Finisare DIY Idei de meșterit Tehnici de Finisare

Lazuri Kreidezeit pe bază de ulei pentru finisaj exterior natural și rezistent


Tratarea cu ulei a lemnului folosit la exterior este o practică veche, atât la noi, cât și în alte părți ale lumii. Uleiul de in, obișnuit în această zonă, era folosit pentru protejarea lemnului împotriva umidității, combinația dintre lemnul ars și ulei fiind obișnuită pentru gardurile de la sate. Problema era – și încă este pentru uleiul de in fără alte adaosuri – rezistența scăzută în timp, uleiul fiind spălat de ploaie în timp relativ scurt. Există însă mai multe tipuri de uleiuri și amestecul dintre ele poate duce la obținerea unor produse de finisare mult mai rezistente, chiar și în condițiile grele de exterior. Este cazul amestecului dintre uleiul de in și cel de tung care este baza, nu doar pentru Danish oil, ci și pentru alte produse de finisare. Kreidezeit, firma germană care produce și promovează produsele naturale pentru protejarea lemnului și a pereților casei, a folosit cele două uleiuri, dar și alte materiale naturale la obținerea unor produse de finisare pentru exterior, cu o foarte bună rezistență în timp. Produsele Kreidezeit sunt distribuite în România de Naturalpaint.

De ce combinația dintre cele două uleiuri este câștigătoare

Într-adevăr, amestecul dintre uleiul de in și cel de tung s-a dovedit o bună combinație. Cele două uleiuri au proprietăți care se completează reciproc ducând la obținerea unor produse cu calități superioare.

Uleiul de in are molecula mult mai mică comparativ cu cea a uleiului de tung, ceea ce îi permite să intre mai adânc în lemn și să-l protejeze din interior. Uleiul de tung are capacitatea să polimerizeze total în prezența aerului, întărindu-se și formând peliculă. Amestecându-le în procentul optim se obține un ulei care protejează lemnul mult mai bine.

În amestecul de uleiuri de la Kreidezeit găsim și ulei de terebentină, un produs folosit ca diluant natural. Terebentina este un produs natural obținut din rășina colectată, în principal, de la pin (copacul viu), dar și de la alte rășinoase. Prin distilarea ei se obține uleiul de terebentină. Uleiurile fierte de in și tung sunt viscoase și au nevoie de diluție pentru a pătrunde mai bine în lemn. Fierberea uleiurile se face pentru a scădea timpul de uscare. Uleiurile netratate prin fierbere au un timp de uscare foarte lung, ajungând și la o lună.

Pigmenții, barieră în calea radiației UV

Capacitatea uleiurilor de a proteja lemnul împotriva umidității este de la sine înțeleasă. Dar la exterior, lemnul nu este supus doar acțiunii apei ci și a radiației solare, iar uleiurile simple, fără adaos de un alt produs, nu au capacitate de protecție împotriva ei. Lemnul pe care s-a aplicat ulei transparent își va schimba culoarea în timp, exact ca și unul neprotejat. Este motivul pentru care niciun produs cu rezistență bună la exterior nu este total incolor.

Pigmenții folosiți de Kreidezeit pentru obținerea vopselelor pe bază de ulei sau a lazurilor precolorate sunt naturali, nu conțin adaosuri de substanțe chimice sau alți auxiliari. De asemenea, nu conțin plumb sau alte metale grele, așa că nu există niciun risc asupra sănătății.

Găsim pigmenții naturali de la Kreidezeit, în procente diferite, in compoziția lazurilor precolorate sau a vopselelor pe bază de ulei, dar și ca produse separate cu ajutorul cărora se pot fabrica lazuri sau vopsele în culori dintre cele mai interesante.

Lazurile precolorate Kreidezeit

Lazurile colorate protejează lemnul lăsând vizibilă fibra și desenul lui natural. Lazurile pe bază de ulei au avantajul unui aspect natural, pelicula formată fiind aproape imperceptibilă. Uleiul permite lemnului să varieze dimensional atunci când umiditatea exterioară crește sau scade, proprietate importantă pentru un produs folosit la exterior. În cazul finisărilor cu lazuri pe bază de ulei finisajul este elastic și nu există riscul apariției fisurilor în peliculă sau a exfolierii ei.

Lazurile sunt disponibile în nouă culori naturale diferite: pin, larice, nuc, stejar deschis, stejar antic, palisandru, tec, venge și abanos. Sunt perfect miscibile între ele, putându-se obține astfel o mulțime de culori derivate. Pot fi folosite la colorarea și protejarea caselor din bușteni, a lambriului folosit la placarea caselor, pentru protejarea gardurilor, mobilierului de grădină din lemn, foișoarelor, pergolelor sau teraselor. Nu sunt recomandate pentru deck-uri și pardoseli exterioare dacă acestea sunt supuse unui trafic intens. Fiind naturale, pot fi folosite la finisarea lemnului din locurile de joacă pentru copii, a leagănelor și căsuțelor de joacă sau a jucăriilor.

Modul de aplicare și…reaplicare

Lazurile precolorate Kreidezeit se aplicată direct pe lemnul netratat. Este suficientă șlefuirea lui în alb, după care se aplică două straturi de lazură, cu uscare între ele. Nu se recomandă aplicarea celui de al doilea strat înainte ca primul să se usuce complet. De aceea este preferabil un interval de 24 de ore între straturi, la o temperatură de 20°C. Aplicarea se face cu pensula, trafaletul sau pistolul. Consumul este între 50 și 100 g/m²/strat, în funcție de metoda de aplicare și capacitatea de absorbție a lemnului. Lazurile precolorate nu pot fi aplicate pe lemn acoperit cu lac sau produse de finisare pe bază de apă (grund, vopsea). Lemnul trebuie decapat complet înainte.

ATENȚIE! După aplicare, toate cârpele folosite, resturile de ulei și celelalte materiale auxiliare care au venit în contact cu uleiul se pun într-un vas cu apă. La fel ca toate uleiurile și lazurile Kreidezeit prezintă fenomenul de autocombustie. Soarele și căldura verii accelerează fenomenul, dar resturile și cârpele îmbibate cu ulei trebuie puse în apă și în timpul iernii.

„Îmbătrânirea” finisajului are loc treptat în timp și este recunoscută prin pierderea aspectului uleiat, cu luciu mătăsos, de la început și apariția unuia uscat. Este momentul care ne spune că finisajul are nevoie de improspătare. Degradarea depinde de intensitatea factorilor atmosferici, de aceea nu se poate spune cu exactitate când trebuie făcută reîmprospătarea. Elementele aflate pe partea de nord a casei, în zone neprotejate sau acolo unde factorii armosferici se manifestă violent bună parte din an, este posibil să aibă nevoie se reîmprospătare după 2-4 ani. În partea sudică a casei, în zonele cu climă mai blândă sau în spații mai adăpostite, reîmprospătarea se poate face după 4-6 ani. Este suficient să spălați înainte suprafețele pentru degresare și să aplicați un nou strat de lazură.

Produsele Kreidezeit sunt apreciate de profesioniștii care le folosesc la finisarea caselor din buteni, a lambriurilor exterioare, a ferestrelor sau teraselor. Apreciază ușurința cu care sunt aplicate și reaplicate, întreținerea ușoară și aspectul natural. Iar faptul că sunt produse naturale este un plus ce nu poate fi neglijat.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian