produse care să satisfacă și cele mai sensibile cereri.

Arborea BIO combină cerințele estetice cu cele de rezistență într-o gamă de finisaje dintre cele mai variate care pot satisface și cele mai dificile cerințe. Rezistența produselor este garantată de cei peste 20 de ani de experiență a grupului ICA în cercetarea și fabricarea produselor pentru exterior.

Ciclurile de finisare pot fi transparente sau opace. Ciclul transparent cuprinde un prim strat de impregnant colorat, un strat intermediar transparent și un strat final de lac transparent ușor colorat douglas (o miere mai roșiatică), cu gradul de luciu 20 sau 30. Impregnantul poate fi aplicat prin imersie, flow-coating, pulverizare sau pensulare. Consumurile sunt de 40 g/m² de impregnant, 50 g/m² de intermediar (aplicat prin imersie sau flow-coating) și 300 g/m² de lac (aplicat prin pulverizare).

arborea bio lacuri pentru exterior ica lomilux
Arborea Color Classic

Colorarea stratului inițial de impregnant oferă o mulțime de posibilități de finisare. Sunt 4 mari sub-categorii – Arborea Color Classic, Arborea Natural Matter, Arborea Pastel si Arborea Metal – cu ajutorul cărora se pot obține finisaje clasice, naturale, antichizate, romantice sau metalizate. Culorile din gama Arborea Color clasic au o transparență deosebită, ceea ce permite obținerea unor finisaje „curate”, foarte apreciate de profesioniști. Arborea Pastel cuprinde o serie de culori semitransparente calde, care duc cu gândul la obloanele caselor mediteraneene. Culorile Arborea Metal, aplicate pe lemn structurat, dau ferestrelor și obloanelor un minunat efect de patină a timpului.

Pentru a obține un finisaj alb opac se aplică inițial un izolator transparent, cu un consum de 50 g/m², dupa care un strat de grund alb și unul de email alb. Consumurile sunt de 150, respectiv 300 g/m². Pornind de la această bază se pot obține o infinitate de culori pastelate prin colorarea emailului alb, dar și culori puternice pornind de la lacul transparent. Folosind culorile din gama Arborea Metal se pot obține culori opace metalizate.

arborea bio lacuri pentru exterior ica lomilux
Arborea Metal – roșu violet
arborea bio lacuri pentru exterior ica lomilux
Arborea Metal – Sabbia
Calitatea produselor Arborea BIO este validată de testarea în laboratoare independente

Pentru a se asigura de durabilitatea și rezistența la apă și lumină a produselor Arborea BIO, ICA a colaborat cu laboratoare de testare independente din diferite părți ale lumii. Ciclurile de finisare au fost testate în parteneriat cu Q-Lab din SUA, Catas din Italia și WKI și IFT Rosenheim, din Germania.

Proiectul Arborea SUN prin care sunt testate produsele bio pentru exterior a început încă din 2010, împreună cu Q-Lab. Laboratorul Q-Lab a fost înființat în 1956 în SUA și are facilități în Germania, Anglia și China. Testul său QUV de îmbătrânire accelerata este cel mai folosit la nivel mondial. Pentru a verifica performanța produselor în condiții și mai extreme, ICA a implementat împreună cu Q-Lab un program și mai dur de îmbătrânire accelerată, denumit Q-TRAC – concentrator de lumină solară. Rezultatele obținute în urma acestor teste dure stau la baza garanției de peste 10 ani a ciclurilor de finisare cu produse Arborea BIO.  Pentru a obține însă această durabilitate, ferestrele trebuie executate corect, iar ciclurile de finisare trebuie să respecte întocmai tehnologia de aplicare.

lacuri si vopsele bio lomilux ica
Premiu pentru finisaj ferestre castigat la Interzum

Cu gama de produse Arborea BIO pot fi satisfăcute exigențele crescute ale clienților, păstrând un mediu de lucru sănătos și curat. Iar rezistența îndelungată în timp a produselor vă vor face clienții fericiți.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian